1966

Premiärseger för Kristianstad 4-2
[2013-09-11] Premiärmatchen mot gästande Helsingborg slutade 4-2 (2-2, 1-0, 1-0) efter en gedigen KIK-insats. Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Kristianstads insats i första perioden speglade egentligen inte det resultat som rådde vid första pausen.

- Nej på sätt och vis kom vi undan med vårt allt för stillastående spel i första perioden, menar tränare Fredrik Hallqvist efter slutsignalen, kanske var vi tagna av stundens allvar. Men vi spottade upp oss ordentligt i andra och med vår tidiga mål i tredje perioden fick vi ett litet övertag men sedan var det stenhårt jobb för oss.

Pierre Svensson i kassen visade också enorm styrka och kyla mot slutet då gästerna fick chansen att spela i numerärt överläge bl a fem mot tre.

Numerära överlägen blev det några stycken idag, med den nya oerhört låga bedömningsnivån, och även om detta inte kändes helt lustigt sett över hela matchen var det Kristianstad som drog det längsta strået när det gäller powerplay. Idag blev det hela tre pp-mål för Kristianstad.

Faktum är att så här i efterhand var det de numerära överlägena som blev tungan på vågen. Rent spelmässigt var det i övrigt enormt jämnt över de tre perioderna.

Riktgt bra för dagen var KIKs Kristoffer Wikner som stod för två av Kristianstads mål för dagen, varav det viktiga 3-2 i powerplay.

- Vid båda mina mål var det Benoit Doucet som gjorde förarbetet, menar Wikner, och jag råkade stå rätt. Det är så det är ibland, lite tur måste man också ha.

Wikners andra mål var en riktigt läckerbit där han förvaltade en fladdrande puck på "tennis", helt otagbar för Helsingborg målvakt. Och det där med tur är inget man bara får till skänks,det måste man jobba för och det gjorde verkligen wikner i onsdagens premiärmatch.

- Jag tycker att vi öppnade lite stelt, fortsätter Wikner, framför allt i första perioden men vi jobbade oss in i matchen och efter vårt mål i tredje perioden kändes det bara lugnt.

Inledningsvis var det gästerna som visade mest fart. Kristianstad vr stundtals stillastående och lämnade stora ytor för Helsingborg som tackade och tog emot. Ska man vara helt rättvis var det gästerna som höll i taktpinnen till en början. De kunde också onödigt tidigt ta ledningen 1.04.

Kristianstad hade just avverkat en av martchens många utvisningar när femman med Doucet, Wikner och Stark i spetsen fick till ett riktigt vasst anfall. 1-1 var förlösande men kvittades snabbt av Helsingborg när de bakifrån Kristianstads kasse slängde in trissan som olyckligt vinklades över mållinjen via en skridsko.

Strax innan periodpaus kunde KIK dock kvittera till 2-2. Kristianstads första mål i powerplay. Här måttade Bruggisser ett skott från blå som snitsigt styrdes in av Alexander Lagerström.

Att Kristianstad hade 2-2 i första periodpaus var väl smikrande siffror. Helsingborg öppnade på ett övertygande sätt. detta tog de också med sig in i andra perioden.

Wärvik öppnade andra med ett jätteläge men lyckads inte överlista Johan Nielsen i Helsingborgsmålet. När dsedan kristianstad drog på sig en utvisning banade de väg för heta Helsingborg. De radade upp den ena chansen efter den andra men tursamt nog var avsluten inte riktigt så vassa som de önskade.

Det myckna utvisandet i matchen drabbade dock öäven gästerna. 8.05 in i andra perioden fick Kristianstad ett powerplay och kristianstad siktade på ett ledningsmål. Detta höll på att sluta med en förskräckelse. Två gånger kontarde Helsingbor till sig heta lägen i numerärt underläge. När Kristianstad till sist kunde etablera sig ordentlig slog Wikner till med en forhand i lårhöjd.

Resterande del av andra perioden satt lagen växelvis utvisade för slashing (nya direktiv från domarkollegiet). Ok, det var någon puck out of bounds, holding och hooking också. Med sitt effektiva powerplaymål i första halvan av andra perioden stärkte Kristianstad sin odds högst betänkligt och skotten stannade också i KIKs favör innan andra periodpaus.

Efter bara 45 sekunders spel i tredje perioden lyckades Jay Latulippe raka in 4-2 och med ens kändes det betydligt tryggare från läktarplats men även om tempot nu mattats en del mot i inledningen av matchen var inte Helsingborg villiga att ge upp i första taget. Det blev en stenhård kamp över driga 21 minuter. Tacklingarna var av det tuffare och publikfriande slaget. Bägge lagen bjöd verkligen upp till dans.

Utvisningarna haglade också precis som tidigare i matchen och matchbilden blev därför rejält splittrad. Med knappa fyra minuter kvar att spela bjöds gästande lag på en rejäl möjlighet att reducera Kristianstads ledning. Detta eftersom Kristianstad drabbades av två täta utvinsningar på raken.

Helsingborg valde att ta ut sin målvakt och pressade på, numerärt överlägsna, först i 40 sekunder sedan i ytterligare två minuter. Kristianstad brottade med näbbar och klor för att hålla undan. Pierre Svensson i KIK-buren storspelade och visade grym klass. När sedan även Helsingborg drabades av en utvisning mojnade gästernas press en aning, åtminstone tillräckligt mycket så att Kristianstad kunde hålla undan distansen ut.

För att hedra firandet av Kristianstads 400-årsjubileum (2014) spelar KIKs lagkapten innevarande säsong i nummer 400. En tröja han fick sig tilldelad av Kristianstads kommun, strax innan matchen.

Lite bilder från matchen.

KIK har skaffat sig ett alldeles nytt intro. "Fire and ice"!

Palmqvist blev första man att känna på de nya lägre bedömningsnivåerna. Han var trodde nog att domaren skojade med honom. Så var inte fallet.