1966

Två friska hemmapoäng, men det satt hårt inne.
[2005-03-18] Fredagens hemmamatch dominerades totalt av Kristianstad. Spelet satt som det skulle och laget gjorde nästan alllt rätt. Det enda som fattades var mål.

- Ja, det var verkligen frustrerande för oss, säger dagens machvinnare Eric Back, vi hade spelet och dom gjorde målen. Och ju längre det dröjde och ju mer missar vi bjöd på dess mer frustrerande blev det. Därför känns det riktigt skönt att få avgöra på "sudden" idag.

Jo, det satt hårt inne för Kristianstad. I matchens första period vaskade laget fram fem helt öppna frilägen utan att få trissan i nät. Andra perioden blev lika fruktlös, de tre helt öppna chanserna resulterade i intet.

Gästerna däremot hade hyfsad utdelning på sina många vassa kontringar. Helsingborg ledde också - spelmässigt orättvist - med 0-1 när det var dags för tredje perioden.

-Idag tycker jag att vi spelar rätt, menar tränare Risto Kurkinen, vi har hittat tillbaka till ett effektivt lagspel. Men den utdelningen jag förväntade mig blev det inte.

Nej men i tredje perioden lyckades Kristianstad att komma igen.

- Helsingborgs 0-2-mål blev som tändvätska för oss, ler Eric Back, snabbt kunde vi reducera och med ens fick vi den tändning vi behövde för att få hål på dem. Sedan ska man inte föringa deras målvakter, de var bra bägge två.

Jo, det kan vi naturligtvis hålla med om, även om Kristianstad på sätt och vis gjorde honom bra. Kristianstads avslut kom också allt som oftast för nära målburen för att ge någon riktig effekt.

- Vi pratade om det i andra pausen, säger Kurkinen, att vi skulle försöka få till tidigare avslut. Nu blev det kanske inte riktigt så men killarna ska ha en eloge för att de inte gav upp trots att vi hade massor av missade chanser att hänga upp oss på. Idag jobbade alla som ett lag och de två poängen vi tar med oss är nog så viktiga.

Med oavgjort resultat efter full tid gick matchen till sudden death. Den bonuspoängen plockade Kristianstad efter hård press i Helsingborgs zon. Matchvinnare för dagen var Eric Back som satte 3-2 snyggt assisterad av Andreas Larsson. Skottet han tryckte in var i princip en repris på två tidigare i matchen som då landat i famnen på Helsingborgs målvakt. Tredje gången gillt således.

Det var minsann inte bara killarna i laget som frustrerades av den dåliga utdelning. På läktaren blev det onödigt spännande i en match som Kristianstad i princip förde från start. Gästande Helsingborg visade upp sitt välrenomerade kontringsspel och i takt med att Kristianstad missade sina öppna lägen blev kontringarna allt vassare.

Kristianstad öppnade annars matchen rätt bra och fixade tidigt flera möjligheter men avsluten av inte riktigt av bästa märke. Den vassa öppningen svalnade dock en bit in i perioden och det powerplay laget fick i inledningen blev dessvärre inte heller särskilt farligt. Nej i stället kunde Helsingborg ta ledningen genom en rask kontring. Här gick bägge Kristianstads backar på fel gubbe och det rappa handledsskottet smet in vid Betsikokos vänstra stolpe.

Kristianstad brände sedan några riktigt heta chanser och Helsingborg kontrade till sig ett rykande stoplskott. Efter hand som första perioden rulade på mattades Kristianstads övertag och stundtals var det Helsingborg som verkade hetast för dagen. Gästerna tampades på ett fysiskt manér medan Kristianstad verkade undvika allt för tung närkontakt.

Med alla missade chanser och Helsingborgs stundtals tuffa närkampsspel kom också en frustration som gav sig uttryck i fullständigt onödiga utvisningar. I dagens match hittar vi flera idiotiska interferens-utvisningar som alla satte käppar i hjulet för resultatet framåt. Aderat till detta faktum slutade också samtliga andra periodens powerplay utan resultat.

I inledningen av tredje perioden lyckade gästerna sätta hård press på Kristianstad. Dels i periodens första numerära överläge då Betsikokos vid ett tillfälle var riktigt illa ute, men framför allt när Kristianstad drog på sig ytterligare en utvisning. Då kom 0-2 som ett brev på posten.

Men Kristianstad replikerade omedelbart. Peter Rooth hittade Andreas Larsson som kunde styra in 1-2. Detta gav plötsligt råg i ryggen och Kristianstad växlade genast upp hastigheten ett snäpp.

Den tunga pressen i offensiv zon gav till slut utdelning. Rooth som nu var inne i ett stim jobbade sig fram genom mittzon. Han hittade backkollegan Persson som med en elegant dragning hittade en lucka i Helsingborgsförsvaret. Rooth var raskt framme vid Helsingborgs bortre stolpe och när Martin drog iväg passningen kunde han enkelt styra in 2-2.

Kristianstad fick nu blodad tand och skapade ett par riktigt heta situationer där ett ledningsmål faktiskt hängde i luften. En timeout från Helsingborg i slutet av tredje perioden lugnade dock ner Kristianstad uppåttrend och vid slutsignalen var det således oavgjort.

Förlängningen slutade efter bara 2.21 då Erik Back skottade in 3-2. Han och Andreas Larsson samarbetade riktigt effektivt i den situationen. Detta var dock inte Kristianstad enda möjlighet i förlängningen. 1.24 dömde domaren t ex bort ett KIK-mål då buren var ur sitt läge, eller om det nu var offside i målgården. Mål var det i alla fall inte.

Kristianstad tar idag två viktiga poäng i en match de borde avgjort redan i matchens första period. Spelmässig var man klart bättre än sina gästande motståndare men farten i skridskoåkningen hade stundtals sina brister. Kristianstads fysiska insatser i matchen går inte heller till historien direkt. Helsingborgs villiga närkamsspel översteg vida Kristianstads. Att samtliga spelare nu under kvalet fått klart kortare betänketid är en sanning som ibland inte verkar ha sjunkit riktigt ända in. Men till spelarnas försvar måste vi säga att skapa den ena chansen efter den andra utan utdelning ofta gör att tankarna börjar snurra och det är inte direkt förenligt med ett snabbt spel.

Strax innan mitten av matchen bytte Helsingborg målvakt. detta sedan Fredrik Alm skadats i en tuff och tät framför-målet-situation. Men den nye killen, Magnus Johansson, värmde Kristianstad upp snabbt med små rara övningsprojektiler.

- Ja dessvärre gjorde vi nog honom bra, erkänner Eric Back, Vi borde plockat ner honom tidigare.

Bäst för dagen gick Kristianstads andrafemma med Bl a Back och Larsson i högform. Nästan varje byte bjöd de på någon vass klurighet. Även tredjeformationen spelade bra, dessvärre fick de inte särskilt mycket speltid mot slutet.