1966

Uddamålsseger för Wild Kings i Helsingborg
[2005-03-04] Det blev tufft ända in på mållinjen när Kristianstad på fredagskvällen till sist plockade tre friska poäng på bortaplan i Helsingborg. Matchen slutar med minsta möjliga seger för Kristianstad 5-6 (2-2, 1-1, 2-3).

Det blev en viktig seger för laget, att vinna i utsatta lägen ger extra råg i ryggen för kommande drabbningar.

- Ja, dagens seger ger naturligtvis lite extra plus i kanten för oss i och med att det var så jämnt i protokollet matchen igenom, säger Håkan Hedin i bussen på väg hem, rent allmänt var vi nog det bättre laget men de stunder Helsingborg gick riktigt bra hade de en klart bättre utdelning än vi.

Jo, i matchens första period ägde Kristianstad ca femton minuter av spelet och hemmalaget fem. Men emellanåt bjöd man på blottor som Helsingborg genast tog vara på. Onödigt enkla markeringsmissar och egna utvisningar i eget numerärt överläge t ex. Detta blev ett mönster som höll i sig nästan matchen igenom. Ända tills vindarna plötsligt vände och föll in till Kristianstads fördel.

- Ja, vi hade svårt att få till det när chanserna gavs, menar Håkan, samtidigt som Helsingborg förvaltade sina möjligheter bättre än vi. Men när Ponné fick in 5-5 i tredje perioden hade plötsligt vi också flyt i vårt spel.

Att det skulle bli ett slagskott från den osannolika vinkeln hade nog inte Helsingborgs målvakt räknat med. Resultatet blev också positivt för Kristianstad. Även vid Alricssons 5-6-mål hade fru Fortuna sitt finger med i spelet. Snett bakifrån motståndarkassen lyckades Niklas få till ett skott som efter en ruggig studs i målvaktens benskydd landade bland maskorna.

Från den stunden i matchen var Kristianstad plötsligt mycket diciplinerade. De sista fem minuterna i matchen gjorde laget inga misstag. Inga onödiga utvisningar och man höll samman laget på ett beundransvärt sätt. Stabilt och säkert bevakade man sina tre poäng och lät sig inte provoceras.

Bäst för dagen var utan tvekan Johan Arvidsson som med sin precisa puckföring alltid stärker och hjälper medspelarna och tillika stjälper motståndare. Likaså gör Niklas Ponné en berömvärd insats. När han helt respektlöst gjorde 3-3 med Helsingborgs störste back hängande på ryggen visade han sin utvecklade målvittring. Bara sekunderna innan hade han till synes överdrivet pressat Helsingborgs siste, icke puckförande man i anfallet på offensiv blå samtidigt som Kristianstad var en man mindre. När så pucken stoppades upp på Kristianstads blålinje var Ponné plötsligt helt solo. Och trots att han de sista metrarna tvingades forcera framåt med en rejäl klump på ryggen, orkade han placera trissan helt rätt. Hemsidan lyfter på hatten! Med sådan vilja kan man förflytta berg.

En liten tendes til att Kristianstad hade hittat rätt kom faktiskt redan i starten av tredje perioden. Detta när Christian Ozimek med ett backhandskott i krysset satte 3-3. med den kallduch som hemmalaget sedan bjöd, var nära att knäcka Kristianstad. Med två snabba mål var det plötsligt Kristianstad som var tungt tillbakapressade.

- Ja, i det där läget var vi rätt illa ute, erkänner Hedin, varje gång Helsingborg gjorde ett mål var det som om de lyfte sig ett snäpp, och ofta kom det ytterligare en strut till i anslutning till detta. Nu orkade vi stå emot och när Ponné tryckte in 5-5 kändes det plötsligt riktigt bra igen.

Med 5-5 på resultattavlan var bjudningarna från Kristianstads sida plötsligt över. Och med Alricssons segermål var dagens insats komplett. Hemsidan gratulerar till de tre poängen!

Att Kristianstad plockar full pott i dagens drabbning torde ses som helt rättvist. Sett över hela matchen var det mestadels Kristianstad som styrde och ställde. Det som däremot blev ett stort problem var de till synes enkla markeringsmissar som öppnade stora hål i det egna försvaret. Helsinborg är inga duvungar och tog effektiv tillvara varje onödigt misstag från Kristianstads sida. Och, handen på hjärtat, vad är det som gör att killlarna drar på sig helt onödiga utvisningar? Vore det inte bättre att spela ut motståndarna i stället?
Att ta en egen offensiv utvisning i spel fem mot fyra är väl egentligen inget som bidrar nämvärt till den totala poängskörden. Men det är kanske så det kan bli i stridens hetta. Den diciplinerade inställningen som bjöds i slutet av matchen känns däremot som ett långt mer effektivt vapen i det sammanhanget.

Det är bara att suga på den här karamellen för nu stundar årets derby för Kristianstad. Tyringe kommer på besök på söndag. En match som på olika sätt är minst lika viktig på läktaren som på isen. Missa inte den! kl. 17.00, söndag.