1966

Skön seger över Olofström
[2005-11-25] Kristianstad besegrade på fredagen gästande Olofström med 4-2 (1-0, 2-2, 1-0) i en match som egentligen inte innehöll något större skönspel. Det var mer kamp och derbykvaliteten som fick publikhavet att sjunga på ett sätt som vi inte hört på länge i Kristianstads Ishall. En fantastisk inramning blev det! Och Kristiansttad plockade full pott.

- Ja det här var en skön seger för oss, log tränare Jari Laakkonen efter matchen, vi åkte på däng i Ljungby men orkar ändå samla trupperna och jobba oss till en seger idag. Det tycker jag är en bedrift att glädjas över. Olofström var innan matchen för övrigt det enda laget i serien som vi ännu inte tagit några poäng emot.

Matchen började riktigt avvaktande och det direkta avgörandet kom inte förrän Erik Back vispade in 3-2 i slutet av andra perioden. Även om Kristianstad ett tag ledde med 2-0.

- Både vi och Olofström var lite sega i inledningen, konstaterar Laakkonen, kanske var det så att ingen ville gå bort sig så pass tidigt i matchen. Men ser vi totalt på målchanserna borde vi ha avgjort det här redan i andra perioden. Vi spelade nog inte bättre än Olofström, men vi hade ju ett klart övertag om man räknar målchanserna i matchen.

Jo, ser man till spelet var det på många sätt en publikmatch där de två kombatanterna kämpade hårt för poängen. Speciellt i andra perioden hettade det till ordentligt. Kristianstad gick till 2-0 och öppnade en offensiv som gästerna hade våldsamma problem att bemästra. Massor av heta möjligheter och en massiv press tvingade ner Olofström på knä. Men KIK-offensiven blev lite väl offensiv och plötsligt släppte man till bakåt och Olofströms reducering kom som ett brev på posten.

- Ja, och deras 2-2-mål ska vi ju bara inte prata om, säger Laakkonen, där gick vi bort oss totalt. Efter tekning går vårt försvar på helt fel håll, bjärt i strid med de instrukltioner vi hade satt upp. Och i den här serien straffar det sig direkt. Sådana bjudningar måste vi helt enkelt hålla oss för goda för.

Kampen i andra perioden blev både flyhänt och intensiv. Sakta men säkert höjdes tempot och i periodens fem sista minuter böljade spelet i rasande fart. Här bjöd Kristianstad på tre, fyra riktigt heta möjligheter och gästerna fick också till ett par vassa lägen. Men i mångt och mycket blev dagens kamp en målvaktsuppgörelse där man kan säga att Olofströms Thomas Ling - med tanke på chanserna - visade upp ett lite vassare spel än sin kanonduktige kollega i KIK-kassen. Men det är hårfin skillnad mellan de båda målvakternas agerande denna dag. Det är inte för inte som de båda keepersarna ligge högt upp i målvaktsstatistiken.

Om nu Kristianstad fått full utdelning på alla chanserna i andra perioden hade matchen varit ordentligt punkterad redan här. 3-2 blev det i alla fall när Erik Back i sista spelminuten tryckte upp trissan i Olofströmskrysset.

I tredje perioden jobbade nu gästerna febrilt för att komma igen. Ett måls övervikt för Kristianstad var inte på långa vägar säkert och Olofström hade gett sig den på att komma tillbaka. Någon stans i mitten av perioden tog gästerna kommandot och Kristianstad tvingades ner djupt i egen zon. Med två täta utvisningar tvingades laget också spela över en minut tre mot fem. Att laget redde ut den situationen är inte helt lätt attt fatta. Framför allt inte som Olofström låg på som pilska illrar.

- Jag vill nog påstå att varken vi eller Olofström behärskade fem-mot-tre-spelet idag, menar Laakkonen, vi hade en liknande situation i slutet av första perioden men inte heller vi lyckades få till det i protokollet.

Med dryga minuten kvar att spela valde Olofström att ta ut sin målvakt. Detta tog Kristianstad vara på genom att lätta in 4-2 i tom kasse. Men det var väldigt vad det tog tid att få till den där situationen. Plötsligt skulle det vara snyggt också. Med passningar och läckra åk.

- Ja, jag fick ta mig tusan gåshud på kroppen när killarna plötsligt skulle lira sig till det där målet, suckar Laakkonen, men nu gick det ju hem så man ska kanske inte klaga.

Riktigt bra för dagen gick Erik Back och Andreas Larsson. det är kul att se hur de här båda herrarna äntligen hittat rätt i spelet. Back är förmodligen inne i ett stim för han visade faktiskt upp den tendensen redan på bortaplan mot Troja. Likaså var som vanligt Tommi Tervo i kassen på strålande humör.

I övrigt ville gärna Kristianstads tränarduo slå ett ordentligt slag för Kristianstads backlinje. Och det håller vi naturligtvis med om till fullo! Årets backbesättning är förmodligen en av de bästa laget haft sedan "Stormens" dagar.

- Ser man till vårt forwardsspel idag är jag naturligtvis nöjd som helhet, menar Laakkonen, men de här killarna kan mycket bättre än så här. Mot slutet kunde vi också skönja en viss trötthet hos några av våra yngre spelare men det är fullt förståeligt och inget jag oroar mig för nu.

För rättvisans skull ska vi också tillägga att Olofström hade ett mål som dömdes bort på grund av offside i målgården. Detta inträffade 14.16 i tredje perioden, mitt under deras våldsamma press i Kristianstads zon.

Med dagens seger revancherar sig Kristianstad för lagens förra möte, då med huvudet under armen. Idag var det tvärtom KIKs kamp genom hela matchen som blev avgörande. Och så Tervos insats i målet förstås. Och de så ofta diskuterade marginalerna var även de denna gång på KIKs sida. Det numerära underläge laget brottade sig igenom i tredje perioden måste helt klart fru Fortuna haft med ett finger i.

- Ja, jag vill nog mena att det var lite tur och lite skicklighet i kombination som blev avgörande där och Tommi var riktigt bra, säger Laakkonen, och så naturligtvis det faktum att Olofström hade svårt att få till det.

Nu stundar söndagens derby på bortaplan där Osby står för värdskapet. Vågar vi hopppas på ännu en seger innan helgen är till ända?

Alla rapporterade matchfakta hittar du HÄR på Swehockey.se

OBS! Till alla er som följde matchen på nätet vill vi i sekreteriatet framföra en liten ursäkt. Den mänskliga faktorn gjorde att vi i protokollet felaktigt satte Olofströms Mattias Möllerström som målvakt från start. Denna fadäs upptäcktes faktiskt aldrig förrän Olofström skulle ta ut sin målvakt. Men som tur är har förbundet god support i ärendet och det hela har därför korrigerats omedelbart efter matchen. Statistikuppgifterna är därför i skrivande stund helt korrekta.

Med tanke på att vi lär så länge vi lever blev detta en lektion vi inte glömmer i första taget.