A-TRUPPEN
Truppen
Statistik
Cookies
Tabellen
Matchplan
Matchsökning

JUNIORER
J18

UNGDOMAR
Skridskoskolan
U8 Team 08
U9 Team 07
U10 Team 06
U11 Team 05
U13 Team 03/04
U14 Team 02
U15/16 Team 99-01
U-Cupinformation
U-sektionen INFO

ÖVRIGT
Dokument
Oldboys
1966
Arkiv 1995-2001
Arkiv 2001-2002
Arkiv 2002-2003
Arkiv 2003-2004
Arkiv 2004-2005
Arkiv 2005-2006
Arkiv 2006-2007
Arkiv 2007-2008
Arkiv 2008-2009
Arkiv 2009-2010
Arkiv 2010-2011
Arkiv 2011-2012
Arkiv 2012-2013
Arkiv 2013-2014
Arkiv 2014-2015
Arkiv 2015-2016
Arkiv J-stats
Biljettpriser
Hitta till Hallen
J-nyheter 03-04
J-nyheter 04-05
J-nyheter 05-06
J-nyheter 06-07
J-nyheter 07-08
J-nyheter 08-09
Ljusteräng 08/09
Ljusteräng 09/10
Ljusteräng 10/11
Nätverket
Puckracet 2002
Referat 2001-02
Referat 2002-03
Referat 2003-04
Referat 2004-05
Referat 2005-06
Referat 2006-07
Referat 2007-08
Referat 2008-09
Referat 2009-10
Referat 2010-11
Referat 2011-12
Referat 2012-13
Referat 2013-14
Referat 2014-15
Sponsorer
WK Grafik
WK Song (mp3)

Ingen förening är starkare än den svagaste länken
[2014-12-10]

Vi måste börja hela den här intervjun med att gratulera! Då tänker jag framförallt på A-lagets avancemang till Allettan som drar igång efter jul.
- Tack så mycket! Vi har två års bra resultat bakom oss när det gäller A-laget. Över förväntan!

Vad ligger bakom framgångarna?
- Det är hela teamet från sportchefen, tränare, materialare, killarna i truppen – att dem har hittat en harmoni i gruppen.

Vad har blivit bättre i föreningen sedan du kom hit?
- Det är en fråga du får ställa till dem andra. Men en hel del har kommit upp till ytan som vi ständigt jobbar på att förbättra. Det är mer glädje, mer harmoni i hela föreningen – från de minsta till de äldsta. Supportergruppen börjar få lite struktur också. Det råder en positiv anda!
- Min målsättning är att alla ska dra åt ett och samma håll. Det som är på gång är att vi ska bli bättre på ungdomssidan, ifrån de allra yngsta och uppåt. Där är många bollar i luften. Förhoppningen är att vända på den negativa trenden, vilken egentligen råder inom hela den svenska ishockeyn, och locka fler ungdomar. Vi kan inte göra så mycket åt samhället som sådant, men vi kan titta på vad andra föreningar gör bra – som vi kan göra bättre. Man behöver inte uppfinna hjulet en gång till utan lära sig av andra.

- Vidare så håller Fredrik Hallberg, Lasse Falanius och Lasse Johannesson tillsammans med lagledarna på med att hitta den gröna tråden, där man fört in lite nya begrepp gentemot lagledare, föräldrar och den enskilda spelaren vad som gäller i föreningen som sådan.Jan Svensson, ordförande.

För en tid sedan kom just Lasse Falanius in i nätverket, med gedigen bakgrund från verksamhet uppe i Frölunda. Vilken roll har han i Kristianstad IK?
- Han är marknadsansvarig, med betoning på marknad och sponsorer. Han har varit med i Västra Frölunda i omkring 17 år och har med sig en massa kunskaper i bagaget som tränare och ledare etc. Dessa skall vi försöka ta nytta av på bästa sätt. Vidare kommer han utifrån med tankar & idéer, sånt som vi inte alltid tänkt på.

Vad behöver ni jobba vidare med för att kunna utveckla föreningen?
- Det är ungdomssidan. Den är A och O. Därifrån skapar du intresset. Vi behöver stärka upp både på ungdoms- och på juniorsidan. Där är det inte bra idag. Spelarbristen är påtaglig. Många har gått till Malmö, Rögle och Tyringe. Det är lite synd vi inte har kunnat behålla dem här.

Kan det vara läge för att starta ett hockeygymnasium i Kristianstad?
- Den frågan är redan ställd, och det jobbas med det. Jag var uppe hos Kenth Olsson, verksamhetschef på Barn- och Utbildningsförvaltningen, för drygt två månader sedan och lade detta som förslag. Ärendet har delegerats ut, så kontakten är tagen.

Annars då, hur ser en arbetsdag ut för dig som ordförande?
- Ja, det undrar jag också! Den är svår att definiera, allt från verkstad till planering. Föreningen har fått struktur på olika positioner vilket möjliggör att blicka framåt för styrelsen. Det som är viktigt är att höja blicken. I röret ligger en hel del kontakter som kan vara bra för föreningen i ett längre perspektiv. Det gäller att vidga vyerna och tänka nytt utan att uppfinna hjulet igen. Det är viktigt att träffa och lyssna på andra föreningar så mycket som tiden tillåter. Ibland tror man att dörrar är stängda som egentligen är på glänt. Där gäller det att klampa in och lyssna vad som kan vara bra för KIK. När det går bra för lokomotivet, A-laget, är det lättare att jobba med det som är lite tuffare, man får extra energi.

Vad innebär A-lagets avancemang till Allettan?
- För föreningens del har vi sju stycken högintressanta hemmamatcher som börjar strax efter julhelgen och som pågår en bra bit in i februari. Det är intressant för publiken och det är intressant för föreningen. Det hade inte varit samma sak om vi inte gått vidare. Vi har ett helt annat underhållningsvärde idag på matcherna än vad det har varit tidigare. Det är underhållning!

Vad är dina förväntningar på det som komma skall?
- Med risk för att vara väldigt tråkig, man får ta en match i taget. Det som är värdefullt för föreningen är att vi har sju stycken intressanta hemmamatcher. Sedan om det blir något mer efter det får vi se då. Det är värt oerhört mycket, dessa matcherna. Det blir bra hockeylag, inklusive fyra nya motståndare och tempen bör stiga. Jag har en önskan och en förhoppning om att åtminstone i några av dessa matcher kan vi ha 2.000 personer därute. Då är det roligt, då är det stämning och underhållning! Det är bra marknadsföring för kommunen och för föreningen. Alla ideellt arbetande människor upplever att det är fart & fläkt, då är det roligt!

Vilken potential finns i årets upplaga av A-laget?
- Jag tycker att behåller man den glädjen som jag upplever i det teamet som är där nere i omklädningsrummet, så är denna upplaga bättre än föregående. Glädjen finns i laget, sen rent resultatmässigt återstår ju att se. Det är mycket som spelar in!

Hur viktig har Jocke Johansson varit i scoutandet av spelare? Med små medel har han varit delaktig i att få till ett slagkraftigt lag?
- Jocke har med sitt kontaktnät och pedagogik sytt ihop ett jäkligt bra lag. Sedan har Hallberg, Sankan och Chippen också med sin kunskap, pedagogik och sociala kompetens hittat rätt roller för varje enskild individ. Det är en stark förmåga att maxa ut det som finns i var och en av spelarna. Den helikoptersyn som Jocke och tränarna har, det är ett framgångskoncept. Det gick bra förra året, det har gått bättre i år och någonstans skall de ha cred för det.

Just tränarna har ju en tendens att bara stå i fokus i motgångar, men det måste kännas kul att hålla folk i rampljuset också när det går bra?
- Utan att egentligen veta så anser jag att den filosofin som Hallberg har vid uppbyggnaden av ett lag, bygger också på dem mjuka värdena. Jag får en känsla av att man tittar rätt mycket på den enskilde individen, hur han passar in i gruppen och motiverar honom till att göra det jobbet i gruppen för att laget ska nå den framgången som man gör. Det är nog mer mjuka värdena än taktik. Tränarna har själva haft en inkörningsperiod under förra säsongen, där de också har lärt sig en hel del under resans gång – något de har med sig in i denna säsongen. Där finns saker man gör annorlunda. Jag tycker det är bra att man har en kontinuitet och inte sparkar tränare till höger och vänster.

Det är en större apparat än vad många tror att driva en klubb?
- Ingen förening är starkare än den svagaste länken!
Det är den som exempelvis öppnar dörren för motståndarlaget så att de kommer in. Öppnas inte den dörren så blir det surr där. Det finns väldigt många små grejer som görs inom föreningen, som ingen märker - det bara fungerar. Funkar inte dem små grejerna, då funkar ingenting. I såväl med- som motgång är det dem uppe i toppen som står i fokus; tränare, styrelse, marknadschef eller sportchef. Det är dem man ställer mot väggen, eller höjer till skyarna. Skulle man ta bort alla dem här svaga länkarna så står man sig rätt så slätt.

- Jag vill poängtera att alla de ideella krafterna, spelarföräldrar, lagledare, tränare som gör ideellt arbete för att de små människorna ska ha det bra och växa i föreningen, dem är otroligt viktiga. Ingen nämnd, ingen glömd. En för alla, alla för en. Det är den VI-känslan jag tycker vi har blivit mycket bättre på. Jag märker detta – även om det är jobbigt ibland så har vi roligt i föreningen!

- Supportrarna har samlat sig till ett enda supportergäng, det var splittrat innan. De har fått morötter för att det skall funka, och de lever upp till det. Jag tycker snart att det är en riktigt bra förening, värd namnet förening.

- Betänk när man åker runt och tittar på andra ställen; publikvärdar, arrangemang, grilla korv, cafeteria osv, så kan vi tycka här i våran egna lilla låda att det skulle fungera bättre på olika positioner. Men jämför du med andra så är vi inte dåliga. Vi är hyfsat bra på det vi gör här, det skall man inte glömma bort. Vi är duktiga! Vi har en bra lokal och det funkar bättre än vad vi själva tror ibland, i jämförelse med andra.


När man pratar med spelare i A-laget och gör intervjuer får man intrycket att föreningen blivit bättre på saker & ting runtomkring med jobb och lägenhet?
- Det är glädjande att spelarna upplever det på det sättet. Det är just detta som Jocke o co jobbar med gentemot spelarna.

På tal om det, hur står det till med föreningens ekonomi?
- Ekonomin är i balans. Vi följer vår budget och så långt det går att blicka ser det positivt ut. Viktiga kriterier som ständigt är i fokus är just ekonomin och ungdomsverksamheten.

- Vi får inga merkostnader genom att spela i Allettan, vi hade samma kostnader ifjol med fler bortamatcher i Fortsättningsserien då. Sen är det ju faktiskt så att vi borde få mer publikintäkter när Allettan sparkar igång. Mer intresse både massmedialt, från supportrar och från vår egen publik!

- På gång i övrigt är att vi skall utöka kansliet med en tjänst. Jag hoppas att den som landar där kan ta över en del av hemsidan och annat, vilket avlastar Tomas Bengtsson. Vi stärker upp lite där, dels för egen skull, dels för servicen mot allmänheten.

- En ombyggnation i ishallen sparkar igång efter jul med förberedelser, och rent fysiskt i februari - om jag minns rätt. Omklädningsrummen ska få sig ett ansiktslyft, nya duschar och fräscha lokaler där nere. Det skall vara klart i slutet av juli månad. Arbetet kommer sålunda vara igång under innevarande säsong. Det har med budgetar att göra.

Hemmamatcherna i Allettan blir en viktig inkomstkälla?
- Både ja och nej. Det är såväl sponsorer som kringförsäljning som också är viktiga.
Många bäckar små. Självklart är det så att har vi 1.500 på läktaren så gör det skillnad!

- Avslutningsvis vill jag nämna den optimism som andades i föreningen redan förra året, förutom en dip där kring jul möjligtvis, men nu är det optimistiskt överallt. Allt från den minsta lilla individ, som man knappt vet vad de gör, hela vägen upp till oss i styrelsen, lagledare, tränare och spelare. Det verkar som man har en bra stämning och det är värt väldigt mycket!

Grundserien i Hockeyettan Södra avslutas i och med onsdagens bortamatch mot Mörrum.
Mörrum har som bekant varit ett av få lag som lyckats betvinga Kristianstad den här säsongen, och nu jagar de poäng för att hålla Dalen bakom sig och få med sig bonuspoäng till Fortsättningsserien. För Kristianstads del gäller det att hålla ångan uppe och fortsätta i sin positiva trend där man jobbar hårt, byte för byte!

Vi hoppas på det bästa och önskar alla ett stort lycka till i det vidare arbetet inom Kristianstad IK!

// Thorleif Olsson   


» Tillbaka
SÖK
Copyright © 2001| 2002 Kristianstad Hockey | Om du har kommentarer eller frågor, vänd dig till KIKs kansli.
Telefonnummer: +46 (0)44-12 73 32. Faxnummer: +46(0)44-10 92 46 Det går även att skicka e-mail: till KIKs Kansli.
Webbproduktion i samarbete med Kristianstadsbladets webbavdelning: Mika Rossi
För upplägg och innehåll på Kristianstads IKs hemsidor svarar Tomas Bengtsson och Håkan Bergström.
Va Mat & Kart

Sanering & Bygg

Länsförsäkringar

Budettan

Waypoint

Bikab

Restaurang Metropol

Nordströms beglast

Bykrogen

Friskis & Svettis

Shell Rondellen

Defendo

Klicka här för att prenumerera på KIKs matchkalender