1966

Hemmaseger över Mörrum
[2006-10-08] Kristianstad vann söndagens hemmamatch mot gästande Mörrum med 5-4 (1-2, 4-1, 0-1) men det satt hårt inne, åtminstone om man ser till den seda insatsen i första perioden. KIK ville inte riktigt göra jobbet som krävdes och Mörrum kunde därför psykologiskt ta ledningen strax innan första periodpaus.

Dock bättrade sig KIK ordentligt i andra perioden. Efter en stabil insats kvitterade Kristianstad till 2-2 och sedan flöt det på riktigt bra. Att Kristianstad vinner perioden med 4-1 var utan tvekan fullt rättvist.

Med en stabil ledning äntrade laget tredje perioden, man hade nu bra koll på spelet men bjöd sedan plötsligt in gästerna genom att dra på sig två täta utvisningar. Mörrum plockade ut sin målvakt och kunde också reducera till 5-4.

Slutet blev aningen stressat för Kristianstad tack vare de båda utvisningarna men laget orkade stå distansen ut. Tre friska pinnar blev det givna resultatet.

- Tyvärr gör vi en synnerligen svag första period idag, konstaterade tränare Jari Laakkonen efter matchen, vi öppnade rätt bra men tappade sedan spelet helt. Vi bjuder på två viktiga individuella misstag och är på det viset kraftigt delaktiga i Mörrums båda mål. Vi kan betydligt bättre än så här och vi ska kunna kräva helt andra takter ur det här laget. Det håller inte i längden att vi inte kan hitta trygghet i vårt eget spel. Nu spottade vi upp oss ordentligt i andra och en vinst är ju alltid en vinst men vi kan inte vara nöjda med dagens insats totalt.

Kristianstad visade framfötterna i matchens inledande minuter men sedan tappade man geisten. Tidigt drog man på sig två helt onödiga utvisningar och fick brottas fyra minuter i spel fyra mot fem. Insatsen höll fram till 1-0 sedan verkade hela laget ordentligt viljelösa. Chamizo spelade fram till Mörrums 1-1. Ett gravt felpass på offensiv blå blev öppningen på den vassa kontringen från Mörrum. I nittonde spelminuten tappade laget helt markeringarna och det lätta skottet Mörrums Jiri Lala bjöd på smet olyckligt in bredvid Tervo i KIK-kassen. Det där skottet borde han nog ha tagit.
Det var med andra ord inte många rätt i den inledande tredjedelen.

Detta rättade laget dock till i andra perioden då spelet plötsligt satt som det skulle. Det powerplayspel som i tidigare matcher kritiserats blev plötsligt fruktbart. 2-2 kom till i numerärt överläge fem mot fyra, och 3-2 i spel fem mot tre. Ett riktigt vasst stolpskott bjöd laget också på strax innan mitten av andra.

Nu när spelet fungerade kunde laget också ofta överlista det täta Mörrumsförsvaret som i första perioden effektivt bromsat Kristianstads framfart. I ett läckert uppspel som taget direkt ur instruktionsboken petade Chamizo in 4-2, Paananen stod som assistent efter det vackra väggspelet. Tyvärr slarvade Kristianstad en aning i sjuttonde minuten och gästerna kunde reducera till 4-3. Kristianstrad svarade dock några minuter senare genom att rappt, rappt tråckla in 5-3 mede bara 36 sekunder kvar av perioden.

I tredje perioden hade laget bra kontroll på spelet. Man bevakade sin ledning på ett bra sätt och Mörrum var piskade att attackera framåt Det bjöds på ett påar riktigt heta lägen men intensiteten var klart lägre än i andra perioden.
Stabilitet och säkerhetr prioriterades och Mörrum hade svårt att få till det i sitt spel. Då¨bjöd Kristianstad in till kamp igen. Två täta utvisningar gjorde att Mörrum plötsligt var med i matchen igen. I spel fem mot fyra plockade Mörrum ut sin målvakt och pressade Kristianstad tungt ner i egna zonen. Daniel Hållström lyckadres dock bryta sig losss och jagade mot det tomma Mörrumsmålet. En kastad klubba blev dock det avbrott som krävdes för att han skulle missa den möjligheten.

Istället blev det Mörrum som drog det längre stråt. 5-4 kom som ett brev på psosten efter hård kamp framför Tommi Tervo.
Sista spelminuten jobbade gästerna stenhårt för att få till en kvittering och ett tag var det riktigt nära att de hade lyckats.

Som helhet bjöd Kristianstad på en vass period i matchen, den andra. I första var spelet stundtals riktigt lojt. I tredje spelade man stabilt men Erik Backs totalt onödiga utvisning mot slutet höll på att sluta i en regelrätt förlust. Att Rooth drabbades av en p-out-utvisning var naturligtvis olyckligt men det kunde hänt vem som helst i det pressade läge Kristianstad befann sig.

Tre friska poäng var belöningen och den ska vi naturligtvis inte förakta men i övrigt har vi en hel del att utkräva från det här laget. Den spelglädje laget bjöd i andra perioden var svåratt hitta i resterande delar av matchen. Det där måste laget helt enkelt ändra på. Måhända tyngs spelarna av en psykologisk kvarnsten. I år krävs laget på en toppplacering och det man hitils har visat lär inte räcka till det. Kanske blir dagens seger en viktig vändande faktor.

Exra plus i kantren ger vi ikdag för Adrian Ekströms inhopp. Det var bra fart och rejäla tag från honom. Även lagets förstafemma visade goda intentioner matchen igenom.

Alla rapporterade matchfakta hittar du på stats.swehockey.se Kristianstad-Mörrum

Oservera att Swehockey har just nu svåra nätverksproblem. Det jobbas dock febrilt för att lösa det problemet. Tills kontaktproblemen är lösta kan det ta lång tid att ladda matchprotokollet.