1966

Överlägsen seger över gästande Skövde
[2011-02-04] Kristianstad vinner fredagens hemmamatch på ett övertygande sätt. Slutresultat 7-4 (3-1, 3-1, 1-2).

- Vi är aningen besvikna att vi släpper så många mål idag, menade Skövdes tränare Anders Lundström efter matchen, men Kristianstad var enormt starka runt båda kassarna idag och vi hängde inte riktigt med. Sedan måste man berömma KIKs målvakt som var riktigt vass. Vi hade flera riktigt heta chanser men lyckades inte överlista honom. Vi släpper lite för enkla mål bakåt och vad det beror på är inte helt lätt att reda ut. Idag blev kampen runt kassarna avgörande och där var Kristianstad bättre än oss.

- Efter lite måltorka har det släppt ordentligt nu, konstaterar tränare Per Ljusteräng, på de tre senaste matcherna har vi gjort 17 mål och det är riktigt bra.

- Vi har tuffat till oss framför mål och det har givit utdelning. Sen var vi med redan från början idag och med några mål i ryggen blev det tungt för Skövde att komma igen.

Första perioden var Kristianstads utan prut. Andra trasades sönder rejält på grund av utvisningar men Kristianstad behöll kommandot. I tredje perioden hade KIK ett kompakt öävertag i de tio första minuterna sedan blev laget väl bekväma. De släppte rejält på defensiven och bjöd lite lättvindigt in Skövde i matchen. De två målen Skövde fick till i slutet av tredje perioden var definitivt en ren effekt av att Kristianstad tappade skärpan bakåt.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Nedan Lennartssons snygga 3-1-mål och efter-matchen-intervjuer.

Kristianstad öppnade matchen i ett rasande tempo och Skövde visade sig villiga att hänga på i samma takt. Efter riktigt bra tryck i Skövdes zon rakade Viktor Sundström i 1-0. Bara sekunderna innan var Mattias Pettersson väldigt nära mål.

En tidig utvisning för Skövde öppnade för Kristianstad men ack va illa det numerära överläget utnyttjades. En riktigt rafflande chans blev det men först sedan Skövde blivit fulltaliga.

Det var mycket kamp och tuffa tag över hela isen, framför de båda kassarna brottades det i parti och minut. Efter en riktigt vass kontring från gästerna (Kristianstad stod på ordentligt i offensiv zon men tappade markeringarna) kunde gästerna reducera till 1-1.

Dryga minuten senare var det Kristianstads tur att kontra. Jannik Karvinen blev rappt helt frispelad och ensam med målvakten men avslutet blev lite för hafsigt och utan resultat.

Krstianstad hade nu bra koll på skeendet även om gästerna lite då och då etablerade sig tungt i KIKs zon. Bengtsson storspelade och KIK-försvaret arbetade effektivt för att styra ut Skövde.

13.39 kunde så Kristianstd öka på sin ledning när Jens Svensson hittade Christer Andersson med dagens absolut snyggaste assist. Helt omarkerad kunde Christer omöjligt mnissa det läget och 2-1 var ett faktum.

Spelet böljade fram och tillbaka och de båda lagen turades om att bita sig fast i respektive offensiva zoner. Kristianstad hade bäst utdelning och 16.59 dunkade Anton Lennartsson in 3-1 i bortre krysset (aftonens vackraste mål). Halvminuten senare var det Skövdes tur att hitta ett tungt friläge men Bengtsson i kassen mirakelräddade.

I inledningen av andra perioden drabbades Skövde av en utvisning och Kristianstad bjöd på ett powerplay som i det närmaste påminnde om slow motion. I samband med KIKs powerplay lyckades gästerna få till ett anfall som så när kunde blivit till en reducering. Denna gång var stolpklangen rena befrielsen att höra.

Det lite långsamma powerplayspelet blev dock fruktbart. Med bara två sekunder kvar av Skövdes utvisning skottade Linus Kjell in 4-1, vackert assisterad av Jens Svensson. Så var det med den kritiken.

I andra periodens sjätte minut hände det som blev matchens stora prata. Linus Kjell föll samman i en närkamp och tog sig för munnen. Efter några sekunder på isen gav han sig mot eget bås för att byta. Strax innan han passerade rödlinjen kom plötsligt pucken farande från egen zon. Han valde då att ta tag i den och försöka hitta en medspelare att passa men det hann han dessvärre aldrig med.
Precis innan han hann få kontroll på trissan kom Skövdes Jesper Hultman i full fart bakifrån. Han vräkte omkull Kjell bakifrån och riktade samtidigt sin armbåge mot Kjells näsa. Träffen blev klockren och Kjell dråsade ner medan det svartnade för ögonen på honom.

- Vi funderar stark på att gå vidare till diciplinnämden med den här situationen, dundrar Per Ljusteräng, att så flagrant ge sig in i en närkamp med ren avsikt att skada måste få konsekvenser.

Resultatet av Hultmans tilltag blev 2+10 minuter (Hi stick) och det tog en lång stund innan Kjells ymniga blodflöde kunde skrapas loss och förpassas från isen.

- Inget är brutet och så här i en hast verkar det bara vara ett rejält näsblod men vår läkare tyckte att Kjell skulle bryta med tanke på att det svartnade för ögonen på honom i samband med smällen. Som det ser ut just nu verkar han i alla fall inte ha några symptom på hjärnskakning men vi får tittta närmare på det.

- Tyvärr fick den där händelsen oss ur slag på ett väldigt obehagligt sätt, menar Ljusteräng, plöstligt var fokus helt felriktat. Nu lyckades vi göra mål i numerärt överläge men det kunde lika gärna varit tvärt om. Men som sagt vi kommer förmodligen gå vidare med detta.

Mycket riktigt tappade Kristianstad det grepp man haft i inledningen av andra perioden och verkade aningen skakade. Gästern hittade här också åtminstone tre glödgade målchanser inom loppet av en dryg minut. Tack vare Bengtssons storspel lyckades Krisstianstad hålla undan. Laget lyckades också freda sig genom en tvåminuters utvisning utan att Gästerna fick till det framåt. Framför egen kasse var Kristianstad grymt starka.

I sextonde spelminuten andades alla i publikhavet in på en gång. Johan Andersson blev vackert frispelad bara metern framför en öppen Skövdebur. Skottet blev dock inte lika precis som vi hoppades. Sannolikheten att han skulle skjuta bortom bortre stolpen måste ha varit mikroskopisk men så blev det.

Skövdes svar på detta blev en vass kontring som tillfälligt hejdades av en riktigt ful bentackling från Kristianstadsförsvaret. Den avvaktande utvisningen utnyttjade Skövde effektivt och 18.43 kunde de reducera till 5-2.

Gästernas bravad följdes upp av Jannik Karvinen som än en gång blev helt frispelad. Det blev rena straffsituationen men utdelning blev han dessvärre utan.

Mot slutet av perioden kunde Julius Bergkvist hyfsa tiil siffrona yterligare när han elegant sprätte upp 6-2 i Skövdemålets nättak. Ridå för gästerna!

Tidigt i tredje perioden ökade Kristianstad på till 7-2 när Anton Lennartsson gjorde sitt andra mål för kvällen. Pucken satt på samma ställe som i hans förra mål fast den här gången var det ett rappt handledsskott som effektuerades. Då valde Gästerna att byta målvakt.

Efter det att halva tredje perioden var spelad släppte Kristianstad mer och mer på sin gard. Detta fick till följd att Skövde fick ytor i sina anfall. De bet sig stundtals fast i överlägsen stil och resultatet lät inte vänta på sig. Både 7-3 och 7-4 var lite onödiga baklängesmål för Kristianstad, även om segern egentligen aldrig var hotad. 7-4 var t ex en riktigt tilltrasslad situation där minst åtta spelare var inblandade i en veritabel brottningsmatch framför Bengtsson.

Dagens seger var utan tvekan rättvis. En eloge dock till Skövde som trots kraftigt underläge aldrig gav upp utan jobbade i sextio minuter.

Kristianstad har hittat ett vinnande koncept i sitt spel och självförtroendet är på topp.

Riktigt bra för dagen var Anton Lennartsson, Julius Bergkvist, Jens Svensson, Mattis Pettersson (som tyvärr tvinagdes bryta mitt i matchen på grund av en axelskada), Jannik Karvinen, Alexander Bengtsson och Adrian Ekström. Ja, egentligen kan listan göras rätt lång efter dagens drabbning. Det var aldrig någon som vek ner sig.

Nu ser vi med tillförsikt fram emot söndagens bortamatch mot ärkerivalerna Olofström. Blir det full pott i den matchen kan vi räkna med att Kristianstyad är garanterade en playoffplats. Det menar i alla fall tränare Per Ljusteräng. Vi får se om han får rätt.

Lite bilder från matchen

Kapten Svensson bjöd som vanligt på flera precisa och vinnande passningar.

Matchen mot Skövde avgjordes i tät envig framför de båda målburarna, ett faktum som gynnade Kristianstad. I de stundtals kraftfulla kamperna var det nämligen KIK som visade störst styrka.

Linus Kjells blodvite gav upphov till rejäl förtret i Kristianstadslägret och det tog en stund innan känslorna svalnade.

Här petar Mattias Petterson in 5-1 till Kristianstad. Dagens powerplay var med jämna mellanrum riktigt framgångsrika.

Då och då var det riktigt svårt att reda ut härvorna framför de båda kassarna efter att spelet avblåsts.