1966

J18 straffade ut sig mot Gislaved!
[2005-01-23] Det löner sig inte att sitta i utvisningsbåset! Det borde juniorer veta nu när de har blivit 17-18 år. Många tappade humöret i tredje perioden och istället för att spela hem två poäng spelade vi bort dem. Utvisningar i anfallszonen är på gränsen till att vara oacceptabla, idag fick vi flera stycken. Då spelar man inte för laget vill jag påstå. Gislaveds duktiga powerplay, en A-lagsfemma, spelade enkelt bort vår box och förlusten var oundviklig.

Annars började vi bäst och vi radade upp chanser. Vi vann skotten med hela 14-5 i första, men var lite okoncentrerade i skottögonblicket. I början av perioden åkte Mikael Andersson slalom förbi alla Gislavedspelare och gjorde inget misstag på Gislaveds annars duktiga målvakt. Då såg det ljust ut. Men det var den enda han skulle släppa över bron idag, trots 39 skott på sig och ett 20-tal utanför.

Matchen verkade gå vår väg och det var bara till att trycka på i forecheckingen och hålla oss ifrån utvisningsbåset. Dessutom var Gislaved ganska irriterad över vår offensiva övertag och domarens nivå. Men trots flera powerplay möjligheter kunde vi inte utöka ledningen och t.o.m. kanske döda matchen redan då. Istället fick vi några onödiga utvisningar i slutet av perioden och med detta tappade vi helt det fina spelet och övertaget som vi hade innan. Gislaved var mycket duktig fem mot fyra och det var i just powerplayet som matchen skulle avgöras. För efter dessa powerplay vågade Gislaved flytta fram sin forechecking och när vi bjöd på en sidledspassning på ett uppspel vid egen blå, samtidigt som en av våra backar bytte(?), var det plötsligt 1-1. Snöpligt, förargligt....you name it. Vi borde vunnit perioden med minst 3-0 om vi hade hållit oss i skinnet och spelat hockey.

Budskapet inför andra perioden var att hålla oss på isen och inga utvisningar norra sidan av rödlinjen. Sen skulle vi försöka komma tillbaka till det spelet som vi hade de första 15 minuter i inledningsperioden. Perioden slutade 0-0 men tyvärr blev det strul i slutet av perioden och naturligtvis åkte vi på en tio minutare.

Men vi började starkt igen i tredje och vi hade flera bud till 2-1 de första 10 minuterna. Tyvärr hade vi inte den turen som J20 hade igår. Men som en klok man sade till mig en gång "Man får inte tur, man förtjänar det". Vi var inte aggressiva nog framför deras för att kunna få ett turmål idag och många av våra backskott gick utanför målet. Istället kunde de kontrar och på en misstänkt offside göra 2-1. Igen kände vi att oturen grinnade oss i ansiktet. Utöver det missade vi ett helt öppet mål i nästa anfall.
Sen drog vi igång "Cirkus Utvisning" igen och Gislaved kunde enkelt göra 3-1 på ett dragskott från blå.

Timeout och ut med målvakten. På den följande tekningen sköt Pierre Estensköld en rökare som tog i ribban och uppe genom taket. 3-2 där och då har vi de i gungningen. Trots detta fortsatte vi med trycket i anfallszonen och flera gånger var vi nära en reducering, men istället blev vi frustrerade och tog några riktigt dumma utvisningar. 4-1 kom när vi var två man mindre och då var matchen slut. Tyvärr blev det onödigt bråkigt i slutet och det delades ut några matchstraffar.

Idag borde vi har vunnit om vi hade kunnat utnyttja vårt spelövertag och inte fått alla de onödiga utvisningar. Men man kan inte komma ifrån att Gislaved var ett bra lag också. De hade 3 överåriga spelare samt 4 spelare med A-lagsrutin. Tyvärr kommer vi att möta liknande motstånd resten av säsongen, i.o.m. att så många lag är indragna i bottenstriden. Och detta kommer att tvinga oss att göra liknande. Det betyder att många 88´or i södra Sverige kommer att få sitta medan överåriga tar deras plats. Hur detta ska gagna svenskhockey har jag fortfarande inte förstått.

Spelmässigt, framåt, var vi bättre än Gislaved när vi spelade fem mot fem. Vi var däremot slarvigare när det gällde passningar. Vi är inte ödmjuka nog när vi ska leverera ett pass till en medspelare. Ofta kom passningen fel och medspelaren tappade farten. Särskilt i powerplay.
Försvarsmässigt var vi bra också, med undantaget att backarna backade för långt in i zonen ibland och bjöd på blålinjen. 3-1 målet var ett typiskt exempel.

Våra målvakter höll bra klass också. André Lundgren släppte in ett mål på sina 30 minuter och Philip 3 mål. Men tyvärr var deras målvakt omöjlig idag(tur och skicklighet).