1966

Hemmaförlust mot Mörrum
[2006-01-29] Söndagens förväntade vändning från Kristianstad uteblev med accuratess. I mötet mmed gästande Mörrum var det besökarna som plockade full pott i en i övrigt riktigt jämn match. Slutresultat 1-4 (0-1, 1-0, 0-3).

Det som för dagen blev helt avgörande för slutresultatet var Kristianstads oförmåga att tillvarata sina öppna lägen. Med 1-1 på tavlan i andra perioden bränner Kristianstad fyra helt öppna lägen. Totalt i matchen tappade t ex Alricsson två lägen där han var - på klassiskt straffmanér - helt ensam med Mörrums målvakt.

Ja, Hemsidan skulle naturligtvis kunna räkna upp ytterligare missar från Kristianstad men vi strör inte gärna salt i öppna sår och avstår därför från det.

I Matchens tredje period bjöd Kristianstad på ett synnerligen onödigt numerärt överläge för gästerna - en gravt onödig P-Out-utvisning. Kristianstad var pressade i egen zon men det fanns minst två yttterligare varianter på hur den pucken kunda slagits ur zon. Mörrum var inte sena att numerärt överlägsna ta ledningen. Och bara 12 sekunder senare tog man Kristianstad på sängen genom att peta in även 1-3. I det här läget var matchen i princip avgjord.

- Tyvärr visar vi, som lag, just nu att vi har mycket svårt att rent mentalt spela i motgång, suckar tränare Jari Laakkonen, ser man till chanserna i matchen borde plockat hem detta om vi haft 50%-ig utdelning. På sätt och vis gör vi en klart sämre insats idag jämfört med onsdagens möte med Pantern. Ska vi komma ur detta måste vi rannsaka oss själva. Vi har inte det flytet vi hade i höstas men då måste vi jobba så mycket hårdare. Kanske kan man säga att det här är en ny situation för Kristianstads spelare. Laget rusar genom tvåan utan förluster och gör en rasande fantatsisk höstsäsong i ettan. Vi är kanske inte rustade för att spela i motvind helt enkelt.

Inför dagens möte var det definitivt inte kört för en eventuell playoffplats, men efter förlusten mot Mörrum är en kvalplats riktigt långt borta.

- Att skylla på skador och trötthet håller inte, menar Kristianstads tränarduo, alla lag är trötta och slitna. Mörrum kommer hit idag utan flera av sina tidigare tongivande namn men jobbade ändå för en seger. Det gjorde inte vi i samma utsträckning. Vår lägstanivå är på många punkter allt för låg.

Efter en hel radda av förlustmatcher har lagledningen fokuserat på det positiva från tidigare matcher och jobbat hårt på att försöka lyfta killarna tillbaka i vinnarsitsen. Det arbetet har dessvärre inte fungerat fullt ut.

- Jag kan ju bara inte skälla på killarna när vi skapar så många möjligheter i en match som vi gör, menar Laakkonen, problemet sitter på ett helt annat plan. Gör man inte mål på öppna lägen där det i princip bara handlar om att fösa pucken över mållinjen ja då vinner man inga matcher.

Kristianstad öppnade annars rätt starkt. Med ordentlig vilja spelade laget offensivt och med tydlig glädje. Dessvärre drog laget på sig några tunga utvisningar. Bl a bjöd man Mörrum på ett fem mot tre överläge i drygt en och en halv minut. Till en början såg boxplay stabilt ut men till sist mäktade laget inte med pressen och Mörrum kunde ta ledningen.

Stundtals bjöds det på ett fläktande Hawaii-spel. Snabba vändningar och möjligheter bjöds från båda håll. Mörrum hade t ex två riktigt vassa chanser där Johan Svensson i kassen visade maximal klass. Mot slutet av första perioden var Kristianstad också mycket nära en kvittering men det ville sig inte. Spelsekvenserna var ofta kombinerade med allt för krångliga upplägg.

I andra perioden böljade spelet om möjligt ännu mer fram och tillbaka. I sjunde spelminuten blev Alriksson helt frispelad med Mörrums målvakt som enda motståndare. Detta gyllene läge gick däremot om intet. Det är inte första gången vi ser Alriksson missa i ett så här avgörande läge och Hemsidan hoppas innerligt att han kan hitta en väg att lägga den här mentala blockeringen åt sidan.

- Vi lider med killarna när det blir så här, menar Jari Laakkonen, vi jobbar hårt för att stötta och uppmuntra men i det avgörande ögonblicket är det bara spelaren själv som kan göra skilnaden. Att vi inte hittar det där sista i avsluten är något varje spelare måste måste bemästra på egen hand, om det ska bli nåt resultat. Flera av våra nyckelspelare måste hitta tillbaka till sig själva. Tyvärr känns det idag som om vi har tappat grundtryggheten i laget.

I andra perioden lyckades Kristianstad hitta fram till en kvittering. Den kom som ett direkt resultat av en massiv, offensiv satsning. Klockan stod på 12.03 och plötsligt tändes ett ljus i Kristianstads spel. Laget parkerade nu i offensiv zon och det var ordentliga bud på fler mål. Ett av dessa kom 16.33 men dömdes bort för offside i målgården. Johan Wångå uttryckte sin besvikelse över det bortdömda målet och fick därför kliva ut på botbänken för ett 10-minuters personligt straff.

Med Wångås bötgörande tappade Kristianstad den fart laget byggt upp och någon mer riktigt het möjlighet blev det sedan inte. En egen utvisning i slutet av perioden lade också en nedkylande dimma över det egna spelet.

De båda lagen gick således till tredje perioden med 1-1 på tavlan och utgången av matchen var inte på något sätt given. Bägge lagen brottades för herraväldet och bjöd också på ett varierat givande och tagande.

När Mörrum i sjätte spelminuten skapade hård press i Kristianstads zon valde Martin Persson att lätta ut pucken ur zon. Dessvärre på ett sådant sätt att en P-Out-utvisning var oundviklig.

Det här nuerära överläget utnyttjade gästerna till fullo och plötsligt stod det 1-2. Kristianstad verkade nu aningen tagna och direkt efter nästa nedsläpp tappade man sina markeringar och 1-3 kom som ett brev på posten. Ridå!

Med drygt en och en halv minut kvar att spela plockade Kristianstad ut sin målvakt men den gubbben gick inte hem. I öppen kasse kunde Mörrum slå sista spiken i kistan.

Som helhet var dagens isats ingen höjdare. Kristianstad har utan tvekan problem med att hitta tillbaka till sitt vägvinnande spel. Det knyter sig och ofta är anfallskombinationerna onödigt krångliga. Lakkonen och Eriksson vaskade runt i formationerna men resultatet blev inte det önskvärda. Vissa av lagets tongivande spelare levererar helt enkelt inte i den utsträckning man skulle önska.

Bra för dagen spelade Johan Svensson i kassen. Likaså visade Wångå fina intentioner. Även Jens Nilsson spelade stabilt men tvingades efter en period att avbryta.

Att nå en playoffplats nu är i rent praktiska termer närmast omöjligt. Kanske kan just detta faktum bli en väg för laget att bryta de mentala spärrarna. Det vore i såfall välbehövligt.