1966

Wild Kings-seger i söndagens efterlängtade derby ger mersmak
[2005-03-20] Det blev seger för Kristianstad i söndagens prestigefyllda derby mot Tyringe på bortaplan. slutresultat 2-5 (0-0, 1-3, 1-2). Kristianstad behåller härmed sin andraplats i tabellen och drygar dessutom på försprånget till lagen under strecket.

- Jag tycker nog att vi hade ganska bra kontroll genom hela matchen, sade en glad Risto Kurkinen efter matchen, visserligen kände jag en viss oro när Tyringe kvitterade till 1-2 i andra perioden men vi lyckades hålla undan på ett bra sätt. Och Betsi var också med bra när det behövdes.

Det hett efterlängtade derbyt blev riktigt jämnt när de båda lagen spelade med lika man på isen. Tyringe trummade på bra men det var Kristianstads chanser som till en början var hetare.

Efter en mållös förstaperiod satte Kristianstad sin prägel direkt i andra perioden då Niclas Alriksson efter bara några sekunder stänkte in 0-1. Den ledningen ökades sedan på efter dryga fem minuter då Kristianstad i numerärt överläge fem mot tre, lite tursamt, kunde lägga in 0-2.

- Ja där hade vi turen på vår sida, säger Kurkinen, det blev en riktigt konstig studs på den pucken men Alriksson stod lägligt till och kunde utnyttja situationen.

Tyringe var nu piskade att jobba ännu hårdare för att nå fram till en reducering. Kristianstad spelade ganska säkert och de båda lagen bjöd på flera vassa möjligheter. Kristianstad drog också på sig ett par täta utvisningar och genast tog Tyringe vara på läget och 1-2 var ett faktum.

Tyringes reduceringsmål skapade en del oro i KIK-lägret och hemmalaget blev naturligtvis extra tända. Spelet böljade rätt friskt nu men det blev Kristianstad som fick bäst utdelning. I slutet av perioden jobbade sig hela andrafemman in i offensiv zon. Erik Back hittade Andreas Larsson med en snabb passning. Larsson visade då stor styrka och bröt sig in mot Tyringemålet. Hårt bevakad fick han till en riktigt macka till Jonas håkansson som med ett direktskott förpassade trissan i nätmaskorna. Kristianstad kunde sålunda gå till pausvila med en stabil ledning.

I inledningen av tredje perioden låg Tyringe på ordentligt. Kristianstad spelade dock stabilt och bjöd inte på så många öppningar. Ett slarvfel blev det dock i sjunde spelminuten. Det hela startade med en tekning i Kristianstads zon. En tekning som Kristianstad tog hand om på bästa sätt, men sekunderna senare slarvade man till det i egna zonen och Tyringes Anton Hellsing kunde rappt reducera till 2-3.

När Tyringe sedan också gjorde 3-3 blev det ordentligt liv i luckan. Framför allt som målet underkändes. Domaren menade att målet föregicks av en crosschecking framför Kristianstads mål och att spelet egentligen var avblåst sekunden innan pucken gled över mållinjen. Detta gav istället Kristianstad ett numerärt överläge som gjorde att Tyringes uppryckning helt kom av sig.

- Ja, efter den där utvisningen spelade vi mycket diciplinerat, säger Risto Kukinen, vi förivrade inte oss och misstagen var obefintliga efter detta. När Wångå sedan med säsongens absolut hårdaste handledsskott kunde öka på till 2-4 kändes det rätt tydligt att det skulle gå vägen för oss.

De sista fem minuterna spelade Kristianstad på ett synnerligen moget sätt. Stabilt bevakade man sin ledning utan att tappa greppet. Tyringe brottades för fullt för att komma igen och i matchens slutminuter plockade man också ut sin målvakt för att i en Kristianstadsutvisning kunna spela sex mot fyra. Tilltaget hade så när lyckats men Jonas Håkansson kunde rätt som det var ta sig ur det egna boxplayspelet och helt fri passade han oskälviskt Johan Arvidsson som i tom kasse kunde fastställa stutresultatet till 2-5.

Dagens viktiga trepoängare var en stark lagprestation. Trots detta kan vi inte låta bli att berömma Alrkisson lite extra för de två viktiga målen i matchens andra period. Med dessa mål etablerade Kristianstad ett psykologiskt övertag som Tyringe aldrig mäkta med att överbrygga.

- Totalt sett över matchen spelade vi både rätt och klokt nästan hela matchen, summerar Kurkinen, och alla i laget kämpade i dag på rätt håll. Det ska samtliga ha en eloge för. Idag kändes det också klart bättre efter tre tuffa matcher än vid samma tid förra söndagen. Idag hade vi en helt annan ork och det syntes också i spelet.

Hemsidan lyfter på hatten och gratulerar till den viktiga derbysegern.

Lite matchfakta (stort tack till Cecilia på Bladet)