1966

Väntad seger trots aningen seeeg inledning
[2008-10-01] Kristianstad besegrade som väntat gästande Helsingborg i onsdagens seriematch. Men starten blev långt ifån det som vi hade förväntat oss. Slutställningen stannade vid 5-1 (1-0, 3-0, 1-1).

- Tyvärr kom vi in i matchen helt fel, menade tränare Nisse Nilsson, men i andra perioden fick vi fart och stängde matchen rejält.

Kristianstads strategi inför onsdagens drabbning var att öppna i högsta hastighet för att redan i inledningen sätta sin stämpel på matchen, men tji vad vi bedrog oss på den karamellen. Efter sju spelade sekunder drog Kristianstads Martin Holst på sig en utvisning och gästerna fick istället precis den start de hade önskat sig.

Även om Helsingborg inte bjöd på allt för kreativa spelidéer var det ändå Holst som i första perioden fick agera räddare i nöden. Kristianstad föll just i den fälla man försökt undvika. Hela gänget startade den här matchen på en skridsko.

Genom matchen drog också laget på sig rejält med onödiga utvisningar. Sekvenser som gjorde att gästerna kunde hålla liv i matchen på ett sätt som de egentligen inte själva spelade sig till.

- Tyvärr är det så när man inte är med riktigt i matchen, suckar Nisse Nilsson, jag hade hoppats att vi skulle kunna visa Kristianstadspubliken vilken enorm kapacitet det finns i det här laget men i första perioden gjorde vi en rent bedrövlig insats. Det var faktiskt ingen som gjorde särskilt bra ifrån sig.

Endast vid mycket enstaka tillfällen bländades vi av det där riktigt vassa anfallsspelet. Ett av dessa tillfällen resulterade också i ett inledande ledningsmål för Kristianstad. Thomas Paananen, placerad framför målet, styrde in Jens Svensson lite luriga skott.

Allt det där vände dock Kristianstad på i matchens andra period. Efter att tidigt i perioden redat ut ett numerärt underläge började laget plötsligt att åka skridskor på ett vägvinnande sätt. I den inledande boxplaysekvensen bjöd laget också på några goda kontringar som dock inte ledde ända fram.

Martin Nilsson visade på ett övertygande sätt att han trivs som fisken i vattnet i Kristianstads trupp. För dagen var han Kristianstads bästa back.

6.48 in i andra öppnade Martin Nilsson för Kristianstad, efter hård press i offensiv zon. Med ett rykande slagskott ökade han på till 2-0. Martin var för övrigt en av Kristianstad bästa spelare för dagen ett epitet han för övrigt delade med Holst i kassen och Wikskal som med rappa ben skapde enorma ytor för sina medspelare.

Nu var det definitivt Kristianstad som stod med taktpinnen. Rappt och fyndigt snurrades Helsingborg upp i egen zon. Möjligheterna avlöste varandra i parti och minut. I trettonde minuten kom också resultatet av Kristianstads framfart. Daniel Hållström kunde med ett direktskott öka på till 3-0. Anton Hellsings passning var klockren och som hämtad ur den högre skolan.

Dagen till ära bjöd Kristianstad på ett frekvent spel framför motståndarkassen. Här är det råstarke Wikskal som visar engagemang.

I slutet av perioden kunde också Erik Persson medelst ett rungade slagskott, från blå se till att det stod 4-0 på resultattavlan. Här var Martin Nilsson inblandad i det säkra upplägget.

Kristianstads uppryckning i andra perioden bjöd på en veritabel huggsexa i Helsingborgs zon. Kristianstads press påminde i mångt och mycket om ett gäng surrande getingar runt Helsingborgs "kupa".

Det rådde ingen brist på vilja när Kristianstad i mittersta tredjedelen jobbade effektivt i gästerna försvarszon.

I inledningen av tredje perioden kunde Jens Svensson sätta sista spiken i kistan då han fyndigt brottade in 5-0 till Kristianstad. Det utmärkta förarbetet bjöd Thomas Paananen på. Pannanen visade flera gånger i matchen vilken fighter han är.

Möjligtvis tyckte KIK-spelarna att det var klart i det här läget, för i följande byte slarvade laget i eget försvar och Helsingboprg kunde bryta in 5-1 i röran framför Kristianstads målbur.

- Med vår uppryckning i sndra perioden och 5-0 efter två minuter i tredje kändes det lite som om killarna bara ville spela av tredje perioden och det straffade sig direkt.

Kristianstad drabbades också av flera helt onödiga utvisningar strax innan mitten av tredje, vilket fick till följd att Helsingborg kunde härja rätt friskt i KIKs försvarszon. Ett bra tag spelade gästerna fem mot tre Men Kristianstad lyckades reda ut situationen genom att spela enkelt och inte förivra sig, och några fler mål blev det sedan inte i matchen.

Som helhet får man väl säga att resultatet var rättvist på flera sätt även om Kristianstad hade rejält svårt med tändningen i två av de tre perioderna. Hade laget spelat med samma frenesi över hela matchen som i andra perioden hade det utan tvekan kunnat sluta vid en tvåsiffrig seger.

- Ja, man får kanske se det som att killarna sparade sig inför våra kommande tuffa matcher, log Nisse Nilsson snett efter matchen. I tredje perioden gjorde vi egentligen bara det som krävdes för att inget oförutsett skulle hända.

Med dagens omgång är det nu bara Kristianstad och Pantern som ännu är obesegrade i serien. Något som bådar gott för det kommande fyra matcherna som definitivt kommer att bli av det tuffare slaget. Tingsryd borta på söndag, Karlskrona hemma på onsdag. Matcher som sedan följs av stenhårda möten med både Pantern och Gislaved.

Vi glädjs dock över dagens seger även om det egentligen bara krävdes en riktigt vass period för att ro hem den.