1966

Första hemmaförlusten ett faktum
[2009-10-28] Onsdagens hemmamatch mot gästande Tingsryd slutade med en svidande förlust för Kristianstad. Gästerna gav en stadig lektion i hockeyns ädla konst och vann helt rättvist med 1-6 (1-1, 0-3, 0-2).

- Tyvärr bjuder vi på för många enkla misstag, menade tränare Per Ljusteräng efter matchen, vid fyra av Tingsryds mål är det vi som äger pucken och har kontroll. Sedan kan man inte bortse från att Tingsryd stressade vid rätt tillfällen och var numret större än oss. Möjligtvis hade vi klarat av situationen bättre om vi lyckats ta vara på de vassa lägena vi faktiskt fick i inledningen av andra perioden. Men det är bara att torka tårarna och gå vidare. På söndag är det Kungälv borta som gäller. Och en seger på bortaplan räcker inte om vi vill vara med och slåss där uppe ovanför strecket.

- Några guldkorn hittar vi i alla fall trots förlusten. Johannes var bra i målet och Adrian Eklström visade riktigt bra form tillsammans med Thomas Andersson och Mikael Larsson. Vi ser också att vi fortfarande har några steg att gå innan vi är fullt utvecklade som lag och det är ju på sätt och vis en viktig insikt för det framtida arbetet.

Totalt sett över matchen var det gästerna som hade merparten av spelet. Framför allt öppnade de stenhårt i inledningen av matchen och Kristianstad hade stundtals svårt att komma ur egen zon. Trots detta höll Kristianstads undan på ett bra sätt och lyckades också krångla till sig ett kvitteringsmål. Tingsryd tog nämligen ledningen efter dryga femton minuters spel. En konstigt studsande puck som var mer eller mindre omöjlig att stoppa.

Kristianstads kvittering kom till i numerärt överläge och när KIK bara behövde 10 sekunder på sig för att kvittera anade Kristianstadspubliken en upphämtning. Av detta blev intet.

I inledningen av andra perioden hade Kristianstad ett par riktigt heta lägen. Bland annat ett där spelarna var helt övertygade om att trissan var i nät men situationen föregicks av en utvisning och det var den som domare Lindgren hade blåst för.

Några minuter senare kunde gästerna öka på sin ledning genom att utnyttja ett KIK-misstag och kontringen blev av skolboksmodell. Klapp-klapp och ett rungande skott ställde Jönsson i kassen totalt.

Den TAIF-utvisning som följde gav inte heller Kristianstad några lägen. Plötsligt blev det väldigt ängsligt i försvaret och de där riktiga powerplayläget öppnade sig aldrig. Istället kunde Tingsryd öka på sin ledning ytterligare. Ser vi med facit i hand var det här Kristianstad tappade matchen. med 1-3 i baken och halva matchen kvar visade Kristianstad upp ett lagom magert eget spel. Passningarna var oprecisa och kamplustan tycktes ha lagt sig ordentligt. Mot slutet av andra var laget stundtals helt stillastående och inget verkade fungera fullt ut.

- Ska vi orka ligga på som vi gör behöver vi lite energi i form av utdelning på våra chanser, konstaterar Ljusteräng, och att vi inte utnyttjade de lägena vi fick, fullt ut, fär istället motsatt effekt.

Johan Andersson hade ett bra läge att reducera men skottet var tydligt aviserat och plockades ganska enkelt. I slutet av andra perioden spädde Tingsryd på ytterligare i målskörden. Och det målet hade hängt i luften ett bra tag. Kristianstad bjöd på ett synnerligen håglöst försvar.

I tredje matchperioden spottade Kristianstad upp sig en aning och jobbade lite mer offensivt. Laget bjöd på ett par heta möjligheter och Jönsson i kassen visade upp ett par, tre riktigt kvalificerade räddningar. Gästerna kunde spela med stort självförtroende och det dröjde inte heller länge innan de kunde öka på sin ledning ytterligare.

Under en Kristianstadsutvisning i andra halvan av tredje perioden fastställde Tingsryd matchresultatet till 1-6 och Kristianstads möjligheter att komma tillbaks i matchen var sedan länge som bortblåsta.

Graverande för dagen var det faktum att Kristianstad i allra högsta grad var delaktig i fyra av Tingsryds mål. Ett av de övriga två kom till i KIKs boxplay.

- Tyvärr har inte vi utvecklats som lag i samma takt som Tingsryd. När vi mötte dem på bortaplan hade vi betydligt mer att säga till om rent spelmässigt och jag vill påstå att det våra motståndare bjöd på idag var ett väldigt bra Tingsryd. Men vi ska mötas igen om en månad och då ska det bli riktigt kul och se om vi klarat av att komma i fatt, avslutade Ljusteräng.

Bäst i KIK var för dagen Adrian Ekström tillsammans med sina kedjekompisar Thomas Andersson och Mikael Larsson. Där det idag brast mest var på bakcsidan. När Tingsryd pinnade på som mest var oron i försvaret påtaglig.

Även Jens Svensson och Johan Andersson visade upp flera fina kombinationer men den här aftonen hade de dåligt stöd av sina backar.

Närmast stundar söndagens bortamatch mot Kungälv, en match som påpappret kan tyckas enkel. En rejäl seger hade varit förnämligt som plåster på onsdagens förlust. Det blir till att ladda ordentligt inför den uppgiften.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se.

Lite bilder från matchen.

En gång i matchen fick vi jubla åt KIKs påverkan i målprotokollet. Detta när KIKs för dagen bästa femma, med Adrian Ekström i spetsen, kvitterade till 1-1.

Johannes Jönsson i KIK-kassen gjorde en stabil instas, detta trots att han under matchens gång fick raka ut sex puckar ur egen kasse.

Kristianstad var inte utan chanser denna afton. Här är det Eklund som bjuder på ett friläge, tyvärr utan resultat i protokollet.

Tingsryd hade greppet om matchen från början och det var inte ofta som Kristianstad hade totalt övertag under de sextio minuterna.