1966

Uddamålsförlust mot Växjö
[2003-02-16] Kristianstads hemmamatch mot gästande Växjö slutade till sist med en uddamålsförlust, 6-7 (1-2, 3-2, 2-3). Detta efter en synneligen öppen föreställning från båda håll.

Första perioden blev Kristianstad bästa rent spelmässigt sett. Trots att laget bränner på tok för många öppna lägen. Som det såg ut idag tappade vi räkningen på frilägen som inte blev till något i målprotokollet.

- Det är verkligen frustrerande för killarna när vi missar det ena öppna läget efter det andra och sedan sätter en strumprullare, säger tränare Matti Pauna, men det har varit symptomatiskt för oss hela säsongen.

Den stora skillnaden mellan de båda lagen idag var just utnyttjandet av möjligheter. När Växjö fick ett läge var det också mål, något som Kristianstad som så många gånger förut inte klarade.

Det syntes ganska tydligt att varken Kristianstad eller Växjö lade några större ovationer kring det här mötet. Det blev en mycket snäll och rejält öppen tillställning som Kristianstad öppnade med att ta ledningen i. Snyggast idag var Erik Backs läckerhet. Snyggt servad av Per Persson och Andreas Larsson. Detta skedde efter dryga 8 minuters spel. de första 10 minuterna spelade Kristianstad med verklig pondus och skapade i princip en möjlighet i varje byte. Men som vi tidigare sagt var det inte många av dessa som resulterade i några siffror på resultattavlan.

Växjö kunde istället kvittera till 1-1 i 16e spelminuten. Ett snabbt flipperliknade spel framför Kristianstadskassen var upptakten till kvitteringen.

- Där visar Växjö vilken styrka de besitter, säger assisterande tränare Tony Jonsson, snabbt snabbt med mycket små marginaler spelar de. Och vårt försvar agerade aningen passivt i de där situationerna.

Växjö kunde också ta ledningen innan perioden var till ända. I en snabb och läcker kontring spelade laget fri två man och Jimmi Bertilsson som offrade sig hårt lyckades inte mota skottet som följde på sidoförflyttningen.

Med 1-2 efter en spelad period såg det riktigt bra ut. Krisianstad spelade stabilt och försvarsmässig stod man sig riktgt bra. Dessvärre tvingades både Bertilsson och Vologsjanin avbryta sitt spel i första periodpausen.

- Evertsson drabbades av en lårkaka och Sigge har problem det inre ledbandet i höger knä, säger Tony Jonsson, som värst kan det betyda en vecka för Sigge. Men Evertsson är förmodligen på gång om ett par dagar igen.

(Enligt sent inkomna uppgifter från lokaltidningen Kristianstadsbladet är Evertsson, på grund av smärtan, själv tveksam till spel mot Pantern på onsdag)

Kristianstad öppnade även den andra perioden på ett bra sätt. Kvittering till 2-2 kom efter 1.19. Erik Back slängde iväg ett skott från offensiv blå i en rapp kontring och det slumpade sig så att pucken snopet nog rullade in över mållinjen. Det lönar sig att skjuta.

Gästerna spottade nu upp sig ordentligt och pressade Kristianstad hårt. Johan i KIK-kassen fick ta till ett par riktigt fina insatser. Men i 10e minuten kunde Kristianstad kontra sig till ett ledningsmål. Johan Jacobsson var sist på pucken i en tilltrasslad situation framför Växjöburen.

Bara minuterna senare fick Pär Persson ett yppeligt läge för ytterligare påspädning, han snappade upp en passning i Växjös anfall och blev med ens helt ensam på offensiv planhalva. Tyvärr blev chansen resultatlös.

Det blev istället Växjö som kunde reducera till 3-3 aningen för lätt, när pucken i ett lite lamt skott från blå smet in vid Johan Svensson högra stolpe.

Kristianstad replikerade dock omgående. Joakim Johansson vräkte dryga 40 sekunder senare in ett rykande slagskott och Kristianstad tog med detta ledningen igen.

Men ledningen fick laget inte behålla särskilt länge 17.58 kvitterade Växjö genom ett snabbt spel framför Johan där Andreas Custemo hittade Jarmo Pikkarainen med en rapp passning genom Kristianstads målgård.

Växjö drog i slutet av perioden på sig en utvisning men Kristianstad lyckades inte ta vara på det numerära överläget.

Den där utvisningen fortsatte en bra stund in på tredje perioden, men Växjö försvarade sig bra. I stället drabbades Kristianstad av en utvisning och fick en tuff press mot sig. Växjö snurrade på bra och var flera gånger nära ett ledningsmål. Målet kom också, men först sedan Kristianstad precis blivit fulltaliga. Även detta mål var resultatet av ett mycket snabbt flipperliknade spel som Kristianstadsförsvaret inte mäktade med.

Drygt sex minuter in i tredje perioden drabbades gästerna av en ny utvisning och plötsligt fungerade Kristianstads powerplay. Jens Nilsson startade en soloprestation och jobbade sin in i offensiv zon. Växjöförsvaret överrumplades ordentligt och med både Erik Back och Pär Persson med sig såg det riktigt säkert ut. Passningen till Erik Back fick gå vidare till Pär Persson som inte gjorde något misstag. 5-5 var ett faktum.

Kristianstads "Glamourfemma" fick sedan också chansen att ge Kristianstad ledningen igen. 7.11 petade Andreas Larsson in 6-5 i ett tre-mot-en-läge. Även detta ledningsmål kvitterades omgående när Växjö 20 sekunder senare kontrade in 6-6.

I det här läget tycktes resultatet helt rättvist. I den öppna matchen hade båda lagen bjudit på både plus och minus. Plus framåt och minus i försvarsspelet. Det blev dock Växjö som drog det längsta strået när man i 16e spelminuten brottade in 6-7.

Kristianstads trupp var för dagen ordentligt decimerad. Inte ens de duktiga juniorerna kom idag till spel.

- Alla våra juniorer har ställt upp för Juniorlaget både lördag och söndag, menar Tony Jonsson, så de fick vila från A-lagsspel idag.

Ett tag spelade man också med bara fyra backar, ett tungt resultat av nuvarande skadeläge. Att Växjö vann torde nog ses som helt rättvist. Bägge lagen bjöd på ett öppet spel och försvarsinsatserna i de båda trupperna kunde ibland diskuteras. Men många mål blev det och spelet böljade på ett ganska trevligt sätt. Båda lagen verkar befinna sig i en nerträningsfas inför sina respektive kval.

- Det är inte ofta vi gör 6 mål på Växjö, säger Matti Pauna, lite tradigt bara att vi släpper i 7.

Kristianstads IK - Växjö Lakers HC 6-7 (1-2, 3-2, 2-3)