1966

Tvåsiffrig seger i fredagens hemmamatch mot Pantern
[2009-08-28] 13-2 (2-0, 6-2, 5-0) slutade fredagens träningsmatch mot gästande Pantern och resultatet var definitivt inte orättvist. Stundtals var Pantern rejält överspelade och de 225 betalande lämnade stående ovationer efter slutsignalen.

- Mission completed, utbrast tränare Ljusteräng med ett leende i samband med matchens presskonferens, detta för en samling som dessvärre saknade pressfolk.

- Fast egentligen spelade vi för dåligt i första perioden, fortsatte Ljusteräng, det var på tok för många felbeslut från grabbarna. Men vi kom igen efter första periodvilan. sedan kan man glatt konstatera att vi åker betydligt mer skridskor än Pantern idag och det är utan tvekan en av de viktigaste orsakerna till att vi kan hålla undan som vi gör.

Faktum är att Kristianstad lyfte sig redan i slutet av första perioden där tempot var i det närmaste mördande. Den tendensen tog laget med sig in i andra perioden och ett tag agerade gästerna stadiga, vita koner i egen zon.

Jonas Lindström brottas effektivt framför Sebastian Johansson i Panterns målbur.

- Idag gör vi mål och det är riktigt bra, menar ljusteräng, men rent spelmässigt är dessvärre insatsen av ringa värde. Man kan säga att vi nu är i Status Quo jämfört med innan matchen. Motståndet var inte riktigt vad vi hade förväntat oss. Totalt sett gör vi en mycket bra match och det ska vi ta till oss men som värdemätare saknar matchen en hel del.

- Vi har inget att skylla på menade gästerna för dagen, vi har en del att diskutera i morgon.

Spelglädjen och tempot i Kristianstad var de två ingredienser som lyste tydligast för dagen och den där utsökta viljan att hjälpa varandra i alla lägen var allestädes närvarande.

- Framför allt glädjer det mig att vi sprider ut insatserna på ett bra sätt, menar Ljusteräng, alla är delaktiga på ett bra sätt. Just bredden och engagemanget är en styrka som vi förvaltar på ett bra sätt. Vi har ett ungt och lite oerfaret lag men visar upp en god diciplin och det är mycket positivt. Vi möter det lag som var näst bäst efter Tingsryd förra året och det säger en del om kapaciteten vi har när allt faller på plats.

Fredagens urladdning från Kristianstd blev betydligt mer överlägsen än vad vi hade förväntat oss. OK, Pantern hade kanske inte någon av sina bättre dagar medan Kristianstad efter en lite svag inledbning gjorde allt rätt.

Samtidigt kan vi konstatera att minst 8-9 av dagens 13 mål var som plockade ur isntruktionsboken. Snygga, rappa och förbannat väl genomförda. Vi fick se rappa inspel tre mot två som blev till en mot målvakt. Rungande slagskott från blå som letade sig in i maskorna och inte mist läckra inspel i offensiv zon som i merparten av fallen gav direkt utdelning.

Tomas Andersson har just styrt in Johan Molldéns slagskott från blå, ett mål som innebar att Kristianstad ökade på sin ledning till 10 mål (12-2).

Kristianstads insats för dagen bör som helhet betraktas som ren hockeypropaganda, åtminstone om man bortser från lagets inledande period då laget hade svårt med det egna spelet. Följden blev också en hel rad onödiga utvisningar. Dagens boxplay fungerade dock utmärk genom hela matchen.

Det där med Boxplay klarade även gästerna av med bravur. Så till den milda grad att laget under flera sekvenser i andra perioden spelade boxplay trots att båda lagen var fulltaliga.

Trots att Pantern stundtals var klart underlägsna - rent spelmässigt - visade de än dock god vilja. Deras första mål var en kämpainsats framför KIKs målbur och deras andra var en ytterst elegant genomåkning av Henrik Nilsson. Ett par riktigt glödheta ribbträffar bjöd också gästerna på men i övrigt var det Kristianstads kväll från början till slut.

Ett matchstraff delade Domare Claesson ut tidigt i matchen då Panterns Emil Thuresson crosscheckade Jens Svensson över knät, direkt efter en tekning i mittzon. Kristianstad hade just tagit ledningen med 1-0. Jens tvingades bryta matchen på grund av tilltaget men var optimistisk efter slutsignalen.

Efter dryga fem minuters spel tvingades Jens Svensson stiga av banan på grund av en lindrig knäskada.

- Det är inte så väldigt allvarligt. Lite stelt just nu men såvitt jag kan bedömma blir det nog inte långvarigt. Det blir till att ta det försiktigt ett tag.

Kristianstad bjöd på flera riktigt läckra passager under matchen. Mycket klapp-klapp och fräcka dragningar. Insatserna var synnerligen goda över lag men vi vill ändå passa på att lyfta några av kvällens insater.

Oskar Persson visade upp ett kvalificerat spel när han fick speltid, likaså glänste Mikael Larsson på ett fantatsiskt sätt matchen igenom. Julius Bergqvist visar än en gång att han är på gång och kliver fram i alla tänkbara lägen. En annan starkt lysande stjärna är Patrik Magnusson som för dagen blev tvåmålsskytt. Att vara så stor i rinken men ändå visa prov på både snabbhet och spelsinne är stort och kommer framöver att bli en viktig ingrediens för Kristianstads kamp i serien. Även Jönsson i målet bjöd på grymt stabilt spel.

Extra plus i kanten är att laget inte tappade fart trots stor ledning utan jobbade effektivt över 60 minuter.

- Ja det var många som var bra idag, summerade Ljusteräng, och det är precis så här bra vi måste vara när väl serien drar igång. Idag fungerade det fullt ut och det ska bli riktigt skoj att möta danska Cobras framöver och mäta krafterna.

Det här tilltaget av Johan Magnusson resulterade i en utvisning, 2+2 minuter för "Checking from Behind". Förutom några få incidenter var det annars en ganska juste tillställning.

Närmast för Kristianstad väntar onsdagens kommande bortamatch mot Oskarshamn och sedan bortaspel mot Olofström innan det blir dags för ny kamp i hemmarinken då Nordsjælland Cobras kommer på besök.