1966

Hattrick av Paananen när Kristianstad besegrade Mörrum
[2007-10-03] Det blev en gedigen seger för Kristianstad i onsdagens målrika bortamatch mot Mörrum. Matchen slutar 5-8 (1-2, 1-2, 3-4)

För Thomas Paananen blev aftonen särskilt lyckosam då han lyckade få till ett hattrick, inte äkta förvisso men ändå, med två mål i första perioden fulbordade han sitt trick i mitten av tredje.

Matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

- Jag kan inte vara annat än nöjd efter dagens insats, log tränare Risto Kurkinen efter matchen, med 8 mål framåt och en tydlig seger kan man inte klaga. Men å andra sidan släppte vi 5 bakåt och det kan man naturligtvis se på med lite kritiska ögon.

Merparten av Mörrums mål i matchen kom till på fasta situationer i Kristianstads försvarszon.

- Ja, vi släppte ju faktiskt bara ett ordentligt spelmål idag, menar sportchef Jocke Johansson, resten kom till på tekningar eller strax efter tekningar.

- Ja, tyvärr förlorar vi allt för många tekningar idag, fyller Kurkinen i, särskilt farliga blev de förlorade tekningarna när vi befann oss i egen zon. Mörrum var bra på att utnyttja lägena också. Där måste vi skärpa till oss rejält om vi ska lyckas framöver.

Rent anfallsmässigt var Kristianstad om inte överlägsna så i alla fall klart vassare än Mörrum.

- Vi hade nog 80% av spelet, räknar Kurkinen, och sett över hela matchen var vi snäppet bättre än Mörrum både vad gäller skridskoåkning och anfall. Det där hade förmodligen å göra med att vi redan från början jobbade med fyra kedjeformationer, vi orkade därför också med att hålla ett bra tempo matchen igenom.

Extra plus i kanten får naturligtvis Thomas Paananen. Gör man tre mål i en match är man rejält på hugget.

- Faktum är att hela den där kedjeformationen med Mikael Larsson och Janne Jokila var riktigt bra hela matchen, berömmer Kurkinen, de jobbade mycket bra över alla 60 minuterna. För övrigt var det rätt jämt skägg på insatserna. Anfallet var för dagen riktigt bra, mendan vi klarade oss aningen sämre i den egna zonen. Men som sagt jag är helnöjd med dagens insats.

Kristianstad öppnade ordentligt och kunde i fjärde spelminuten - i numerärt överläge - ta ledningen genom Thomas Paananens försorg.

Det starka övertag Kristianstad hade i inledningen av matchen motade sedan hemmalaget med accuratess. Sakta men säkert flyttade Mörrum fram positionerna och Kristianstad hade det stundtals riktigt hett om öronen. Resulatet lät inte heller vänta på sig, genom en vass kontring kunde Mörrum kvittera till 1-1 i 13 spelminuten.

Kristianstad kom dock tillbaka och Pannanen som för övrigt var riktigt het i matchen kunde ge Kristianstad ledningen igen genom att kontra in Kristianstads andra mål för kvällen med bara 9 sekunder kvar till pausvilan. Martin Nilsson stod för den effektiva passningen som gjorde Thomas helt ren på offensiv blå där han helt sonika gjorde processen riktigt kort.

Kristianstad hade bara minuterna innan tvingats brottas hårt med två tunga boxplay. 1-2 blev ett psykologiskt viktigt mål för Kristianstad.

Andra perioden startade ungefär som den första. Kristianstad jobbade hårt och även denna tredjedel öppnade Mikael Larsson med en målgivande passning. Denna gång var det Janne Jokila som kunde förpassa trissan i Mörrums finmaskiga garn.

Dryga sex minuter in i perioden drog hemmalaget på sig två tunga utvisningar på raken. I spel fem mot tre kunde Kristianstad ytterligare spä på sin ledning till när Mathias Sjöberg rakade in 1-4. Mörrums replik kom dock så snart de blivit fulltaliga igen. 10.25 petade Mattias Nordqvist petade in 2-4.

Kristianstads Jonas Håkansson drog sedan på sig ett par utvisningar där Mörrum jobbade frenetiskt för en reducering.

I slutet av perioden fick Johan Ström en personlig utvisning efter ett grötigt handgemäng framför mål. 10 minuter Abuse lät domen och hade förmodligen med Ströms kommentar efter avblåsningen att göra.

- Jag kommer faktiskt inte ihåg vad det var jag sa som var så hemskt, funderade Ström i periodpausen.

Stundtals under perioden spelade Kristianstad fantastisk hockey. Granqvists skott i ovankanten på målvaktens benskydd var t ex värt ett bättre öde. Likaså har vi svårt att glömma Hållströms öppna sololäge vars retur till sist skickades i stolpen. Ja, Mörrum var inte heller utan chanser men de lyckades Kristianstad mota.

23 sekunder in i tredje perioden togs Kristianstad lite på sängen då Mörrum öppnade stenhårt och rappt reducerade till 3-4 genom Viktor Sundberg.

Mörrum vädrade morgonluft och Kristianstad jobbade hårt för att behålla herraväldet. Efter varsin utvisning i de respektive lagen kunde Thomas Paananen fullborda sitt hattrick genom att utan assist lätta in 3-5.

Efter att Matti Näätänens 2 första minuter avtjänats (han fick 2+10) kunde sedan Hållström dunka in 3-6 och minuterna senare kunde Per Persson i numerärt överläge spä på till 3-7.

Hemmalaget ville dock inte känna sig slagna innan halva tredje perioden var spelad och jobbade för ytterligare reducering. 16.44 kom också 4-7. Ett mål som Kristianstad kvitterade tämligen omgående då Adrian Ekström fixade 4-8.

Trots den sena timmen vägrade Mörrum att ge upp. Effektivt kunde de också reducera ytterligare med knappa två minuter kvar av matchen då Fredrik Berglind satte 5-8.

En sen hemmautvisning gav sedan Kristianstad förmånen att spela med en man mer perioden ut men några fler mål blev det aldrig.

Dagens seger hjälpte Kristianstad att ta ett steg upp i tabellen. Nu placerade på tredje palts 3 poäng över Troja/Ljungby.