1966

Hemmaseger efter lysande insats
[2002-10-23] Kristianstad vinner onsdagens hemmamöte mot gästande Hästen efter en rykande het insats. Slutresultatet srevs till sist till 4-1 (1-1, 2-0, 1-0). Gediget spel i tre perioder och en extra ordinär insats i andra borgade för en helt rättvis seger.

- Precis som vi sagt tidigare har vi kapaciteten i laget, menade tränare Matti Pauna efter slutsignalen, jag måste säga att jag verkligen beundrar killarna för att de inte har tappat tron på sig själva trots den massiva kritik vi fått utstå från både press och andra i klubbens närhet. En i vissa stycken helt orättvis sådan.

Den enda kritik som kan framföras för dagen är det förargliga slarvet i egen zon, sekunderna innan första periodvisslan. Kristianstads stillastående försvar fick då se gästerna tråckla in kvitteringen till 1-1.

Men närmare än så kom aldrig Hästen. Kristianstads forcering i andra perioden var något av det bästa man presterat på hela säsongen. Men benhård vilja och ett självförtroende som hette duga spelade man ut sina gäster totalt.

Att Kristianstad är på väg uppåt i formkurvan är det ingen som kan ta miste på. Laget visade redan i söndagens match mot Gislaved att moralen är det i alla fall inget fel på.

- När vi spela så här kan vi slå alla lag i serien, konstaterade Matti Pauna för den samlade pressen, framför allt fungerade våra powerplay klockrent idag. Och så har vi lyckats minimera våra misstag i eget försvarsspel. Det är bara att ge grabbarna en ordentlig eloge.

För dagen var Kristianstad i det närmaste skadefria. Det vara bara Per Persson som fick sitta av matchen på bänken. Dessvärre drabbades man istället av en hjärnskakning, när Andreas Arvidsson i mitten av första perioden fick en tuff smäll i offensiv zon. Strax efter att han avlossat ett riktigt kanonskott fick han en rejäl tackling och tvingades gå av banan med blodigt anlete.

Matchen präglades av ett högt tempo och en gedigen insats från Hemmalaget. Gästerna tvingades i tredje perioden dra på ordentligt för att nå en reducering och Kristianstads försvar sattes då också på hårda prov.

Förutom en gedigen laginsats vill Hemsidan gärna dela ut några extra plus. Erik Back visade sig än en gång på bästa spelhumör. Likaså Johan Andersson och Alexander Betsikokos höll hög klass. Tillsammans med förtjänstfulla insatser från duktige Peter Rooth och Jens Nilsson blommade ocks Håkan Hedin ut på ett förträffligt sätt.

Det var dock gästerna som sartade bäst. i ett rasande tempo pressade man från första stund mot Kristianstads målbur och Betsikokos i kassen fick ett par gånger agera räddande ängel. Detta tillsammans med ett stabilt försvarsspel gjorde att Hästen inte fick den utdelning man önskat. I stället kämpade Kristianstad sig in i matchen och spelet böljade sedan med ett par feta möjligheter från respektive lag.

Drygt 11 minuter in i första perioden lyckades Kristianstad skapa bra tryck i offensiv zon. Detta efter att Kristianstadskeepern bara minuten innan fått till en vanvettigt vacker plock i ett tufft Hästenanfall. Andreas Arvidsson fick då till en riktig rökare i offensivt slott, men togs så hårt sekunden efter att han tvingades avbryta matchen för gott.

Kristianstad hade nu fått upp vittringen ordentligt och jobbade fullt ut i Hästens egen paddock. En avvaktande utvisning på gästerna bådade för en ordentlig möjlighet och killen som insåg att straffet väntade valde då att ytterligare visa sig på styva linan. Efter en ordentligt ful neddragning ökade domare Byhlin istället på den hägrande utvisningentill 2+2 minuter.

Kristianstad tog nu ordentligt vara på sitt numerära övertag och knappa minuten senare kunde Håkan Hedin lite slumpartat fippla in 1-0. Två skottförsök fick han men gästerna målvakt var med båda gångerna. Dock hamnade pucken spelbar mellan hans benskydd och tursamt för Kristianstad lyckades han själv raka trissan över mållinjen.

Med det där målet och ytterligare två minuters numerärt överläge fick Kristianstad riktig fart på grillorna. Både Lindgren och Erik Back fixade varsin kvalificerad möjlighet som skakade besökarna ordentligt, men utdelningen uteblev.

I stället var det gästerna som hade turen med sig. I slutsekunderna av perioden kunde de i ett virrigt ögonblick för Kristianstadsförsvaret kvittera till 1-1. Detta i Kristianstad enda riktigt svaga sekvens i matchen.

Den snöpliga avslutningen på första perioden blev dessbättre inget större hinder för Kristianstad. Med full fart äntrade man andra perioden och nu flöt spelet som på räls. Redan tidigt visade Erik Back att han gärna ville vara med i målprotokollet och de något överrumplade gästerna var stundtals helt överspelade. Detta hade till följd att man drog på sig två onödiga utvisningar som banade ytterligare väg för Kristianstad effektiva offensiv.

Hästen hade nu vilda problem med Kristianstads kraftfulla framåtanda och den första utvisningen resulterade i två minuters konstant tryck från Kristianstad. Gästerna mäktade inte ens ta sig ur egen zon. Utvisningarna och det fina spelet till trots så fick hemmalaget desvärre inte till något ytterligare i målväg.

Tre, fyra feta chanser senare trillade till sist proppen ur och än en gång kunde Håkan Hedin stolsera som målare. Förarbetet var av strålande kvalitet. Johan Andersson fick en snabb passning i mittzon och begav sig i envig med en envis försvarare mot motståndarnas kasse, men istället för att runda den envetna backen tvärade han istället in framför mål och fick till ett rykande handledsskott. Skottet studsade på målvaktens benskydd och Håkan Hedin som påpassligt låg steget efter Johan kunde ganska enkelt lätta in 2-1.

Erik Back som flera gånger varit nära fick till sist också utdelning när han i slutet av perioden läckert kunde brotta i 3-1.

Kristianstad hade nu ett gyllene läge att ta hem matchen men Hästen var långtifrån villiga att släppa efter så lätt. Den tredje perioden blev därför hårt präglad av gästernas kraftfulla tryck för en reducering. Ett tryck som stundtals var riktgt massivt. Men som också bäddade för vassa kontringar för Kristianstad.

Kristianstadstidigare så hårt kritiserade försvarsspel såg till råga på allt riktigt stabilt ut och Betsikokos i kassen firade triumfer. Hästen skapade dock ett par, tre riktigt giftiga chanser som tursamt nog inte blev till något mål.

Med bara 1.11 kvar av matchtiden valde Hästen att ta time out och i stället för målvakten tog man chansen att spelade med sex utespelare. Men den chanstagningen blev helt misslyckad. Efter 14 sekunders spel hade Mikael Lindgren hunnit med att offra sig å det grövsta i egen zon, men samtidigt också skapa en passning till en perfekt placerad Jimmi Rönnbäck som med några snabba finter kunde forcera förbi två Hästenbackar och i öppet mål stadfästa slutresultatet. De resterande 45 sekunderna blev därför helt meningslösa och Kristianstads andra seger på hemmaplan ett faktum.

Som helhet var det två jämna lag som bjöd upp till kamp i en riktigt välspelad match. Tack vare en absolut förstklassig insats från Kristianstad blev det hemmaseger.

- Vi måste vara medvetna om att i så här pass jämna serier som Div I södra går det inte att förutsäga vårens slutsegrare, menar Pauna, det går upp och ner för samtliga lag. Jag är full av beundran för att killarna inte har givit upp hoppet trots våra tidiga motgångar. Idag visar vi att självförtroendet är en av våra absolut viktigaste medspelare. För dagen spelar andrafemman på topp och får vi bara förstafemman att komma loss ordentligt kan det bli hur bra som helst. Moralen i laget är på topp och kan vi bara hålla kvar vid det här spelet finns det inget att oroa sig för.

Det sjävförtroende från Wild Kings senaste matcher smittar helt tydligt också av sig på supporterklubben. Deras insats för dagen hör definitivt till en av de bästa. Fortsätt med det och Kristianstads ishall kommer bli den gemytligaste i hela Skåne.

Kristianstad IK - Hästen 4-1 (1-1, 2-0, 1-0)