1966

Förlust mot Pantern
[2002-11-20] Kristianstad gjorde mot Pantern en av sina sämsta insatser för säsongen. Kraftigt skadedrabbat och med en välkänd domare på isen förlorar man med 6-2 (1-1, 3-0, 2-1).

Nu ska vi inte på något sätt beskylla domaren för Kristianstads förlust mot Pantern, men i avgörande läge i början av andra perioden valde han att fria en helt öppen utvisning och hemmalaget kunde då i öppet mål drämma in 2-1.

Kristianstads Niklas Evertsson blev i sammanhanget så förbannad att han tilldömdes 10 minuters personligt straff. Den uppkomna situationen gjorde att Kristianstads geist nu plötsligt bara försvann.

Att segern rent spelmässigt var rättvis går inte att förklara bort. Pantern var det rappare och mera tända laget. Kristianstad hade problem med att få till det både i spel 4 mot 5 och 5 mot 4.

Hemmalaget drog redan i första perioden igång ett rasande tryck mot Kristianstad. Trots detta var det Kristianstad som tog ledningen med 0-1, efter fem minuters kamp. "Sigge" Vologsjanin stod som målare assisterad av Andreas Larsson. Hemmalagets offensiv blev nu aningen bromsad, men en reducering lyckades man få till strax efter halva perioden. Kristianstad jobbade nu i lätt motvind för att få ett grepp om spelbilden. Perioden slutade dock oavgjort och Kristianstad var fortfarande med i leken.

När så Kristianstad startade andra perioden med ett ordentligt ryck kändes det som om laget jobbat sig in i matchen igen, men Domare Dahl hade även han ett finger med i spelet. Situationen var mycket märklig:

Björn Karlsson hämtar upp pucken längs sarjen i egen zon, jagad av en forcheckande Panternspelare. Bakom mål blir Björn brutalt nerhuggen av sin förföljare (solklar utvisning) och skickar pucken till en medhjälpare som enkelt lägger pucken i öppen kasse. Samtliga Kristianstadsspelare, inklusive målvakten, väntade på avblåsningen tillsammans med publiken, men Dahl verkade inte registrera det som hände på isen. Målet godkändes och Evertsson fick ta skott för sin högljudda protest.

I samband med den här händelsen tappade Kristianstad greppet totalt. Ingenting verkade nu fungera som det skulle. Hastigt och lustigt gick hemmalaget från 2-1 till 4-1 och med facit i handen var matchen i princip avgjord.

Kristianstad gjorde dock en verkligt god start i matchens tredje period, och Sergij Vologsjanin kunde då rätta upp siffrorna i sitt andra och KIKs sista mål i matchen. Plötsligt hade man känning igen, men Pantern slog till på studs. 13 sekunder senare hade de ökat på till 5-2, och resten är som man brukar säga, historia.

Kristianstads trupp var för dagen ordentligt decimerad, Back, Hedin och Arvidsson tvingades alla stanna hemma på grund av sjukdom. Samtidigt kunde man trist nog kunde konstatera att flera av spelarna förmodligen redan är på väg mot sjuksängen.

Riktigt bra agerade dock ungdomarna Lindwall och Wångå som efter 4-1 i mitten av matchen fick kasta sig in i hetluften. Riktigt bra jobbade också Betsikokos i kassen. Under t ex andra perioden var det han som såg till att det bara blev tre mål till hemmalaget, en mycket stark insats.

Trots det något tråkiga resultatet finns det dock ljusglimtar att hänga upp sig på. Joakim Andersson och Sergij Vologsjanin är båda väl värda en eloge för sina outtröttliga insatser fastän matchen utvecklades som den gjorde.

Onsdagens förlust blir nu kännbar för Kristianstad som efter omgångens övriga resultat genast tappar mark i tabellen. Att på söndag möta ett taggat Jonstorp i Kristianstads ishall kan komma att bli en ordentlig pers.

IK Pantern - Kristianstads IK 6-2 (1-1, 3-0, 2-1)