1966

Seger över gästande Kallinge
[2011-10-07] Det pratades innan matchen om en rejäl holmgång och så blev det också. Den stundtals riktigt griniga matchen slutade till sist med seger för Kristianstad 3-2 (2-0, 0-2, 1-0).

- Jag är djäkligt glad att vi samlade ihop oss ordentligt i tredje perioden, menade tränare Mikael Tisell efter matchen, i första och tredje tycker jag vi får godkänt men i andra perioden faller vi lite onö och med en och en halv minut i spel tre mot fem är det svårt att hålla mot. Kallinge har flera riktigt bra spelare som alltid har förmågan att blixtra till i powerplay. Så är det bara.

Ett stort plus ska gästerna klacj ha för sitt grymma engagemang genom hela matchen. Kkristianstads dito började aningen lamt men hämtade upp sig å det grövsta efter KIKs 3-2 i tredje perioden.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Fredagens drabbning i Kristianstads Ishall blev en riktigt tuff och tempostark. En envig mellan två lag som båda spelade fysiskt och satsade helhjärtat. I matchens andra period kunde gästerna desutom lika gärna satt punkt för matchen. Den enormt griniga perioden upprörde såväl spelare som publik och utvisningarna haglade. Dessvärre var det Kristianstad som fick ta på sig merparten av den nederbörden.

Kristianstad genomförde annars första perioden på ett stabilt sätt och Waldehagen kunde 7.28, helt frispelad, sätta 1-0 men han fick en del hjälp av KRIFs målvakt. Skottet tog stolpe-stolpe och träffade målvaktens vänstra skridsko och i tumultet rann trissan över mållinjen.

Av bara farten pressade Kristianstad hårt och resultatet lät inte vänta på sig. Bara 15 sekunder senare kunde laget öka på sin ledning till 2-0, detta när Viktor Sundström kunde styra in ett rappt KIK-skott från offensiv blå.

Gästerna var inte utan chanser i första perioden. Minst tre riktigt heta lägen bjöd de på men Kristianstadförsvaret med Tisell som sista utpost mäktade med att mota dem alla.

Med bara en sekund kvar att spela var Kristianstad också väldigt nära att psykologiskt peta in även 3-0.

Det blev andra perioden som blev dagens snackis. Tidigt drabbades Kristianstads Erik Persson av en hookingutvisning. I kampen som följde fick även Juha Gustafsson krypa till korset. 2+10 minuter lät domen.

- Det där var väldigt oturligt, menar Tisell, Juha går in för en tackling då killen plötsligt tvärstannar och vänder sig om. Checking to the head menade domaren och det tycker jag var lite väl hårt dömt.

I spel fem mot tre kunde gästerna till sist peta in en reduceringspuck i tumultet framför Tisell. Precis innan det där målet drog Rooth på sig en avvaktande utvisning och eftersom Erik Persson hade en sekund kvar på sin utvisning var det den som ströks i protokollet. Därför tvingades Rooth ut och nu hade Kristianstad ytterligare en minut i boxplay tre mot fem. Det som sedan fick publiken att gå rejält i taket var den utvisning som Erik Persson drog på sig strax innan Rooth skulle ut på isen igen. Två minuter för en slashing som kapade en motståndarklubba rakt av.

Detta blev upptakten till Kallinges kvitteringsmål. KIK brottade förtvivlat i boxplay och när de efter 18 sekunder precis när de blivit fyra på isen dunkade Kallinge in 2-2.

De två snabba målen tände gästerna och nu var det faktiskt Kallinge som visade sig på styva linan. Med bra försvarsspel och vassa anfall gjorde de livet rejält surt för Kristianstad. Irritationen på banan trissades också upp ordentligt. Det var stenhårda tag i alla hörn och provocerande glåpord avlöste varandra.

En Kallinge utvisning öppnade an aning för KIK men dessvärre var resultatet magert. En enda farlighet skapade laget medan göästerna jobbade mycket effektivt i sitt försvar.

Det uppretade stämningen fick sin absoluta kulmen när Peter Rooth och Daniel Brasar plötsligt i samband med en avblåsning bestämde sig för att idka handgemäng. Boxningsmatchen vara några heta sekunder och de båda fick svalka av sig 2+2 minuter. En utvisning som kvittades.

Trots utvisningarna ville inte frustrationen riktigt lägga sig, eller kanske tack vare dem. Fredrik Hansson retade upp domaren och fick 10 privata minuter för abuse.

Om andra perioden gick till Kallinge med råge var det Kristianstads äckligt diciplinerade försvar som kom att prägla sista akten.

- Vi var väldigt tydliga med att starta om från början där i andra periodpausen, berättar Tisell, och faktum är att jag är riktigt förbannat stolt över hur killarna verkligen kunde starta om från noll. Vi viste att om vi kunde klara av ett riktigt stabilt försvarsspel skulle det bjudas chanser att öka på vår ledning och det blev precis så.

5.32 petade Jens Svensson in 3-2 i smaband med att Kristianstad spelade i numrärt överläge och efter den stryten hade Kallinge våldsamt svårt att hitta lägen framåt. Det fantastiskt vassa försvarsspel Kristianstad visat upp tidigare på säsongen satt som ett spjut. Målet väckte också KIKs klack rejält som nu skanderade oavbrutet ända till slutsignalen.

De båda lagen turades om att etablera sig i varandras zoner men några fler mål blev det aldrig. 18.45 tog Kallinge time out och med 31 sekunder kvar att spela lämnade målvakten sin bur till förmån för ytterligare en utespelare. De försökte etablera offensiv press men Kristianstad kunde slå ifrån sig och precis efter slutsignalen lättade Daniel Eklund in pucken i en tom Kallingeklasse.

- Hade Daniel rappat på lite hade han hunnit med ett till men han tog lite för långt tid på sig, log Tisell.

Sett över tre perioder var det rättvist att Kristianstad tohg hem tre poäng. I första var kanske inte laget helt på topp men regerade ändå på ett stabilt sätt. I andra var det Kallinge som höll i taktpinnen och Kristianstad hade stora svårigheter att hålla ihop styrkorna med alla sina utvisningar. I tredje perioden var det Kristianstads stabila försvarsspel som blev avgörande.

Oavsett vilket, var det en riktigt spännande och stentuff match som 1.103 betalande fick följa på plats, tillsammans med alla de som följde livesändningen på nätet.

Extra plus i kanten ger vi till Waldehagen som kämpade stenhårt i sextio minuter. Likaså ska backbesättningen ha en stor eloge för den starka insatsen. Pontus Palmqvist fick helt rättvist priset som bäste hemmaspelare.

Att återhämta sig till söndagens bortamatch blir nu prio ett. Helsingborg som står för värdskapet gjorde en riktigt bra insats mot Karlskrona på bortaplan och vi har redan lärt oss att det finns inga stryklag i årets version av Söderettan.

Matchen mot Helsingborg livesänds på nätet för de som inte har lust att åka dit och avnjuta drabbningen med fri entré. För sändningen svarar www.LGSPORTS.se