1966

Kristianstad IK - Karlskrona HK, oavgjort efter tre perioder
[2011-09-13] Tisdagens genrep inför seriepremiären på söndag blev en riktigt frisk tillställning där spelet framåt kanske inte var det absolut spetsigaste från något av lagen men kampen var det definitivt inget fel på.

Slutresultatet 1-1 (1-0, 0-1, 0-0) torde betraktas som helt rättvist och även om Karlskrona stundtals bjöd på riktigt heta chanser i numerärt överläge var det Kristianstads defensiva talanger som satte prägeln på den inhemska insatsen.

- Idag var striden bättre än spelet men jag är väldigt nöjd med hur vi kör och jobbar i banan, konstaterade tränare Mikael Tisell efter matchen, framför allt är det djäkligt kul att vi kunde slå ihjäl så pass många boxplay som vi gjorde. Just i försvaret var vi riktigt skärpta och agerade bra hela matchen. Framåt har vi lite till att slipa på. Powerplay måste t ex bli snabbare och med mer rejäla avslut. Idag såg vi en hel del riktigt bra sekvenser men som sagt, vi har lite till att polera där.

Gästerna visade till en början upp en ivrigare vilja och pressade hårt både i inledningen av första och andra perioden men Kristianstad spelade stabilt och visade goda kunskaper när det gällde att rensa framför egen kasse. Mot slutet av de två första tredjedelarna bjöd Kristianstad på riktigt rappt spel och kunde i första perioden också ta ledningen. En ledning som Karlskrona jämnade ut halvvägs in i andra. Den chansen Kristianstad fick till spel fem mot tre, en bot in i första perioden, blev dessvärre fruktlös.

I slutet av andra perioden drabbades KIKs Jens Svensson av en hög klubba som olyckligt resulterade i en bruten framtand och för Jens del var matchen härmed slut. KHKs Sebastian Ellerstad fick 2+2 minuter i utvisningsbåset, en botgöring som fick till följd att Kristianstad kunde avsluta andra i spel fem mot fyra och starta tredje perioden med knappa två minuter i powerplay.

- Om det nu varit en seriematch hade jag absolut inte brutit för en bruten tand, berättade Jens när tredje perioden inleddes, så sådär våldsamt allvarligt är det inte även om det just nu gör djäkligt ont när jag kommer åt skadan med tungan. Jag är spelklar i morgon eftermiddag igen.

En KIK-utvisning en bit in i tredje perioden öppnade för hård press från gästerna men Kristianstadsförsvaret var på alerten och rensade effektivt undan framför egen kasse. Och vid de tillfällen då KHK lyckades komma igenom stod Tisell där som en vit vägg i kassen. Hans räddning på Kristian Magnussons skott i åttonde spelminuten t ex var grymt vass.

Två täta ytterligare Kristianstadsutvisningar i mitten av tredje blev också underlag till KHKs dominans i matchens slutdel, en dominans som kom av sig en aning när KHKs Henrik Sirbäck skadades i samband med en olycklig tackling i egen zon. Båren fick plockas fram och KIKs Wärvik tvingades ut på botbänken.

I samband med parlavern som uppstod på isen då Sirbäck låg på isen hade KHKs målvakt ett och annat att säga till domare Lindgren. Ett beslut som renderade i ett game misconduct på 5+20 minuter.

I samband med Wärviks utvisning lyckade Karlskrona få ett mål bortdömt när de på tennis, stående inne i Kristianstads målgård, petade trissan i nät.

Sett över hela matchen var det lagens defensiva kvaliteter som satte standard. Framåt bjöd de förvisso på goda möjligheter men den där riktigt kyliga skärpan saknades. Karlskrona hade fövisso några fler heta lägen än Kristianstad men spelmässigt mätte lagen sig väl med varandra.

Riktigt bra för dagen spelade Kristianstads tredjeformation med Mylläri, Palmqvist, Wikskal, Hansson och Sundström. Det var också de som vaskde fram Kristianstads enda mål i matchen. Ytterligare plus i kanten ger vi gärna för Joni Lindlöf, Daniel Eklund och Jesper Wärvik som alla visade stor kampviljavilja.

På hemsidan fråga om man som tränare vågar visa upp sitt taktiska spel så här tätt inpå premiären var tränare Tisell tvärsäker i sitt svar.

- Det där med att mörka formen är inget som funkar i hockey. Alla lag spelar i princip på samma sätt och det går så pass fort att man måste förlita sig på det som sitter i ryggmärgen. Däremot är det ett ovedersägligt faktum att när det väl blir spel om riktiga poäng finns det alltid några procent mer att ta till. Det blir automatiskt så att man spänner ansatsen ytterligare något snäpp. En liten extra dimension som blir på taglig när det är liksom är allvar.