1966

Årets första seger ett faktum
[2003-01-15] Onsdagens drabbning i Kristianstads Ishall mot gästande Pantern slutade helt rättvist med seger för Wild Kings. Slutresultatet 7-3 (2-2, 4-2, 1-0) visar Kristianstads kraftiga övertag, samtidigt som differensen kanske egentligen borde varit ännu större.

Kristianstad rivstartade med ett ledningsmål tidigt i matchen. De fyra första minuterna fanns det nämligen bara ett lag på banan, KIK. Men på sedvanligt manér inledde Sergij Vologsjanin sin insats med en bjudning av guds nåde. Som siste man i egen zon på väg i eget anfall missar han sitt uppspel och bjuder in gästerna till ett kanonläge. Självfallet lät inte Pantern detta tillfälle gå dem ur händerna och med hela gänget kämpande framför Kristianstads målvakt blev det som amen i kyrkan ett kvitteringsmål.

Pantern kunde sedan trots Kristianstads spelmässiga övertag även ta ledningen i 15e spelminuten, när Stefan Markl fick gå helt utan bevakning från mittzon och in framför Betsikokos i KIKs kasse. Kristianstads försvar agerade i situationen väl lamt.

Men med ett psykologiskt viktigt mål med 8 sekunder kvar av perioden kunde Kristianstad kvittera och ordningen var därmed tillbaka i laget. Egentligen borde nog Kristianstad redan i denna första period ha avgjort med tanke på de tre helt öppna lägen som killarna brännde.

- Dagens seger var mycket viktig för oss, menar tränare Matti Pauna, för självförtroendet framför allt. Och killarna gjorde en stark insats trots att vi redan från början var tvingade att plocka full pott. Och även om vi låg under ett tag var jag aldrig orolig. Det kändes som om vi hade bra kontroll hela matchen.

Jo, med andra periodens tidiga ryck och målspottande till 5-2 tvekade vi egentligen inte om vart poängen skulle gå, men Panterns powerplay i andra perioden blev 100%-igt. Två mål rattade de hem och och plötsligt vart det match igen.

Kristianstad lyckades dock än en gång arbeta sig till ett psykologiskt mål i slutet av perioden, detta då Pantern precis hade avslutat en utvisning. Kristianstads powerplay var däremot inte av högre klass.

Pantern öppnade tredje perioden med att kraftfullt pressa Kristianstad ner i egen zon. Försvarsspelet verkade plötsligt aningen virrigt, men laget orkade stå distansen ut och med en panternutvisning kunde man återta kommandot. Halvvägs in i perioden tryckte Andreas Larsson så in 7-4 och fastställde därmed slutresultatet.

Slutminuterna blev riktigt dramatiska, med flera utvisningar och en regelrätt boxningsmatch där domartrion kämpade stenhårt för att hålla Kristianstads Jonas Bergman och Panterns Jamie Mattie från att slå ihjäl varandra.

Med några få undantag var det Kristianstad som i mångt och mycket styrde och ställde. Förstaformationen gick som på räls och plötsligt har det lossnat i målskyttet. Även den omhuldade "Glamourfemman" kom loss ordentligt och t ex Andreas Larsson visade på riktigt bra form tillsammans med Pär Persson. 7 egna mål framåt är tangerande rekord den här säsongen.

Dock dras laget fortfarande med ett par, tre olyckliga bjudningar per match. Men med dagens skapade självförtroende hoppas hemsidan att dessa nu är ett minne blott.

Med fyra raka förluster i baken var seger i onsdagens match ett måste för Kristianstad. Laget visade också sig fullt kapabla att verkställa ordern om vinst.

Redan tidigt i matchen brakade man loss. Pantern hade våldsama problem att hålla tillbaka Kristianstads press. 1-0 blev en läckerhet från Johan Andersson när han helt fri lyckades överlista gästernas keeper.

Det snöpliga kvitteringsmålet kom 4.00 och hade det varit brukligt att ett baklängesmål givit egna laget assistpoäng hade Vologsjanin varit gjuten för denna. Med sin överdrivet snälla bjudning blev det rena kaoset i Kristianstads försvarszon.

Kristianstad skapade minuterna senare ett par vassa chanser där Johan Andersson var så när att upprepa sitt 1-0-mål. Men av detta blev intet.

Strax efter halva perioden repade Pantern mod och lyckades få till ett par riktigt feta kontringar. Varje gång bet man sig fast i kristianstads zon med både stolpskott och andra heta situationer.

När så Kristianstad drabbades av en utvisning 2+2 minuter och (Pantern fick 2 min) kunde gästerna bygga upp ett effektivt powerplay som resulterade i att de tog ledningen med 1-2.

Kristianstad gav dock inte tappt utan förflyttade istället spelet upp i offensiv zon. Med massiv kraft tryckte man ner gästerna i ett fruktlöst försvarsspel. Två vrålande och i det närmaste målgivande skott fixades men det blev Joakim Johansson som till sist med bara 8 sekunder kvar att spela kunde fixa till kvitteringen.

Snyggt som attan plockade han upp en puck direkt från tekningen i Panterns försvarszon. Medan lagkamraterna screenade av motståndarna kunde han sedan enkelt förflytta sig diagonalt genom zonen till en helt omarkerad position och rappt stänka in 2-2.

Kanske var det just 2-2-målet som kom att avgöra. Kristianstads målskytte fungerade och när Andreas Larsson 1.22 in i andra perioden fläskade in 3-2 på egen retur brakade det loss ordentligt.

- De tio första minuterna i andra perioden är något av det bästa vi gjort på länge, ler Matti Pauna, där spelade vi verkligen på topp.

Hemsidan kan bara hålla med. Knappa minuten senare var Erik Back på G med ytterligare en strut och stolpskottet som följde var inte att leka med. En millimeter åt höger och trissan hade dinglat i nätet.

Med läckert klapp-klapp kunde sedan förstaformationen snurra upp Panternförsvaret och 6.59 öka på till 4-2. Och när Pantern i 10e spelminuten drabbades av en utvisning passade kristianstad på igen. Den här gången fungerade KIKs poweplay , men först sedan laget tvingats tvångsrädda en kontring från Pantern på en riktigt vanvettig felpassning från Kristianstads sida.

Pär Persson blev far till den struten snyggt assisterad av Erik back.

Lugnet spred sig nu bedrägligt i KIK-leden och Pantern fick plötsligt utrymme för ett spelmål och upphämtning till 5-3. När Kristianstad så drabbades av en utvisning var inte gästerna sena att jobba sig in i matchen igen. detta resulterade i flertalet heta möjligheter och Kristianstads försvar hade det mycket tufft.

Bara några sekunder efter avtjkänat tvåminutersstraff och tuff "penalty-killing". Var det dags igen för en utvisning. Tufft tagen kan tyckas, men Joakim Johansson hade jobbat sig till den genom ett par riktigt ansträngande närkamper dessförinnan.

Den här gången gick det vägen för gästerna och 5-4 satt som ett spett bakom Betsikokos. Men liksom i första perioden kunde hemmalget skapa förutsättningar för ytterligare ett mål strax innan periodvisslan. Joachim Anderssons kanonskott gick rakt i magen på Niklas Holm i gästernas målbur och trillade sedan försmädligt mellan benen och över mållinjen. Måhända var det joakims skott sekunderna innan som orsakade fubblet. Hans första skott var om möjligt ännu hårdare och däckade Holm rejält när det träffade klockrent i skallen.

Med två måls övertag på tavlan startade så Kristianstad tredje perioden. Men det var Pantern som var hetast under de inledande minuterna. Det dröjde ända till dryga fyra minuter av spelets sista tredjedel innan Kristianstad kunde ta tillbaka sitt grepp om händelserna.

I sjätte spelminuten drabbades Gästerna av e utvisning som Kristianstad tyvärr inte utnyttjade ordentligt. Dessbättre jobbade man upp sig och 9.03 hittade Erik Back kompanjonen Andreas Larsson som läckert kunde överlista motståndarnas målvakt och lätta in 7-4.

Natchens sista 7 minuter präglades sedan av ett mycket irriterat spel från de båda lagen. 2- och 5-minuters utvisningarna avlöste varandra. Kulmen kom när Jonas Bergman brakade samman med Jamie Mattie. Ett regelrätt slagsmål utbröt och ingen fattar egentligen varför de båda antagonisterna skulle starta ett så hetsigt gräl med bara en sekund kvar att spela. Men vad vet vi, som står utanför rinken om grabbarnas innersta tankar.

Med dagens seger klättrar Kristianstad två steg i tabellen, men bara på bättre målskillnad. Kampen runt strecket är långtifrån över. Tre lag med 26 poäng kämpar nu för att nå nästa placering, tre poäng upp. Det kommer med andra ord att bli ordentligt hett framöver, det kan vi kallt räkna med. Men Kristianstads självförtroende är på väg uppåt, något som verkligen kom i grevens tid.

Tack killar för den stabila insatsen i mötet med Pantern. Men snälla, bevara våra svaga hjärtan från mystiska bjudningar. Ibland är det mer än vad en normalstark supporter kan bära, rent emotionellt

Kristianstads IK - IK Pantern 7-3 (2-2, 4-2, 1-0)