1966

Snöplig förlust mot Hästen
[2003-01-22] Kristianstad förlorade dessvärre onsdagen hemmamatch mot gästande Hästen. Slutresultatet 2-3 (2-2, 0-1, 0-0) visar inte på långa vägar hur Kristianstad i merparten av matchen hade det spelmässiga övertaget.

Det som laget faller på är oförmågan att göra det där allra sista. Totalt i matchen bränner man drygt tiotalet öppna lägen. Detta samtidigt som gästernas målvakt, Andreas Hennerberg spelade på topp. Något som hans kollega Johan Svensson i Kristianstads målbur gjorde likaså.

- Bortser man från bitar i början av första perioden då vårt försvarsspel var lite si och så i egen zon , säger Matti Pauna, så var vi det överlägset bättre laget. Mot slutet av matchen hade de ju i princip inget att sätta mot. Men så kan det vara. Det hjälper inte att göra 10 kanonpassningar om inte det sista skottet går i mål.

Nej Kristianstad spelade mycket stabilt och skapade massor av lägen som dessvärre inte gav någon önskvärd utdelning.

- Som jag ser det, menar Pauna, kan vi helt enkelt inte spela bättre än så här. Det är svårt att förstå att tabellplaceringen skiljer sig så pass mellan oss och Hästen. Men som sagt vi tappar på det sista och viktigaste. Nämligen att göra mål. Det har egentligen varit ett problem för oss hela säsongen.

Förutom det raska spelet bjöds det också på en boxningsmatch. I 7e spelminuten, tredje perioden, drabbade Kristianstads Mikael Lindgren samman med Hästens Matias Isomaa. Kampen varade drygt två minuter och man kan kanske säga att Mikael Lindgren vann två gånger på fall. Det hela ebbade så småningom ut och de båda gynnarna får nu sota med varsitt grovt matchstraff, med minst en matchs avstägning som följd.

Trots Kristianstads fina spel matchen igenom startade det inte riktigt så ljust som man kanske skulle vilja önska. Förvisso förde KIK spelet och var riktigt vassa framåt, men i första perioden hade man stundtals våldsamma problem med försvarsspelet i egen zon. När väl gästrena tog sig in i Kristianstads zon såg det riktigt farligt ut.

Hästen öppnade matchen med att efter 10 sekunder skapa matchens första målchans, men Johan Svensson i kassen motade effektivt och KIK kunde dra igång sin första offensiv. Spelmässigt var det hemmalaget som förde men när Hästen i tredje minuten spelade sex man på banan och drabbades av en utvisning dröjde det nära nog 1,5 minuter innan Kristianstad kunde ställa upp ett powerplay.

Detta oroade dock inte eftersom Kristianstad nu verkade ha fått upp farten ordentligt. 5.18 komutdelningen när Robert Vavroch kunde trycka in en retur på sitt eget skott. Joakim Andersson hittade Robert med en snygg passning i ett rappt anfall.

Hästen var dock inte sena med repliken. Minuten senare jobbade laget sig in i Kristianstads zon och det virriga försvarsspelet mäktade inte med Hästens rappa och "globetrotterliknade" passningsspel. 1-1 snirklade sig mellan Johan Svenssons benskydd 6.06.
Bara sekunderna tidigare hade Kristianstad haft en öppen målchans som dessvärre blev resultatlös. Orättvist kan man tycka. Kristianstad pressade på men lyckades inte få till något mål medan gästerna fick ett hett kraftspel i KIK zon och försatte inte chansen.

6.33 drabbas gästerna av ännu en utvisning och Kristianstad jobbar förtvivlat för att få till ett vettigt powerplay. Dessvärre dröjer det 1.5 minuter innan man kan ställa upp detta. Utvisningen blir således resultatlös och i stället är det gästerna som än en gång kan vaska fram en het möjlighet, detta när perioden är halvt spelad.

- Johan Svensson gör ju en helgjuten insats för oss, säger tränare Pauna, redan tidigt i första perioden visar han god klass och längre fram i matchen är det i mångt och mycket hans förtjänst att vi hänger med som vi gör.

Jo, i andra perioden lyckas Johan med konststycket att stadigt mota två helt öppna frilägen av straffkaraktär. Men varför gå händelserna i förväg.

Kristianstad fortsätter att styra och ställa. 13.16 får man än en gång utdelning i sin offensiv. Kristianstads tredjefemma vaskar fram en vacker situation i det röriga Hästenförsvaret och Håkan hedin kan helt frispelad vispa in 2-1. Johan Andersson står för den geniala krosspassningen i offensiv zon och duktige, blott 16-årige, Mikael Larsson för förarbetet. Mycket snyggt jobbat.

- Både Larsson och Wångå gjorde bra ifrån sig idag, säger Pauna, synd bara att de inte får sätta sina chanser i matchen. Det hade de varit väl värda.

Kristianstad fortsätter sitt snabba spel och övertygar offensivt men tappar defensivt. 16.33 drar Hästen igång en kontring och ett passivt backarbete banar för en styrning via ett klubbskaft som är omöjlig för Johan i kassen att mota. Plötsligt är det 2-2. Innan Perioden är till ända bränner Kristianstad ytterligare en öppen situation och Hästens "flipper-puck" i första periodens slutsekunder är mycket nära att förpassas in i Kristianstads målbur.

Jämnt således efter en spelad period. Detta trots att Kristianstad stått för merparten av spelet. Den här karaktären blev sedan än mer tydligt i matchens andra period. Kristianstad klarar först av en tidig utvisning som gästerna har svårt att utnyttja. Kristianstads boxplay firar triumfer. T ex blir Erik Back helt frispelad, ensam med gästernas målvakt, men räddningen var ur Hästens synsätt lysande.

När så Kristiansd är fem man igen startar en Hawaii-betonad tid. Spelet böljar fram och tillbaka på ett friskt sätt. Lagen jobbar intensivt, men det är Kristianstad som får till de fetaste lägena. Andreas Larssons friläge i femte spelminuten ska ju bara vara mål, men "väggen" i motståndarkassen var kompakt.

- När det gäller frilägen kan man aldrig garantera att pucken ska sitta i nätmaskorna, förklarar Matti Pauna, åtminstone inte mer än i 50% av fallen. Idag har vi minst 6 sådana fria situationer under matchen med 0% utdelning, tyvärr. Vad det beror på kan jag ta mig tusan inte svara på.

6.16 drabbas Kristianstad ånyo av en utvisning och Hästen försöker sig på att skapa tryck i powerplay. Detta tilltag lyckas dock inte särskilt bra. I stället är det Kristianstad som kan skapa en helt öppen situation där Mikael Lindgren, ensam med målvakten falerar i att få trissan över mållinjen. Mikael Larsson heta chans i nionde och de två öppna lägen som Kristianstad får till i 10e spelminuten ska vi inte bara tala om. Utdelningen på Kristianstads spelmässiga övertag blev sannerligen mager. Inte ens när Hästens målvakt drabbas av en utvisning kan Kristianstad få till mer än ett par bra chanser.

Med KIKs Sergij Vologsjanin i utvisningsbåset och spel 4 mot fyra kan istället gästerna vaska fram en vass spelsekvens där Johan Svensson än en gång får spela huvudrollen som den store räddaren. Detta när Hästens Daniel Karlsson direkt från utvisningsbåset kan jobba sig helt fri framför KIKs målbur.

Gästerna skärpte nu till sig i sitt spel och sakta men säkert kunde de jobba sig till ett par situationer. Kristianstad hade dock koll på läget och pressade hårt för ett ledningsmål. Men Hästen ville mer och genom en tuff kontring kunde laget jobba sig in i Kristianstads zon.
Med två man framför buren får de till en framspelning och Johans vilda kamp för att mota närskottet misslyckas efter två räliga returer. Tobias Nilsson kan därför ettrigt brotta in pucken till 2-3 under Johans benskydd.

Det blir nu vild kamp och gästerna försvarar sig effektivt medan Kristianstad försöker nå en kvittering. Resterande del av matchen förblir dock mållös. Något som till stor del blir Kristianstads stora problem. Framför allt om man ser till den kraftansamling laget åstadkommer.

I början av tredje perioden är så Robert Vavroch mycket nära att göra sitt andra mål för dagen. Men skottet går strax utanför Hästenkeeperns högra stolpe.

De båda lagen kämpar nu tappert och i en het tillställning runt motståndarnas kasse drabbar plötsligt lagens båda kaptener samman i en NHL-inspirerad boxningsmatch. Handskarna flyger och jabbar och raka högrar avlöser varandra i en aldrig sinande ström.

De båda linjemännen brottar föjäves för att avbryta de det hela. Till sist verkar känslorna ha lagt sig och när de stackars linjemännen så sakteliga släpper taget blossar fighten upp igen. Nu mer våldsam än tidigare.

Ronden avslutas dock till sist när de båda av sina respektive medspelare uppmanas att ge upp. 5 minuter plus grovt matchstraff blir resultatet av den heta drabbningen.

Under minuten som följer lyckas gästerna spela fri två man som helt ensama med KIKs målvakt ger sig på ett försök till mål. Men Johans kanonräddning gör chansen resultatlös.

Spelet är nu aningen hetsigt från de båda lagen och Kristianstad ger allt för att få till en kvittering. I mitten avperioden drabbas Hästen av en utvisning men Kristianstads powerplay blir dessvärre resultatlöst. I stället kan gästerna få till en mycket farlig kontring och än en gång får Johan Svensson på egen hand stå för hjälteskapet.

Bara minuten senare kan Kristianstad vasst frispela 16-årige Johan Wångå som dras ner med kraft av det något sena Hästenförsvaret. Straff skriker publiken, men det hade varit lite väl tufft av domaren. Situationen var förvisso på gränsen men en utvisning fick han med sig, Johan.

Än en gång plockar Kristianstad fram ett par feta möjligheter, men det är som förgjort.

Med knappa två minuter kvar av matchen tar Kristianstad time out och utan duktige Johan i målet försöker man sig på att spela sex mot fem. Försöket är mycket nära att lyckas, men dessvärre håller gästerna tätt genom en aktiv defensiv där bland anat en glidande icingpuck är nära att bli till 2-4.

Kristianstad förlorar sålunda matchen med uddamålet. Ett logiskt reultat med tanke på alla missade öppna lägen i matchen. Det räcker inte att vara överlägsna rent spelmässigt om inte trissan då och då rasslar till i motståndarnas burnät. Än en gång tvingas Hemsidan konstatera att Kristianstads målskytte är allt för magert i utdelningen. Med det spel Kristianstad presterar idag borde laget vunnit. Men det är ju så det kan vara. Mest mål vinner. Och flest mål gjorde gästerna därav de 2 förlorade poängen för Kristianstad.

Extar plus i kanten får Johan Svensson i Kristianstads målbur. Likaså de båda 16-åringarna som jobbar och sliter på ett sannerligen kraftfullt sätt. Johan Wångå ersatte förtjänstfullt Niklas Evertsson som i första perioden tråkigt nog fick problem med sina jumskar och tvingades utgå. Det är nu tveksamt om han kan spela på söndag.

I övrigt ska samtliga killar ha en stor eloge för det sätt man genomför matchen. Efterdyningarna på maginfluensan kan skönjas, men trots detta gav laget inte tappt. Det man faller på är inte den gedigna och stabila insatsen, det är den tunga avsaknaden av mål som blir helt avgörande. När sedan övriga matcher går käpprätt i fel riktning kan man ju inte längre hoppas på de andra lagens vinster eller förluster.

- Vi måste vinna våra egna matcher i första hand, fastslår assterande tränare Tony Jonsson, det gjorde vi inte idag. Så är det tråkigt nog.

Kristianstads IK - Hästen Hockey 2-3 (2-2, 0-1, 0-0)