1966

Märkligt slut för Kristianstad mot Tingsryd
[2002-10-30] Med Kristianstadsledning 3-4 och 49 sekunder kvar att spela drog domaren i Tingsryd igång en cirkus som kommer att gå till historien. Han väljer nämligen i samband med en tekning att visa ut Kristianstads Håkan Hedin för avsiktligt fördröjande av spelet. Kristianstad som redan hade en man i utvisningsbåset blev nu ordentligt satta på pottan och i spel 6 mot tre kunde hemmalaget Tingsryd få till det kvitteringsmål man jobbat stenhårt för i tredje perioden. Matchen slutar därmed oavgjort 4-4 (2-1, 0-1, 2-2) och Kristianstads stenhårda försvarsinsats i matchen renderar dessvärre bara en poäng.

Att Kristianstad tar en poäng i matchen bör på olika sätt betraktas med tacksamhet. Det var nämligen Tingsryd som visade sig vara det farligaste laget om man räknar chanserna i matchen. Men kalabalik är ordet för dagen med en sådan avslutning. Om Tingsryd hade plockat de två poängen hade resultatet varit helt rättvist, men att tappa en poäng tack vare domaren gav naturligtvis Kristianstadsspelarna en rejält fadd smak i munnen.

- Jag vill å det bestämdaste hävda att vi var det bättre laget idag, säger tränare Matti Pauna till hemsidan, det blev en jämn match men vi hade totalt sett det bättre spelet. Att vi sedan snedbelastas i utvisningsstatistiken är bara att beklaga. Tingsryd hade domaren med sig men vi var helt klart det bättre laget.

Kristianstad spelade anars ett stabilt försvarsspel som kom väl till pass när hemmalaget pressade på. Men det var KIK som startade med att ta ledningen, en ledning som hemmalaget dessvärre kunde reducera i slutet av första perioden. Det var Jimmi Bertilsson som stod för Kristianstads ledningsmål ettrigt assisterad av Per Persson.

Hemmalagets kvittering blev både hård och skoningslös. Knappa två minuter efter ledningsmålet drabbades Kristianstad nämligen av en utvisning som Tingsryd genast omsatte i ett mål. Minuten senare kunde hemmalaget också ta ledningen med 2-1

Kristianstad var dock fast beslutna att inte ge med sig och 32 sekunder in i andra perioden kunde Jimmi Bertilsson stänka in en kvittering till 2-2 även denna gång assisterad av Per Persson.

Hemmalaget hade dock grepp om spelet och Kristianstad tvingades jobba stenhårt i sitt försvar. Betsikokos i kassen storspelade. Kristianstrad lyckades också hålla motståndarna tillbaka i målprotokollet perioden igenom.

Trost Betsis insats mellan stolparna skrapade Tingsryd till sist fram ännu ett ledningsmål. Detta några minuter in i tredje perioden. En period som präglades av en spelglädje som man bara kan få uppleva från två supertaggade lag som ger järnet i allt.

Publikfriande böljade spelet och chanserna avlöste varandra. Tingsryd chanser verkade förvisso mer giftiga än Kristianstads men Betsikokos i Kristianstadsmålet verkade fast besluten om att spika igen för gott.

Spelet böljade friskt och i en tilltrasslad situation framför Tingsryds kasse kunde KIK hastigt och lustigt jobba pucken över mållinjen. KIKs Joakim Andersson skrevs in i protokollet för 3-3, men av allt att dömma var det ett regelrätt självmål.

När Kristianstad sedan i stridens hetta lyckades brotta in ytterligare ett mål och därmed tog ledningen med 3-4 tog det fyr på läktaren. Mynt, snus och allsköns elände regnade in över plan då Tingsrydspubliken utmärkte sig på allra värsta sätt (verkligen pinsamt). Hemmalaget hävdade också högljutt att Joakim Andersson sparkat in pucken, men målet godkändes och endast fem minuter återstod av den vanvettigt spännande perioden.

Kristianstad försökte nu förvalta sin ledning på bästa sätt, och hemmalaget drog igång ett tryck som stundtals höll på att knäcka KIK. Bataljerna var ordentligt heta och när Kristianstads Mikael Lindgren helt vansinnigt tappade tålamodet och regelvidrigt gick bärsärk i mittzon vände Kristianstads tur.

Med bara fyra utespelare på Kristianstads planhalva valde Tingsryd att ut sin målvakt. Och i spel sex mot fyra höll man Kristianstad i ärans tukt och förmaning. Betsi for som en iller i målgården och hemmalagets chanser ville inte ta slut. En hagelskur hade varit mild i jämförelse.

Med bara 49 sekunder kvar av matchen fick Kristianstad till en tekning i egen zon och de taggade tekarna kunde knappast stå still i sitt upphetsade tillstånd. Men bägge tupparna byttes i stället ut och när linjemannen till sist fått till en tekning blåste domare Jörgen Dahl av spelet och begav sig till sekreteriatet.

Det var nog ingen som hade förväntat sig resultatet av den avblåsningen. Allra minst Håkan Hedin som tvangs lomma till utvisningsbåset för avsiktligt fördröjande av spelet.

Med Tingsryds sex spelare mot Kristianstads tre orkade inte Kristianstad stå emot. Med 30 sekunder kvar av matchen tryckte hemmalaget in kvitteringen. Argast av alla för det tilltaget blev Kristianstads målvakt, som med fem våldsamma skär begav sig i riktning Jörgen Dahl. Betsis landning blev dock av det bryska slaget när Dahl drog honom med sig i fallet.

Offside i målgården låg nära till hands, men målet godkändes och Kristianstad tappade därmed en poäng till hemmalaget.

Ska man se rättvisan i detta borde kanske Tingsryd tagit två säkra poäng. Men Kristianstad vägrade konstant att ge upp. För en gångs skull hade KIK också de där små marginalerna på sin sida, kanske inte ända tills slutsignalen, men ändå.

- Tyvärr måste man säga att vi missgynnades på ett allt för grovt sätt av domaren, menar Matti Pauna, vi har ett powerplayläge och dem åtta. Samtidigt får ju Tingsryd rena gratischansen till kvittering i och med den mystiska utvisningen vi drabbades av i sista minuten. Jag skulle vilja säga att vi idag inte vinner en poäng utan förlorar en.

Störst av alla i Kristianstad var idag Alexander Betsikokos. Maken till insats får vi leta efter i historieböckerna. För Btesis skull får man nog säga att det var mycket tråkigt att Kristianstad inte hade matchens sista minuter på sin sida. Att förlora poäng på grund av ett mysko domslut är ingen höjdare direkt.

Matti Paunas önskan att skaka Tingsryd ordentligt gick därmed i uppfyllelse. Grattis till Poängen, säger Hemsidan.

Tingsryds AIF - Kristianstads IK 4-4 (2-1, 0-1, 2-2)