1966

Ännu en gastkramare för Wild Kings
[2002-11-07] Onsdagens möte med Jonstorp blev i slutet ännu en gastkramare för publiken. Detta när Kristianstad kraftigt tillbakapressade in till slutet orkade försvara sin ledning på bortaplan och vinna helt rättvist med 2-3 (1-2, 1-1, 0-0).

- Jonstorp tryckte på bra, men egentligen var det aldrig riktigt farligt för oss, sade Matti Pauna efter matchen, jag räknar till en eller möjligtvis två heta möjligheter för dom i tredje perioden. Vi gick mycket bra i vårt försvarsspel.

Den här matchen borde Kristianstad kanske punkterat redan i andra perioden. En klar ledning tog man redan i första tredjedelen som man dominerade totalt, men andra periodens tre ramträffar kunde lika gärna varit poänggivande.

Riktigt gastkramande blev det sedan i sista perioden när hemmalaget Jonstorp jagade en kvittering. Om det nu var spänning i söndagens hemmamatch var bortamötet mot Jonstorp etter värre. Hemmalaget gav inte Kristianstad en lugn stund, och Betsikokos, KIKs burväktare, spelade stabilt och säkert.

Bäste man i Kristianstad blev utan tvekan Erik Back som stod för samtliga Kristianstads mål för aftonen, där de två sista var rena skolboksexemplen på "ryskt klapp-klapp". Till sin hjälp hade Erik som sig bör resten av Kristianstads vanvettigt vassa förstafemma. Andreas Larsson, Pär Persson, Jimmi Bertilsson och Sergij Vologsjanin.
Så fort det gänget beger sig ut på isen kan vad som helst hända framåt, och ofta gör det det också. Stabile Bertilsson får Hemsidans stora plus för sin mycket väl genomförda insats. KIKs bäste back, utan tvekan

Att Kristianstad skulle få det så tufft i matchens tredje period var inget man förväntade sig efter första periodens urladdning. Kristianstad dominerade fullständigt och Hemmalaget var ordentligt tillbakapressade.

Tidigt kunde laget också ta ledningen med 0-1. Jimmi Bertilsson vräkte iväg ett rungade slagskott från offensiv blå i ett av Kristianstads tunga anfall. Pucken studsade till retur via Jonstorps målvakt och Erik Back kunde påpassligt peta in dagens första mål.

Men det skulle bli fler för Erik. Idag står han för Kristianstads samtliga strutar. Ett hat-trick blev det för Kristianstads skjyttekung, förvisso inte äkta men likväl ett hat-trick.

I kölvattnet på Kristianstads överlägsna, och offensiva framfart bildades det dock tillfällen för hemmalaget att kontra. Ett sådant läge resulterade också i ett reduceringsmål för Jonstorp. 7.28 kunde Peter Oskarsson peta in 1-1 efter ett misstag från anfallande Kristianstad. Kontringen gav hemmalaget ett numerärt övertag i Kristianstads zon och Betsikokos kunde omöjligt mota pucken på ett tilfredsställande sätt.

Hemmalaget hade nu hämtat sig ordentligt från Kristianstads press men med målet lägrade sig ett bedrägligt lugn. Kristianstad å andra sidan varvade istället upp ordentligt och artillerielden i hemmalagets zon tog över.

Dominansen från Wild Kings var nu överväldigande och när Erik back tryckte in 1-2 njöt medresta Kristianstadssupporters av det läckra uppspelet. Andreas Larssons uppspel var som hämtat ur en film från ryska landslagsinstruktionen.

Kristianstad vann skotten i första perioden med förkrossande 8-20 och pausvilan var dem väl förunnade.

Kristianstads dominans från första fortsatte en bra bit in i andra perioden. Redan i starten ökade man på sin ledning till 1-3 i ett i det närmaste identiskt anfall som vid 1-2-målet. Lhinka, Petroff och de andra välkända grabbarna hade gråtit av glädje om de fått möjligheten att se det uppspelet.

Men liksom i första perioden blev Kristianstads vaksamhet bakåt aningen eftersatt i den fräna offensiven. Hastigt och lustigt kunde hemmalagets Björn Hellqvist i ensamt majestät bege sig in i Kristianstads försvarszon, helt fri i en enmanskontring. Snyggt lurade han också Betsikokos och 2-3 var ett faktum. Klockan stod på 8.14.

Trots den snöpliga reduceringen mattades inte Kristianstads anfall av. På sätt och vis borde man kanske redan här punkterat matchen. Men de vassa chanserna som dök upp resulterade inte i några mål framåt. I stället samlade man på sig två klockrena stolpträffar och en ribbträff utav guds nåde.

Tredje perioden blev sedan en gastkramande transport i 20effektiva minuter. Jonstorp jagade som besatta för att nå en kvittering och Betsikokos i kassen fick jobba stenhårt för att freda Kristianstads ledning.

Spänningen var i det närmaste olidlig och hemmalagets anfall avlöste varandra på löpande band, men Kristianstad spelade stabilt och säkert. Hemmalaget valde också att ta ut sin målvakt när det endast återstod en och en halv minut kvar att spela. Men med en gedigen kämpainsats orkade KIK bemästra även detta tilltag och hålla Jonstorp på rätt sida om mållinjen perioden ut.

Onsdagens match blev som helhet en riktigt trevlig tillställning som möjligtvis blev aningen mer spännande än den faktiskt hade behövt bli. Än en gång visar Kristianstad att lagmoralen är på topp. Stabilitet och arbetsvilja blev två nyckelord för den sammansvetsade truppen. Det enda vi nu väntar med spänning på är islossningen i KIKs andrafemma som idag spelade -2 i målprotokollet. För visst måste det väl släppa även för dessa slitvargar. Ge inte upp grabbar!

- Andrafemman gör ett bra arbete för laget, menar tränare Matti Pauna, även om Lindgren kanske inte fått till det i målprotokollet måste jag säga att han går före med kaptensbindeln på ett utmärkt sätt. Det är naturligtvis altid lätt att fokusera på målgörarna. Medan de som arbetar på i det tysta inte får samma uppmärksamhet.

- Idag har vi framför allt en mycket bra defensiv, fortsätter Pauna, bakåt står vi oss helt enkelt på ett mycket bra sätt. Det är ingen av killarna som viker ner sig utan alla jobbar solidariskt för laget.

Med dagens seger tog Kristianstad också ett ordentligt kliv i tabellen. Två hela steg, men poängmässigt är det fortfarande rena geggan bland de fem placeringarna närmast "strecket". Det finns således inte särskilt stora marginaler för misstag. Ett faktum som Kristianstad verkar ha tagit ad nota. Stabilt jobbat!

- Det här med att vi nu vinner våra matcher är naturligtvis inte så lätt att förklara, om man tänker tillbaka någon månad, avslutar Matti, det är så små marginaler som avgör. Hockey är ett tillfällenas spel och självförtroendet är en viktig ingrediens. Jag hoppas att våra tidigare belackare inser att vi spelar med lika små marginaler som de övriga lagen i serien. Det är så lite som avgör om det ska bli ett bra eller ett dåligt slut.
Nu får vi ovationer för vår insats, medan vi tidigare fick kritik för minst lika goda insatser på isen. Enda skillnaden då var att vi inte gjorde mer mål än våra motståndare. Man brukar säga att vinden vänder snabbt, och ibland är det naturligtvis lätt att som supporter följa med.

Nu hoppas hemsidan på ett massivt publikstöd fredag kväll. Då blir det verkligen en tuff match för Wild Kings. Mariestad kommer på besök och ett 1000-tal personer på läktaren hade suttit perfekt.

Jonstorps IF - Kristianstads IK 2-3 (1-2, 1-1, 0-0)