1966

Bortaseger mot Västervik
[2010-11-12] Fredagens bortamatch mot Västervik blev betydligt jämnare än när vi senast såg Västervik i Kristianstads Ishall. Matchen slutar 1-4 (0-2, 0-1, 1-1) och indikerar precis hur det såg ut, Kristianstad slappnade av ordentligt i tredje perioden.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Kristianstad IKs tabell är nu komplett för omgången.
Karlskrona förlorade överraskande mor Mörrum och Olofström besegrade Nybro. Den här serien är utan tvekan jämn så det förslår.

- Det här var en bra match för oss, menar tränare Per Ljusteräng, särskilt som övriga resultat blev lite som de blev i omgången. Framför allt i första perioden spelade vi på ett sätt som vi definivt kan bygga på för framtiden. Ett spel där vi håller riktigt tätt i mittzon och inte hela tiden behöver jaga varje chans.

- Nu visste vi med oss att vi defacto är bättre än Västervik och jobbar vi bara hårt så vinner vi, så egentligen kändes det rätt lugnt hela matchen.

Första perioden spelade Kristianstad stabilt och bjöd inte hemmalaget på några större ytor och trots att tempot inte var på topp kunde KIK ganska komfortabelt gå till pausvila med ledning 0-2.

0-1 kom efter att Mikael Larsson hittat en vidöppen yta i offensiva slottet. 0-2 var produkten av en vass inspelning i offensiv zon där Viktor Sundström briljerade. Han tog pucken med sig på ett sätt som var mer artistiskt än spelmässigt. Runt kassen lyckades han få med trissan och kunde sedan köksvägen peta in den strax intill stolpen.
Skotten i första perioden stannade vid 6-12 och Det var Kristianstad som höll i merparten av spelet även om Västervik under de inledande minuterna visade upp ett mycket offensivt och chansrikt spel.

I andra perioden försökte hemmalaget jobba sig in i matchen. De bjöd också på ett par riktigt heta lägen som varje gång replikerades bestämt av Kristianstad. I ett av dessa satte Jens Svensson 0-3 efter en jätteblunder i Västerviksförsvaret. I inledningen av perioden bjöd Kristianstad också på ett par vassa anfall som dessvärre inte gav något resultat i målprotokollet.

I tredje perioden slappnade Kristianstad av betänkligt. Man öppnade här för Västervik som gärna ville komma med i målprotokollet. Kristianstad betade effektivt av två på varandra följande utvisningar men de gav också hemmalaget viss luft under vingarna. Dessbättre var deras iver så stark att de slarvade i uppspelet vid egen blå. Kristianstads starka spel i mittzon gav då Jesper Wärvik ett ypperligt tillfälle att i numerärt underläge roffa åt sig en Västervikspassning och på egen hand bege sig mot motståndarkassen. Trots att närmsta Västerviksback gjorde så gott han kunde hann Wärvik med att lura målvakten och placera pucken i motståndarnas nätverk.

Kristianstads starka mittzonsinsats var så när att även i nästa hemmalagsanfall resultera i ännu ett "short hand mål" men den här gången var Västervikskeepern med på noterna.

Kristianstad spelade nu lite på sparlåga och Västervik var inte sena att ta för sig på plan. Vid flera tillfällen etablerade sig hemmalaget i Kristianstads zon och Bengtsson i målet fick här flera gånger visa sin klass.

Kristianstads lite väl avslappnade inställning gjorde också att Västervik kunde reducera till 1-4 när det återstod knappt två minuter av matchen. Lite slarv/slapphet från Kristianstad var ursprunget till denna möjlighet. Målet tände också hemmalaget ytterligare och slutet av matchen blev en enda lång kamp i Kristianstads zon. Men trots att Kristianstad tog det rätt lugnt i slutet var det egentligen aldrig någon fara på taket.

Egentligen syntes det rätt tydligt att det finns vissa skillnader i kapacitet hos de båda lagen. Västervik ska dock inte räknas ut på något sätt, de bjöd på flera riktigt fina och så när målgivande anfall, där Kristianstad inte riktigt hängde med. Men sett över tre perioder var segern helt rättvis.

- Dagens seger är enormt viktig för oss, avslutar Per Ljusteräng, på söndag startar ett pärlband av tunga matcher och att vi har tre starka poäng med oss känns väldigt tryggt. Ser vi till de kommande matcherna kan vi mycket väl spela riktigt, riktigt bra men ändå komma att förlora med uddamålet. Det är så det ser ut i serien, alla lagen ligger så pass nära varandra kvalitetsmässigt. Man kan säga att vi bara har "allettan-motstånd" att beta av inom det närmaste. Men vi kommer att göra vårt bästa för att knipa ytterligare några poäng.

Extra plus i kanten denna afton får Jansson och Magnusson på backsidan. Framåt vill vi berömma Jesper Wärvik för en riktigt god insats. Just nu känns det som om han är i det närmaste tillbaka till den goda form som han inledde säsongen med. Likaså anar vi en ny uppågående trend hos Alexander Bengtsson och det bådar väldigt gott när vi tänker på det som står för dörren.

Närmast är det bortamatch i Olofström som gäller. Därefter får laget ta sig an Karlskrona i Kristianstads Ishall, då är det nämligen åter dags för ett rykande hett toppmöte. Snacka om vilken spännande vecka vi har att vänta.