1966

Bortaseger mot Helsingborg
[2003-03-05] Kristianstad plockade ytterligare två poäng i onsdagens bortamatch mot Helsingborg. Detta efter segersiffrorna 3-4 (0-0, 1-3, 2-1).

Det var annars Helsingborg som öppnade hårdast. Heltända satte de full fart redan från första nedsläpp. Kristianstad verkade stundtals lätt chockade, men lyckades värja sig på ett bastant sätt. Betsikokos i kassen fick också göra ett par kvalificerade insatser.

Men allt eftersom matchen fortgick tappade Hemmalaget i fart och Kristianstad kunde i andra perioden ta ledningen. Helsingborgs bäste man för dagen, Sergeij Martjkov, kvitterade förvisso omgående ledningsmålet men Kristianstad kunde trots detta spä på ytterligare och efter två spelade perioder ledde man med 1-3.

I tredje perioden petade Mikael Lindgren tidigt in 1-4 och med det verkade plötsligt allt helt klart. Helsingborg var märkbart mattade och skulle av allt att dömma inte orka hela distansen ut. Då slutade matchuret att fungera.

Det tog 15-20 minuter innan spelet kunde tas upp igen och det var precis vad hemmalaget behövde för att återhämta sig.

När spelet återupptogs var det vinna eller fösvinna för hemmalaget och med ett sanslöst ryck lyckades de reducera Kristianstades ledning fram till 3-4.

Nu var det plötsligt match igen och Kristianstad fick inrikta sig på ett stabilt försvarsspel i stället. Helsingborg plockade vid ett par tillfälle ut sin målvakt i slutet av matchen och Kristianstad hade två tillfällen att lägga trissan i öppen kasse, men resultatet 3-4 stod sig matchtiden ut.

- I början av matchen var det tyvärr lite hönsgård i spelet, menade assisterande tränare Tony Jonsson, Helsingborg spelade mycket på chans och verkade vara rejält tända och vi hade svårt att hitta linjer att jobba efter. Men efterhand som spelet böljade kom vi mer och mer in i matchen.

Jo, Helsingborg verkade taggade till tusen och med vetskapen att laget inte hade något att förlora jobbade de fräckt framåt och Betsikokos i Kristianstadskassen fick visa framfötterna vid flera heta tillfällen.

Kristianstads kamp i slutet av första perioden gav till slut resultat. Med ett stabilt och rappt spel jobbade man till sig en ledning efter dryga två minuters spelade i andra perioden. Men Helsingborg ville inte gärna ge med sig och Hemmalagets Sergeij Markatjkov såg också till att snabbt kvittera till 1-1.

Det var dock Kristianstad som var det något bättre laget i andra perioden. Hemmalaget hade tagit ut mycket av sin kraft i början av matchen och Kristianstad hade god utdelning på sina chanser, framför allt i sitt powerplayspel. Två powerplaysituationer gav båda full utdelning i målprotokollet. Laget kunde så gå till andra pausvila med ledning 1-3 på tavlan.

- Lagen som kommer underifrån ska vi ju kunna slå, säger Tony Jonsson, men Helsingborg verkade synnerligen pigga och egentligen blev det nog mer spännande än det hade behövt bli. Lite onödigt slarvade vi också i egen zon och bjöd på sätt och vis också på ett par onödiga mål i tredje perioden.

Tredje perioden startade däremot i KIKs favör. Tidigt kunde Mikael Lindgren öka på för Kristianstad när han vispade in 1-4. Helsingborg verkade nu rätt hårt ansträngda och Kristianstads "spik i kistan" tolkades tydligt som direkt avgörande. Men riktigt så enkelt var det nu inte.

I samband med Mikael Lindgrens mål slutade nämligen resultattavlan att fungera. Efter flera omstarter och envetna försök beslutades det att manuell tidtagning skulle utföras. Detta innebar att en 15-20 minuters fördröjning av spelet blev följden.

De här 20 minuterna passade hemmalaget som en handske. Väl ute på isen beslutade de sig för att sälja sig ordentligt dyrt. Kristianstad fick tufft erfara Helsingborgs ettriga forchecking. Vid två tillfällen blev man också så pass hårt tillbakapressade att man inte mäktade ta sig ur zon.

Resultatet blev stressat spel som öppnade för hemmalagets ettriga forwards. Två gånger på raken tog också Helsingborg vara på lägena och med dryga tio minuter kvar att spela stod det plötsligt 3-4.

- Det blev en tung början för oss i tredje perioden, säger Tony, Helsingborg pressade tufft och vi bjöd tyvärr lite onödigt på ett par öppna lägen.

Jo, Kristianstad tvingades verkligen slå ifrån sig. Och med dryga fem minuter kvar att spela valde laget att ta timeout.

- Vi bestämde oss för att helt enkelt spela enkelt, sarg ut, förklarar Tony, och från den stunden kände jag ingen oro för de två poängen. Killarna jobbade mycket stabilt i slutet av matchen och förivrade inte sig på något sätt. Detta fick till följd att Helsingborg inte fick några direkta lägen i resten av matchen.

Bäst i Kristianstad var utan tvekan Mikael larsson, 16 år. Han fick också mottaga priset som bäste KIK-lirare i matchen. Ett helt rättvist pris om man ser på hans agerande. Att så respektlöst kasta sig in i spelet i en Div I-kvalmatch är väl värt en eloge.

Extra Stort Plus för sin instas får också Wild Kings Support. De höll låda precis hela matchen och jobbade verkligen intensivt för att lyfta killarna i laget.

- Ja, efter matchen var det flera av spelarna som kommenterade just detta, säger Tony, vi fick ett mycket bra stöd från läktaren idag. Helsingborg har på olika sätt varit lite av ett spöke för Kristianstad, så att vi hade klacken med oss betydde en hel del för oss.

Det blev således två friska poäng för Kristianstad. Även om det kanske blev aningen för spännande mot slutet. Kristianstads form håller i sig men laget har definitivt blivit varse intensiteten hos de underifrån kommande lagen.

- Vi har ett bra tempo i oss, menar Tony, på gårdagens träning såg samtliga riktigt vassa ut men mot Helsingborg var det stundtals hemmalaget som var snabbare och jobbade med mer vilja. Flera av våra spelare kan mycket bättre än vad de åstadkom idag. Men det där ska vi ändra ordentligt på till på fredag.

På fredag är dags för hemmamöte igen, i den tredje kvalmatchen och det är Vimmerby som kommer på besök.

Helsingborgs HC - Kristianstads IK 3-4 (0-0, 1-3, 2-1)