1966

12-2 mot tabelltrean
[2005-02-06] Kristianstad trummade på i en och en halv period utan att gästande Trelleborg hade något att sätta mot. Med ledning 9-0 efter två hela perioder var matchen definitivt avgjord.
Slutresultat: 12-2 (4-0, 5-0, 3-2)

- Vi spelade riktigt bra i två perioder, säger Andreas Larsson vars femma idag stod för 7 av målen framåt, sedan var det inte lätt att motivera sig. Jag hade nog förväntat mig lite bättre motstånd av Trelleborg. Men det var inte mycket de hade att hota med.

- Vad jag förstår har Trelleborg haft magsjuka i truppen och det kan ju förklara en del, menar tränare Risto kurkinen, sedan spelade vi förvisso mycket bra i inledningen av matchen.

Jo stundtals var det bara ett lag på planen och att Trelleborg innan matchen innehade tredjeplaceringen är inte lätt att begripa. Visst, ett tag i slutet av andra perioden och några stunder i tredje hade de bra tryck mot Kristianstad men det var nog mestadels för att Kristianstad då och då tappade lite i koncentrationen. Det är inte lätt att föra en match utan motstånd och ändå hålla motivationen på topp.

Trelleborg hade ofta svårt att hänga med i Kristianstads tempo och drog också på sig ett flertal utvisningar.

Kristianstad testar sina formationer för att hitta helt rätt i laguppställningen. Formationen med Andreas Larsson i spetsen visade sig vara en fullträff. En tidigare väl beprövad kombination där Back och Ozimek flankerar Larsson på bästa sätt.

Även Håkansson, Alriksson och Ponné skördade poäng framåt även om de släppte lite bakåt.

- Idag jobbade vi lite med att hitta powerplayuppställningar, berättar Tränare Kurkinen, och där känner vi att vi har hittat någorlunda rätt. Idag lyckades vi ju också rätt bra med att utnyttja våra övertag.

Det blev Kristianstrads starka öppning som avgjorde idag. Med ett ledningsmål i andra spelminuten var det Peter Rooth och andra femman som satte tempot för dagen.

Gästerna var inte med på noterna. Inte ens när Erik Back drog på sig en utvisning 9.08 blev spelet särskilt annorlunda. Det var Kristianstad som styrde och ställde. En snygg chans i mitten av perioden gled dock Kristianstad urhänderna. Snyggt snyggt var det men föga effektivt. Ozimek rättade till det när han bara minuten senare kunde öka till 2-0. Uppspelet var gallant, passningarna perfekta men avslutet blev ordentligt grötigt.

Kristianstad radade nu upp ytterligare några fina möjligheter medan Trelleborg kippade efter andan. 17.54 var det så Rooths tur igen. Den här gången "vallade" han in 3-0 via en av Trelleborgsförsvararnas ryggtavla. I periodens slutminut kunde Ponné trycka in psykologiskt viktiga 4-0.

Med facit i hand var matchen avgjord redan i det här skedet men från läktarpklats förväntade vi oss en ordentlig uppryckning från gästerna. Så blev det aldrig. Åtmintone inte i inledningen av andra.

Kristianstad fortsatte med sitt lugna och stabila spel. Man styrde matchen med järnhand och frustrationen hos gästerna tog sig nu uttryck i en rad utvisningar. Trots detta orkade de skapa enstaka farligheter i form av vassa kontringar. Kristianstads stabila insats i andra perioden resulterade till sist också i ytterligare ledningsmål. Ponné hade ett skott i bägge stolparna strax innan Niklas Alriksson lurigt lade 5-0 i öppen bur. Här trodde Trelleborgs målvakt att han hade kontroll på pucken, men Alriksson visste annorlunda.
Eric back visade också upp två täta farligheter för Kristianstad.

Efter ett resultatlöst numerärt överläge för Kristianstad med ytterligare stolpträffar fick Back till slut till det. Detta efter ett stenhårt klapp-klapp-spel där trissan med högsta fart gick som på ett snöre. Trelleborgs målvakt var med på Arvidssons förta läge men Backs andra mäktade han inte mota.

Att gästerna nu var ett slaget lag stod ganska tydligt. Kristianstad hade god utdelning i sitt spel men målen lät vänta på sig. Men i periodens sista tre minuter lossnade proppen och vid periodpaus ledde laget med 9-0.

Alrikssons 7-0 var en kraftmätning som gav resultat. Håkanssons direktskott till 8-0 kom ur nästan ingten vinkel alls när Kristianstyad spelade i numerärt överläge. Jens Nilssons 9-0 kom i spel fyra mot fyra med bara 21 sekunder till periodvisslan.

Inför tredje perioden valde Trelleborg att byta målvakt. Kristianstadspubliken väntade nu med spänning på Kristianstads tia. Men motivationen i laget var nu inte lätt att uppbringa. Detta gav gästerna det lilla utrymme som behövdes. Tämligen raskt reducera de till 9-1 och nu tändes plötskligt en liten gnista hos Trelleborgarna. Plötsligt blev det fart i deras spel. Kristianstad som inte riktigt hittade riktigt rätt inställning blev också stundtals tillbakapressade. 9-2 kom strax innan mitten av sista perioden och blev en liten, liten väckarklocka för Kristianstad.

En vass kontring där Alriksson och Ponné blev två mot en Trelleborgsförsvarare var mycket nära att ge utdelning. När sedan Kristianstad 12.02 gjorde 10-2 tappade gästerna sin nytändning. 11-2, 13.57, blev den definitiva spiken i kistan.

Det vassa spelet framåt som Kristianstad visat i de två inledande perioderna syntes nu mer sällan och att matchen var hemma för länge sedan var tydligt. Gästerna fick här mer utrymme och skapade också flera fräcka situationer. Kristianstads försvar höll dock samman bra och riktigt farligt blev det aldrig. Inte ens när Gästerna fick möjlighet att spela med en man mer på banan. Nej då slog Larssons-gänget till med en kontring och fixade ett eget mål i boxplay. Larsson direktskottade här Arvidssons rappa passning upp i nättaket.

Det var aldrig något snack om huruvida dagens matchresultat var rättvist eller ej. Trelleborg hade inte särskilt mycket att erbjuda i motståndsväg. Gästernas Peter Andersson och Niklas Borgkvist visade dock upp flera starka insatser. Men med bara två man kommer man inte långt mot Kristianstad.

Serien gör nu ett en och en halv vecka långt uppehåll. En tid som kristianstad kommer att använda för upptrappning mot Kvalet.

- Vi har några småsaker att finlira lite med, berättar Kurkinen, powerplay är en sak t ex men det finns mer detaljer som vi nu bearbetar för att hitta absolut rätt när det gäller.