1966

Oavgjort mot Växjö efter kanoninsats
[2002-11-18] Det blev till sist gjort i söndagens hemmamatch mot gästande Växjö, 4-4 (1-1, 2-2, 1-1). Detta efter en vanvettigt jämn och ytterst spännande drabbning.

Det hela avgjordes dessutom inte förrän i matchens allra sista spelminut när Kristianstad med bara fem sekunder kvar att spela kvitterade gästernas ledning till 4-4. En ledning Växjö skapat bara 18 sekunder tidigare.

Söndagens match på hemmaplan blev tveklöst en av säsongens absolut bästa både för publik och för Wild Kings. Det var två mycket jämna lag som drabbade samman och det oavgjorda resultatet kan bara ses som helt rättvist.

Även på läktaren fördes en kamp, fast den mer av verbal karaktär. Gästande supporters gjorde sitt yttersta för att överrösta Kristianstads dito. Och frågan är om de inte lyckades med det. Den matchen vann "Lakejerna" nog på poäng.

De båda lagen följde varandra konstant genom hela matchen. Tempot var genomgående högt och spänningen ville inte ge med sig förrän slutsignalen ljöd.

- Dagens insats är tveklöst ett kvitto på vi att kan spela lika bra som de bästa lagen i serien, sade en nöjd Matti Pauna efter matchen, att ta poäng mot Växjö är en bonus för vilket lag som helst. De har ju visat sig vara seriens absolut bästa lag.

Det såg tidigt riktigt bra ut för Kristianstad. I numerärt underläge kunde laget redan efter dryga fem minuters spel ta ledningen i en läcker kontring. Växjö jobbade hårt i powerplay men tappade snöpligt kontrollen över pucken och Kristianstads Petr Mainer fick tillfälle att i ensamt majestät slägga in 1-0. Vackert assiterad av Johan Andersson som effektivt drog med sig den klick försvarare som hängde med i rycket.

Utvisningen klarade Kristianstad med bravur trots att Växjö lyckades skapa ett riktigt fett läge till kvittering, och när man sedan fyra minuter senare drog på sig ytterligare en tvåminutare var man hårfint nära ytterligare påspädning i målprotokollet. Två öppna lägen skapade mannarna i numerärt underläge och gästerna verkade klart skakade av Kristianstads täta och kompakta spel.

Men Växjö hämtade sig raskt och det täta böljande spelet bjöd på juste kraftspel från båda parter. 15.26 kunde dock "de gule" kvittera efter en ordentligt diskuterad situation.

Växjö startade ett uppspel som pressade Kristianstad ordentligt. En kraftigt slagen puck från Växjös backar träffade Sergij Vologsjanin rakt i ansiktet och chockerad tappade han sin klubba och verkade helt borta. Gästerna pressade på medan Kristianstad slog ifrån sig. Både publiken och hemmalaget väntade sig nog en avblåsning, men "Sigge" bara stod där som en stenstod och i tumultet kunde Växjö pressa in reduceringen.

Hade "Sigge" lagt sig ned på isen hade domaren med all sannolikhet blåst av spelet, men eftersom han valde att stå "spelklar" är det inget att säga om situationen som för ett ögonblick först såg ut som en regelvidrig slashing (detta var nu inte fallet). Sergij tvingades i och med det inträffade att bryta matchen direkt.

Första perioden var mycket tät och tempostark. Växjö hade merparten av trycket, men det var Kristianstad som stod för de riktigt vassa möjligheterna. 3-1 hade utan tvekan varit ett rättvist resultat vid första periodpaus.

Tidigt i andra perioden drog gästerna på sig en utvisning som Kristianstad utnyttjade perfekt. Med ett rungande slagskott dunkade Niklas Evertsson in 2-1.

Dagens tredje slagskott som renderade ett mål stod Joakim Andersson i andra periodens nionde minut när han med pucken på högkant höll på att böja bortalagets ribba med en wobblande kanon som gick ribba in i nät. "Jockes" mål resulterade i kvittering till 3-3, en reducering som kändes helt rättvis trots att gästerna dessförinnan hade snott till sig 2-2, efter ett slappt skott där Peter Rooth blev lite för enkelt överspelad i egen zon. Växjö hade också lyckat ta ledningen via ett "kösvägenmål" som Betsikokos kanske borde klarat.

"Betsi" spelade annars mycket stabilt matchen igenom. Han bjöd också på ett par höjdarinsatser i några närmast otagbara sekvenser.

3-3 efter två spelade perioder borgade för en intesiv uppgörelse i tredje perioden. Och nog blev det intesivt också. I periodens första hälft drog Kristianstad på sig två utvisningar som höll på att bli till avgörande för gästerna. Pressen man byggde upp var enorm och Kristianstad fick slå ifrån sig med näbbar och klor.

Inte heller när Kristianstad fick möjlighet att spela med en man mer på isen blev det förändringar i målprotokollet.

Det var nu öppen kamp om herraväldet. Tempot hade alls inte mattats utan snarare tvärt om. De båda kombattanterna verkade helt inställda på att vinna. Spelet var tätt, tätt och spänningen helt olidlig. Det var då det hände. Än en gång drar Kristianstad på sig en utvisning i slutet av en match.

Utvisningen på Andreas Larsson var dock helt riktig och naturligtvis lät inte Växjö en sådan chans gå om intet. Trots Kristianstads förtroendeingivande försvarsspel lyckades gästerna raka in 3-4, på klockan stod det 19.43 och i enlighet med tidigare erfarenheter borde det nu varit slut. Men ödet och det kämpande Kristianstad hade andra ting i beredskap.

- Taktiken var att redan på nedsläpp stöta pucken in i offensiv zon och låta Betsikokos ta sig till båset så att vi kunde få till ett numerärt överläge, ler Matti Pauna, egentligen hade vi ett omöjligt odds emot oss där, men det gick ta mig tusan vägen.

Ja, Jocke Andersson lyckades med sin tekning och pucken for hastigt ner i offensiv rundel. Mikael Lindgren till sammans med fem heltända grabbar vräkte sig över blå för att skapa ett ordentligt tryck. Lindgren krafsade tungt ut pucken till Joakim Andersson som kom i full karriär. En snabb skarv till Johan Andersson fick han till och Johan i sin tur kunde med bara fem sekunder kvar av matchtiden skjuta en isare under Växjös målvakt och över mållinjen.

Att taket höll på att släppa i sina fästen står utom all tvivel. Publikhavet viste inte till sig av lycka för den där kvitteringen. Kristianstads envisa kampspel och förmåga att inte ge upp trots ett till synes hopplöst läge gav idag rejält resultat.

4-4 är så rättvist det kan bli. Lagen var mycket jämna matchen igenom. Växjö hade måhända ett ordentligt övertag i matchens slutskede, men det var Kristianstad som tog vara på sina chanser. Förutom de mål gästerna fick till ska vi i rättvisans namn räkna ytterligare tre, fyra riktigt heta lägen som aldrig blev till något ordentligt.

Att plocka poäng mot serieettan är en merit som i vissa sammanhang kan förklaras med klassisk underskattning. Men så var inte fallet den här gången. Det var inget snack om att de båda lagen jobbade lika hårt och skapade minst lika mycket framåt vardera. Man kunde inte heller se några tendenser till att något av lagen skulle ta över. Förutom kanske under de sista minuterna i matchens tredje period då Växjö var snäppet mer på hugget.

Som helhet var söndagens match en av de bästa som vi kunnat se i Kristianstyads Ishall så här långt på säsongen. Rena propagandahockeyn påstår vi på Hemsidan. Juste spel med hårda tag och ett böljanmde spel som bidrog till spänningen utan att dra epitetet Hawaii-hockey över sig. Publikmatch med andra ord. Och vilka kämpatag. Inte minst bidrog gästande supporters till den gemytliga och nervpirrande stämningen.

Hemsidan gratulerar de båda lagen till varsin rättvis poäng och tackar mjukast för den lysande underhållningen. "Mer sånt!"

Kristianstads IK - Växjö Lakers HC 4-4 (1-1, 2-2, 1-1)