Sponsorer
WK Grafik
WK Song (mp3)

Oavgjort för J18 mot Mölndal med pinsamt avslut
[2003-03-25] Tisdagens avgörande möte för J18 mot gästande Mölndal slutade i total tumult. I samband med att lagen skulle tacka varandra för matchen uppstod ett slagsmål i gammal klassisk drängastil. Knytnävarna flög och blodet flöt.

Efter första vågen av storstryk lyckades domarna stävja de värsta busarna, bara för att konstatera att en ny härd drog igång på ett annat ställe.

Till sist tröttnade dock killarna och iskarlen fick ett styvt jobb att torka blod över isen.

- Det här blev inte riktigt den avslutning jag hade tänkt mig, säger tränare Martin Dahlberg till Hemsidan, men tyvärr är grabbarna allt för orutinerade för att stå emot när det blir så här. Mölndal spelade fysiskt redan från början och vi föll tyvärr allt för lätt in i den trallen.

Matchen slutade resultatmässigt 4-4 (1-2, 2-1, 1-1) men det var Kristianstad som hade ett litet spelövertag när de båda lagen hade lika många man på isen. Det var dessvärre inte ofta något av lagen var fulltaliga.

Irritationen drog tidigt igång och domare Fagerström var dåligt med på noterna. För att få bukt med de hetlevrade spelarna borde han nog slagit näven i bordet lite tidigare. Gästerna spelade fysikt och närkamperna var stenhårda. Ofta saltade med fula trix från båda håll. Denna trend höll sig genom hela matchen och fick som följd det stora tumultet vi redan beskrivit.

Gästerna startade först i målprotokollet genom att 40 sekunder in i matchen ta ledningen md 0-1. Kristianstad spelade bra och hade ett visst tryck men Mölndal kunde kontra sig in i Kristianstads zon och under riktigt trassliga förhållanden fick man till ett så kallat skitmål (de räknas, de också).

Kristianstad gav dock replik minuten senare när Christian Ozimek smällde in 1-1. Det här målet gav råg i ryggen och Kristianstad försökte nu få ytterligare tryck på gästerna.

Man skapade flera feta lägen men det var trots detta Mölndal som hade utdelning. 12.54 kunde de än en gång ta ledningen, den här gången med 1-2. Då hade de bara minuten innan fått ett mål bortdömt.

- Deras målvakt är som jag sagt tidigare, säger Martin, en av de bästa jag sett på mycket länge. Han var ordentligt med på noterna och vi hade våldsamma problem med att sätta trissan i nätet.

Det som sedan hände känns olyckligt för båda lagen. I 13e spelminuten fick Kristianstads Olle Jönsson en hög klubba i nacken och segnade ner på isen. Efter mycket om och men kunde han dock resa sig och ta sig till båset.

Men där satt han inte länge. Plötsligt tvingades laget bära honom ut i omklädningsrummet och med hjälp av några föräldrar forsla honom direkt till akuten.

- Jag har pratat med Olle efter matchen, säger Martin, det var inte så allvarligt, men vi blev ett tag riktigt rädda och paniken var inte långt borta för honom.

I Bytet efter var det Mölndals tur att få en spelare allvarligt skadad. I kamp om herraväldet i gästernas zon landade tre, fyra spelare ovan på varandra strax intill Mölndals vänstra tekningscirkel strategiskt placerade i "slottet".

Pucken studsade ut ur högen och Kristianstads Tim Haglund ryckte den åt sig och drog iväg ett slagskott som olyckligt for rakt in i högen av lirare. Några sekunder senare kunde domare och publik konstatera att Mölndals Johan Wassén inte reste sig och spelet blåstes av. Klockan stod på 14.51 och efter en stunds konsultation valde domaren att avblåsa första perioden och tillkalla en ambulans.

- Killen fick förmodligen pucken stenhårt i ryggen, menar Martin, en ordentlig muskelskada verkar det ha blivit. Men det såg mycket allvarligt ut eftersom han spottade blod ett bra tag innan ambulanspersonalen kunde transportera honom till lasarettet.

Perioden bröts och räddningspersonal kördes in på isen för att man på säkraste sätt skulle kunna få Wassén in i ambulansen.

Första perioden återupptogs efter ca 30 minuters försening och de båda lagen fortsatte sin kamp. Ett öppet läge från Kristianstad missades också innan första tredjedelen var till ända.

Andra perioden blev totalt söndertrasad av utvisningar. Bägge lagen fick vid varsitt tillfälle förmånen att spela 5 mot 3. kristianstad utnyttjade sin period effektivt och kunde i tredje spelminuten reducera till 2-2.

Lika effektiva var gästerna när man i spel 5 mot 3 kunde ta ledningen igen efter 10.27.

Kampen tätnade nu och utvisningarna avlöste precis som tidigare varandra, i parti och minut. I spel 4 mot 4 kunde Kristianstad så reducera till 3-3 några minuter innan andra perioden var till ända.

Kristianstad startade tredje perioden med en man i utvisningsbåset. Detta ytnyttjade Mölndal effektivt. 0.54 tog laget ånyo ledningen, nu med 3-4.

Irritationen var precis som tidigare i matchen på högvarv och de båda lagen slet och drog för allt vad tygeln höll.

5.42 reducerad Kristianstad till 4-4 genom en stark insats från Kristianstads andrafemma. Ozimek var sist på den pucken och fler mål blev det sedan inte i matchen.

Kristianstad provade dock att i slutet av perioden plocka ut sin målvakt för att få till en seger, men det tilltaget blev fruktlöst.

- Hade vi spelat mer diciplinerat idag hade vi lätt kunnat vinna det här, konstaterar Martin, men grabbarna saknar mycket av den rutinen som krävs.

Jo, det kunde vi nog konstatera. Orutinen och den heta viljan blev Kristianstads fall för dagen. Gästerna fick Kristianstad snabbt in i ett spel de inte behärskade och resultatet blev en irriterad stämning som till sist kokade över.

- Tyvärr klarar vi inte av att hålla på oss, menar Martin, men så länge vi var lika många på isen tycker jag att alla skötte sig på ett bra sätt. Spelet ska vi inte klaga på. Alla kämpade på ett bra sätt. Och ser vi till kommande säsong kommer vi helt säkert bli ett topplag i ettan.

Extra plus för dagen får Christian Ozimek (så länge han var på isen) som på ett beundransvärt sätt matchade sina välrenomerade kedjekamrater Wångå och Larsson. Mål fixade han också, två stycken. Men två utvisningar är väl ändå för mycket för en såpass vass lirare. Där borde vi kunna begära mer.

Likaså Joel Olsson ska ha en stor eloge, 87a som han är. Med kraft och stort hjärta skötte han sin backuppgift på ett synnerligen tjusigt sätt. Vi ska vara väl medvetna om att Mölndals forwards inte backade i närkampern. Men Joel visade tydligt var skåpet ska stå. Bra Jobbat!

Det finns ingen anledning att försvara det som blev avslutningen på matchen. Att i sista matchen på säsongen skämma ut sig så som de båda lagen gjorde ger bara en fadd smak i munnen.

På sätt och vis får nog domaren ta på sig en del av det ansvaret. En tuffare attityd redan från början hade varit ett bra recept för att motverka detta. Men det som är tydligast att se är hur de unga spelarna saknar både rutin och mental styrka att stå oberörda i en het situation. Det är inte första gången våra unga hetsporrar tar sig vatten över huvudet genom att ta till knytnävarna. Låt oss bara hoppas att det är den sista. Skärpning i leden!

Skotten i matchen fördelade sig enligt följande:
41-19 (13-15, 13-9, 15-5). Det är med fog vi vågar påstå att Mölndal i mångt och mycket lever på sin målvakts glänsande spel.

Tomas Bengtsson

» Tillbaka
SÖK

Copyright © 2001| 2002 Kristianstad Hockey | Om du har kommentarer eller frågor, vänd dig till KIKs kansli.
Telefonnummer: +46 (0)44-12 73 32. Faxnummer: +46(0)44-10 92 46 Det går även att skicka e-mail: till KIKs Kansli.