1966

Seger över ett decimerat Helsingborg
[2003-03-19] Det blev som Kristianstads tränare Matti Pauna hoppades, Kristianstad som tog hem de två viktiga poängen i onsdagens hemmamatch mot gästande Helsingborg. Segern med 8-1 (2-0, 2-1, 4-0) var på sätt och vis i underkant eftersom Kristianstad i matchens två första perioder hade svårt att få till det i sitt spel. Passningarna falerade och laget missade också flertalet helt öppna lägen.

Gästerna som var kraftigt decimerade i antal redan från start bjöd inte heller något större motstånd. Trots att Kristianstad i första perioden hade svårt att få ordentlig fart vann man skottstatistiken med hela 12-2.

Laget skärpte däremot till sig i slutperioden, samtidigt som gästerna sakta men säkert segnade ner i kampanda.

18.44 in i tredje perioden drabbades Helsingborgs Christians Svensson av en otäck skada. I en kraftfull tackling invid sargen föll han olyckligt baklänges och fick till sist bäras ut på bår. De båda lagkaptenerna bestämde då tillsammans med domaren att man skullle avbryta matchen trots att tiden ännu inte gått ut. Så blev också fallet.

- Det var ingen ojuste tackling på något sätt, menade domaren efteråt, bägge killarna gick in i situationen likvärdigt. Svensson föll helt enkelt olyckligt.

- Vi misstänker en ordentlig hjärnskakning, konstaterade Kristianstads läkare, men samtidigt som han föll i isen fick han en ordentlig smäll i bakhuvudet och en rejäl svullnad. Det får bli ambulans till Kristianstads Lasarett.

Riktigt bra skötte sig Johan Svensson i KIKs målbur tillsammans med Joakim Andersson som för dagen blev tremålsskytt.

Kristianstad öppnade starkt och ville gärna fullfölja sin taktik att få hål på gästerna tidigt i matchen. Dessvärrre var det si och så med skärpan i avsluten. Inom de tre första minuterna räknade vi till två helt öppna målchanser som slarvades bort. Sergij Vologsjanin missade t ex öppet mål, Joakim Johansson fick blott till ett stolpskott trots bred marginal i en av situationerna.

Inom de där tre minuterna tilläts också gästerna ta sig in i en av sina farligaste möjligheter i matchen. Det vara bara en sneträff från Jared Gustavssons klubba som räddade Kristianstad i det läget.

Kristianstad kunde dock samla styrkorna något snäpp och Joakim Andersson kunde helt rättvist rappa in 1-0 på en frigörande passning från Mikael Larsson.

49 sekunder senare spädde Kristianstad på sin ledning när Niklas Evertsson hittade Mikale Lindgren med en läcker passning. Mikael som blev helt fri med målvakten placerade trissan snyggt mellan benen på duktige Ted Mihalek i Helsingborgskassen.

Kristianstad förde i mångt och mycket spelet och Helsingborg var stundtals helt stillastående. Men trots spelövertaget gick det trögt för hemmalaget. Ytterligare två heta chanser blev det emelllertid för Kristianstad. Den ena var ett rykande stolpskott från Martin Nilssons klubbba och den andra en totalmiss för en helt fri Erik Back i slutet av perioden.

Andra perioden startade aningen rappare men Kristianstad hade riktigt svårt i de avgörande situationerna. Johan Andersson missade ett öppet läge, likaså Jonas Bergman.

03.17 kunde laget så till sist få till det när Martin Nilsson vräkte iväg ett rykande slagskott från offensiv blå som "klang" ribba in. Helsingborg hade bara fyra sekunder tidigare drabbats av en utvisning och Kristianstad spelade således 5 mot 4.

Måhända föll Kristianstad in i en falsk säkerhet av 3-0-målet för bara knappa två minuter senare bjöd laget in Helsingborg till ett reduceringsmål. Backarna stod fullständigt stilla i egen zon och verkade tillfälligt handlingsförlamade.

Strax innan halva spelade andra perioden drabbades gästerna i rask takt av två utvisningar på raken. Kristianstad fick med detta 1.14 på sig i spel 5 mot 3. Effektiviteten var långt ifrån den bästa men 8.48 lyckades Jonas Bergman dunka in 4-1.

När så även Kristianstad drabbades av en utvisning vädrade Helsingborg en möjlighet. Men KIK försvarade sig med den äran och lyckades också få till ett par heta chanser i det numerära underläget. Mikael Lindgren missade t ex ett rent friläge med Helsingborgs målvakt.

I slutminuten på perioden bjöd Erik back på ännu ett öppet läge som aldrig blev till något beständigt i målprotokollet.

Det som i två perioder sett avslaget ut blev något helt annat i inledningen av tredje perioden. efter bara 22 sekunder hittade Niklas Evertsson än en gång Mikael Lindgren med en riktigt läckerhet till rödlinjepassning. Helt fri med helsingborgs målvakt lättade Micke snyggt trissan in i kasssen. Bara sekunderna innan hade Helsingborg satt allt på att pressa ner Kristianstad i egen zon.

Matchen var nu i princip avgjord men Kristianstad trummade på ändå och nu fungerade spelet på ett riktigt hyggligt sätt. Resultatet blev också att de aningen trötta Helsingborgarna drog på sig flera onödiga utvisningar och Kristianstad kunde enkelt hålla spelet i egen ägo. Däremot blev det på något sätt svårt att få till det där alllra sista. Som exempel kan nämnas den dubbelutvisning Helsingborg drabbades av i 13e spelminuten. I två minuter spelade Kristianstad 5 mot 3 utan att få till en enda het situation.

När Kristianstad sedan bara minuten senare själva spelade 4 mot fem kunde laget spä på sin ledning till 7-1. Målgöraren Johan Wångå var definitivt gladast idag. Två spänstiga krumsprång fick han till efter den där bravaden. Snacka om målgest.

17.34 fastställde Joakim Andersson slutresultatet genom en enastående soloprestation. Genom mittzon ångade han och när han passerade offensiv blå vräkte han iväg ett av sina berömda kanonskott. Returen gick ner i vänster rundel och först på pucken blev Joakim själv. Men skam den som ger sig, på chans vräkte han till med ytterligare ett vinande slagskott ur helt död vinkel. Målvakten hade full koll och räddade med sitt högra benskydd, men kraften i skottet var så stor att pucken pressade sig in över mållinjen via målvaktens högra stolpe. För publiken såg det faktiskt ut som om Jocke sköt rakt igenom benskyddet.

- Det är inte mycket att säga om den här segern, menade tränare Matti Pauna efter matchen, vi startade olyckligt men jobbade upp oss till sist. I vissa stunder ville man nästan hålla för ögonen när man såg en del insatser. Men som sagt tredje perioden får jag nog betrakta som rätt godkänd.

- Jag kan förvisson förstå killarna, fortsätter Pauna, när motstånder är i oprincip obefintligt är det alls inte lätt att få till det i sitt eget spel. Men stundtals blev man nästan mörkrädd.

I andra perioden valde Håkan Hedin att gå av isen på grund av smärre problem med sina jumskar. Även Sergij Vologsjanin bröt efter två perioder. Och tur var väl kanske det för ett tag såg han verkligen ut att ha tappat gnistan.

- Jag räknar med att samtliga är med på fredag igen, säger Matti, då spelar vi ännu en viktigt match på bortaplan. Vimmerby kan mycket väl bli en tuff nöt för oss. Vi satsar naturligtvis alllt på en seger. Sen får vi se hur långt vi kan nå. När det gäller bortamatcher har vi inget särskilt övertygande facit att se tillbaka på.

Ska man värdera den här segern är det naturligtvis poängen som sådan vi tar till oss. Att sedan få till lite ordentlig målskillnad är naturligtvis inte helt fel. Men rent spelmässigt är det nog bara tredje perioden som får riktigt godkänt från Kristianstads sida.

Helsingborg kom till spel med knappt tre femmor och med tanke på det borde Kristianstad nog ha satt ytterligare några pinnar i målprotokollet.

Ser man till omgångens påverkan på tabellen, så behåller Kristianstad sin ledning. Tätt följda av Olofström på sammma poäng. Ytterligare vinster framöver är således av största vikt för Kristianstad om kvalet ska gå vägen.