1966

Promenadseger över Gislaved
[2003-02-23] Söndagens hemmamatch i Kristianstads Ishall slutade med ordentlig seger för Kristianstad 10-2 (3-0, 6-2, 1-0). Detta i en lite avslagen match där huvuddelen av spelet låg i Kristianstads händer.

- Det var roligt att få göra 10 mål, sade tränare Matti Pauna efter slutsignalen, det är första gången på säsongen vi lyckas med det. Vår insats idag är inte mycket att snacka om. Vi vann helt rättvist.

Hemmlaget öppnade starkt och tog tidigt ledningen. Och visade också upp ett par snygga kombinationer. Gislaved verkad numret för små för Kristianstad men lyckades få till ett par starka kontringar. Dessbättre resultatlösa.

Med samma entusiasm som Kristianstad startat första perioden startade Gislaved andra. Efteer 30 sekunders spel reducerade man Kristianstads ledning till 3-1. Försvarsmässigt lämnade Kristianstad här ordentliga luckor. Hemmalaget var dock snabba i repliken och kunde rappt öka på till 4-1.

Tredje perioden blev efter andra periodens målkavalkad en ren transportsträcka för de båda lagen. Mot slutet jagade Kristianstad dock tvåsiffrigt och lyckades också med detta, i numerärt underläge. Duktige Mikael Larsson var fiffigt framme och brottade helt frispelad in det målet. För assisten stod målvakten Johan Svensson.

Trevligast i dag var domare Bengt Aldrin. Som Nestor på isen manade han kombatanterna till ett juste spel. Flirtade lite med publiken och bjöd på sig själv på ett synnerligen trevligt sätt. Dagens match var för övrigt hans tack och adjö-föreställning eftersom han från och med nu lägger domarkarriären på hyllan.

Det är med saknad vi ser Aldrin avsluta sin karriär. Hela säsongen har han visat sig vara en av seriespelets absolut bästa domare. Med bra blick för spelet och en obändlig vilja att stötta lagen på isen har han skipat rättvisa på ett ypperligt sätt. Tack Bengt för de många goda insatserna!

Det var annars Kristianstad som styrde och ställde i det mesta, även om det vilade en avslagenhetens dimma över de båda lagens insatser. Tempot var aldrig riktgt uppskruvat från någon av de båda lagen. Annat än vid vissa enstaka tillfällen.

- Vi har kört hårt den senaste veckan och räknar med att vi nu ska plocka fram en god form den kommande veckan, menade Matti Pauna, allt för att vi ska vara riktigt förberedda på det kommande kvalet.

Gislaved bjöd inte heller på det där riktigt vassa motståndet och redan efter en periods spel stod det ganska klart att Kristianstad skule gå segrande ur den här striden.

Trots spelmässigt övertag visade laget vid ett par tillfällen att man fortfarande har smärre problem med det där allra sista framför mål. Ett klockrent stolpskott från Joakim Andersson och ett missat öppet läge för Jonas Svensson räknade hemsidan till i första perioden. Men med tanke på att man vinner perioden med 3-0 och bara släpper två öppna situationer gissar vi att trenden är på väg att vända. Skottstatistiken talade också sitt tydliga språk om Kristianstads övertag.

Med ledning från första perioden slappnade laget av lite väl mycket i början av andra. Onödigt enkelt lät man Gislaved få till en kontring och ett lite enkelt mål. Försvaret snurrade till det och verkade aningen förvirrade i den där situationen. Målgörare var Gislavedsjunioren Henrik Hietanen som härmed gjorde sitt första A-lagsmål för Gislaved.

Den där fadäsen kompenserade Kristianstad ganska omedelbart. Inom en dryg minut kunde man spä på till 4-1, efter ett snyggt, snabbt växelspel i offensiv zon. Niklas Evertsson var sist på pucken och Sergij Vologsjanin agerade assistent.

Gislaved drabbades sedan i femte spelminuten av en utvisning. Kristianstad mobiliserade och jobbade för ytterligare ett mål. Dessvärre blev det precis tvärt om. Än en gång kunde Gislaveds duktiga juniorer brotta sig till ett reduceringsmål. Med 4-2 var gästerna plötsligt med i protokollet igen.

Trots detta såg det egentligen inte så allvarligt ut för Kristianstad. Med lite uppryckning i sitt eget spel hittade man snart tillbaka till en fin rytm. Strax efter mitten av perioden kunde laget också öka på sin ledning till 5-2. Martin Nilsson vräkte iväg ett rungande slagskott från offensiv blå och pucken studsade ett par gånger på spelare framför motståndarnas kasse och via Fredrik Norlins plockhandske trillade trissan över mållinjen.

Minuten senare hittade Jonas Svensson kollegan Joakim Johansson som helt frispelad ett par, tre meter från öppet mål ökade på till 6-2. Med facit i hand vet vi nu att gästernas målskörd var över och den målrika andra perioden gick helt och hållet i Kristianstads favör. Något som blev allt mer tydligt efter hand som perioden rullade på.

15.25 kunde Niklas Evertsson med ett direktskott från Sergij Vologsjanins läckra crosspuck dunka in ett otagbart 7-2. Och Jens Nilssons kanonskott i slutet av perioden klang till likt en gong-gong när det smet stolpe in bakom Gislaveds målvakt. Även här var det Vologsjanin som lade upp passningen.

Snyggaste målet blev sedan Johan Anderssons i andra periodens slutminut. Medelst ett säkert klapp-klapp-spel lade Martin Nilsson och Andreas Larsson upp ett jätteläge och Johans rappa skott satt precis där det skulle.

I matchens tredje pewriod valde Matti Pauna att lufta fjärdeformationen på bänken. Detta innebar att laget plötsligt hade en ren juniorkonstellation i ansvarsfullt spel. Med Jonas Berman som ankare och spetsade med Johan Jacobsson visade dessa unga herrar än en gång vilka talanger de är.

På frågan varför de duktiga killarna inte kommit in på isen förrän i slutet av matchen svarade både Pauna och Jonsson unisont att tanken var att spara killarna.

- Samtliga juniorer har spelat både J18- och J20-matcher nu i helgen och de är så pass unga att vi måste vara försiktiga med ytterligare matchande. Killara är bara 16 år och det är inte meningen att vi ska köra fullständigt slut på dem redan. Men i slutperioden luftade vi samtliga mannar och de skötte sig bara bra.

Jo riktigt bra blev det dessutom. Mikael Larsson fick nämligen helt frispelad möjligheten att trycka in 10-2 till Kristianstad. I en Gislavedskontring skickade KIKs målvakt pucken i en fräck rödlinjepassning. Micke som kom omarkerad längs blålinjen från från höger kunde snappa upp pucken och grävde fullkomligt in den poängen under Gislaveds målvakt. Det är definitivt mer av de här takterna som laget behöver.

Riktigt otäckt blev det sedan när Kristianstad i ett rappt anfall formligen däckade Gislaveds målvakt. Jonas Svensson kom ångande med pucken över offensiv blå och väl inne i skottsektorn avlossade han ett klassiskt Jonas-Svensson-skott. Gummit for med våldsam kraft och träfade olyckligt Målvakten mitt i plytet. Som en fura segnade killen ner och tvingades efter detta lämna planen och framtvingade därmed ett målvaktsbyte hos gästerna.

Det positiva i sammanhanget var att killen kunde gå ut i oklädningrummet själv. Hjälmen däremot, behöver förmodligen en ordentlig översyn.

Tredje perioden blev för övrigt en lång transportsträcka för båda lagen och förlusten verkade inte tynga Gislaved allt för mycket. Det här var Kristianstads match från början till slut. Ett stort plus dock för Gislaveds juiniorer som vid flera tillfällen visade sig väl kapabla att sätta press på Kristianstad.

Deras motsvarighet i Kristianstad fick med dagens insats också ett smeknamn "moppekedjan".

- Det är för de "moppemustascher" som pryder de där lirarnas överläppar, skrattar Tony Jonsson glatt, duktiga är dom i alla fall.

Om det nu är mustascher som krävs för att visa framfötterna i Kristianstad, förstår inte Hemsidan varför de redan etablerade spelarna rakar sig över huvud taget.

Kristianstads IK - Gislaveds SK 10-2 (3-0, 6-2, 3-0)