1966

Uddamålsförlust efter tuff upphämtning
[2013-01-04] Den oerhört jämna bortamatchen mot Vita Hästen slutade 4-3 (2-1, 1-1, 1-1). Kristianstad bjöd på en stark inledning och ett grymt stabilt spel. Tre utvisningar på raken, strax efter mitten av första blev stentuffa. Hästen gick till 2-1 innan första pausvila.

- Ja, det blev riktigt tufft när vi fick tre utvisningar på raken redan i första perioden, suckar tränare Mikael Tisell, framför allt som två av dem var riktigt tveksamma. I kamp fick Sundström en interference som nog ingen riktigt fattade var den kom från. Likaså Jens fick en avvaktande tripping som också var klart diskutabel. Att vi skickar pucken utanför sarjen är ju inget att orda om den var ju tydlig. Men som sagt, de två övriga var nog lite väl tuffa.

- Vi gör en enormt god insats idag vi tar smällarna och lyckas ändå vända tillbaka och då är det lite extra jobbigt att falla på de där ödesdigra minuterna i första. Den där sekvensen i matchen vände ju, med facit i hand, definitivt på steken.

Hemmalaget gjorde sedan tidigt 3-1 i andra men Kristianstad kunde ta vara på ett numerärt överläge och jobbade in 3-2 efter fem spelade i andra.

4.20 in i tredje kvitterade Kristianstad efter snyggt arbete av Joel Persson och Simon Stark. Men glädjen varade bara i drygt sex minuter då Hästen tog ledningen via ett rungande slagskott.

Mot slutet plockade Kristianstad ut sin målvakt i jakten på en kvittering men istället blev det hemmalaget som bjöd på ett vasst stolpskott strax innan slutsignalen.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Det Kristianstad föll på denna afton var de tungjobbade utvisningarna laget drabbades av strax efter mitten på första perioden.

15.28 fick Sunström sätta sig efter en interference. Hästen brottade stenhårt i KIK zon och Grönlund som försökte lägga ut via sarg råkade istället 16.03 skicka trissan out of bounds. Plötsligt hade hemmalaget 1.35 i spel fem mot tre. Mitt i den stenhårda kampen i egen zon drog Kristianstad på sig en avvaktande utvisning på Jens Svensson. Denna verställdes 16.37 då Hästen gjorde 1-1.

Sundström avlöstes därför av Svensson och Kristianstad fick ytterligare knappt en och en halv minut i spel fem mot tre, Suck!
Självfallet var Hästen inte sena att utnyttja detta gyllene läge. 17.10 lyckades de få till 2-1. Resterande del av perioden klarade Kristianstad annars galant.

Första perioden var fram till utvisningarnas Kristianstads på poäng. Det stabila och diciplinerade spelet firade triumfer och hemmalaget hade grymt svårt att få till ett eget spel. Men som sagt, om det ena laget har två man mer på banan är det inte helt lätt att vara äckligt diciplinerad.

I Andra kom hemmalaget ut betydligt mer fokuserade. De spädde också på sin ledning ytterligare efter ett "tennisslag" på en målvaktsretur. Men Viktor Holmqvist lyckades i ett hastigt uppkommet powerplay reducera till 3-2. Här var Palmqvist bra med och serverade mackan.

I mitten av andra perioden var det Kristianstads tur att få ett gyllene läge i spel fem mot tre. Tisell tog time out och manade mannarna, men de 90 följande sekunderna förvaltades oerhört illa. Hästen lyckades inte bara mota Kristianstad effektivt utan också kontra två gånger under KIKs powerplay. Någon utdelning för det gröna blev det inte heller.

- Tyvärr var det faktiskt Vita Hästen som lyckades bäst i den där powerplaysekvensen. De hade tre riktigt heta lägen och här har vi en nöt att knäcka. Vi måste kämpa hårdare på att få bort de här svackorna i stundtals har i vårt spel. Några olyckliga byten slår hårt när man möter ett så pass skickligt lag som Hästen.

Mot slutet av andra perioden visade Viktor Tisell upp några riktigt grymma parader där hemmalaget fick helt öppen gata.

I tredje var Kristianstad åter med på banan. Ett tidigt stolpskott bådade för en het avslutning. Om det berodde på det tekniska fel som försenade den avslutande perioden med ca 15 minuter ska vi låta vara osagt men KIK var redan i första minuten nära att ta ledningen. Dessvärre träffades bara stolpen.

Viljan att komma tillbaka var dock inte borta för Kristianstad. 4.20 dundrade Simon Stark in 3-3 efter ett fantastiskt framspel. Joel Persson kontrade över offensiv blå och droppade läckert bakåt till Simon Stark som hittade krysset.

I en hemmakontring strax efter mitten på tredje perioden kom nådaskottet då Stefan Erkgärds fläskade in 4-3 till Vita Hästen.

Kristianstad jobbade stenhårt för en kvittering och Sundström var bara millimetern från att lyckas i den bedriften men dessvärre blev det inge fler mål. Kristianstads chansning, att plocka sin målvakt, med dryga minuten kvar gick inte heller hem på ett tillfredsställande sätt.

Faktum är att den här matchen faktiskt kunde slutat precis hur som helst. Det var två taggade lag som bjöd upp till en hissnade polka. Mångta mål, rappa mål och ett frejdigt spel var det som bjöds denna fredagskväll.

Att förlora under sådana omständigheter är naturligtvis tungt just efter slutsignalen men laget ska ta mig tusan ha all heder av det de skapade i Himmelstalundshallen. Hästen är inget dåligt lag och det var faktiskt inte heller Kristianstad i den här drabbningen.

Närmast stundar söndagens hemmamatch mot gästande Skövde, ett Skövde som i dagens omgång pinglade upp Mörrum med råge.

- Ja, vad jag förstår var de väldigt effektiva idag, menar Tisell, men det är bra. Nu vet vi var nivån ligger och exakt hur tuff söndagens uppgift kommer att bli. Vi får helt enkelt gilla läget, samla ihop oss på bästa sätt vara så förberedda vi kan.

Om nu Skövde var effektiva mot Mörrum kan vi bara konstatera att Kristianstad var minst lika effektiva mot Vita Hästen, även omdet för KIKs del inte räckte riktigt ända fram.

Bäst för dagen? Ja, Jens Svensson utmärkte sig på ett beundransvärt sätt. Fredrik Hasson likaså tillsammans med Tisell i kassen. Men det var många, många fler som förtjänade ett hedersomnämnande.

Nu räknar vi kallt med att söndagens match kommer att bli en nagelbitare av "guds nåde". Missa för f-n inte den!