1966

Förlust mot Vita hästen
[2011-01-26] Det blev förlust i onsdagens bortamatch mot seriesuveränerna Vita Hästen. Matchen slutar 6-1 (3-0, 1-0, 2-1).

Sett till hela matchen är resultatet definitivt rättvist men att hemmalaget ledde med 3-0 efter en spelad period var aningen i överkant. Kristianstad stod upp bra i åtminstone en och en halv period men sedan blev uppförsbacken lite för brant och tempot sjönk betänkligt.

Att Kristianstad var kraftigt decimerade för dagen hade nog en viktig betydelse. Jens Svensson, Patrik Magnusson och Daniel Eklund saknades på grund av sjukdom. Till detta tvingades Peter Rooth att bryta i tredje perioden (av allt att dömma rör det sig om ett ledband i ena knäet har fått en rejäl smäll).

- Idag uppträder vi precis så orutinerat som det lag vi är, berättar tränare Per Ljusteräng på vägen hem från Himmelstadlundshallen, och jag är besviken över att vi inte kan bjuda upp och ta till oss det som vi talat om.

- Det handlar om att kunna "gå till jobbet" varje dag och utföra sin uppgift. Visst ibland kan det bli förlust och det får man ta men idag var det lite av alibihockey där vi visar att vi kanske inte riktigt har mognad att fatta vad som krävs. Vi jobbar helt enkelt för dåligt.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Att Kristianstad vann skottstatistiken i matchen hjälpte föga då avsluten stundtals var lika svaga som Vita Hästens målvakt var vass.

Fösta perioden var riktigt tät och tempofylld och båda lagen bjöd på flera riktigt heta chanser. Men det var hemmalaget som hade bäst utdelning. 1-0 kom tidigt och var resultatet av ett felbeslut i Kristianstadsförsvaret. Kristianstads kraftiga offensiv inledningen av matchen gav således inget resultat medan hemmalaget målade på sin första riktigt heta chans. Även vid 2-0 och 3-0 visade Vita Hästen hur viktigt det är att på den här nivån inte göra egna misstag. Innan halva första perioden var till ända var Kristianstad målmässigt överkörda. Hemmalagens tre första mål var avklarade redan 8.29..

Trots detta gör Kristianstad egentligen ingen dålig första period. Möjligtvis kan man ha viss kritik mot delar i det egna försvarsspelet och när det gäller powerplay finns det en hel del övrigt att önska. Vita Hästen bjöd på ett vasst anfallsspel på samma sätt som Kristianstad men den stora skillnaden låg i avsluten. Och som alltid är det målen som avgör oavsett hur de kommer till.

- Vissa grejer gör vi bra medan vissa insatser är riktigt dåliga, menar Ljusteräng, och det gör mig konfunderad över hur vi ska gå vidare. Nu har vi en tuff bortamatch på söndag och vi har tidigare visat att vi kan komma tillbaka och det hoppas jag att vi kan göra igen. Det är ju ute på isen vi måste visa vad vi kan åstadkomma. Att bara sitta och nicka i omklädningrummet räcker liksom inte.

Med 3-0 i baken, för Kristianstad, inför andra perioden var det bara ett läge som gällde, full fart. Och så blev också men först satte vi hjärtat i halsgropen när Vita Hästen bjöd på en skridskoskarv som hamnade klockrent i stolpen.

Under första minuten i andra perioden bjöd Kristianstad på tre våldsamt heta möjligheter men hemmamålvakten lyckade hänga med i svängarna. Efter att sedan ha bearbetat en egen utvisning fick laget chansen i eget numerärt överläge. Men som vid så många tillfället innan blev resultatet under all kritik. Vita Hästen spelade tätt och bra samtidigt som Kristianstad hade grymt svårt att hitta positioner och uppspel.

Stax efter mitten av perioden drog Kristianstad på sig två täta utvisningar på raken och i spel tre mot fem var hemmalaget obarmhärtigt effektiva, utan diskussion spädde de överlägset på sin ledning till 4-0.

Här tog , med facit i hand, Kristianstad resa slut i den här matchen. Det kraftiga uppförslutet var nu övermäktigt och efter hand som matchen rullade vidare mattades tempot succesivt.

- Rent generellt är vi för fjuttiga i vårt spel, berättar Per, och jobbar för dåligt. Tydligast ser man det i vårt powerplay som vi har väldigt svårt att få till. I egen zon var det stundtals också virrigt.

I inledningen av tredje perioden lyckade KIK dock få till en liten kraftansträngning och Viktor Sundström var mycket nära en reducering men trots att han fick två chanser på samma satsning blev han resultatlös. De som inför matchen talat om matchen i matchen mellan de båda duktiga målvakterna fick här besked. Idag var det Alexander Berg som drog det längsta strået.

Kristianstad fick några utvisningar med sig innan fem minuter hade spelats av tredje men inte ens i spel fem mot tre fick de till det. Istället kunde hemmalaget, väl fulltaliga, öka på till 5-0.

13.08 lyckades Seth Wikskal och Jannik Karvinen få till en riktigt rapp kommbination som också resulterade i ett mål men resten av matchen blev både langsam och utan större glöd. Med 24 sekunder kvar fastställde Vita Hästen slutresultatet till 6-1.

- Att vi idag saknar några viktiga spelare har naturligtvis betydelse, konstaterar Ljusteräng, och det hänger självklart ihop med viss avsaknad av mognad i laget men det är bara att ta lärdom och gå vidare i vår utveckling.

Närmast väntar ännu en stentuff bortamach på söndag. Då är det Karlskrona som står för värdskapet. Hur tacklar ni skadeläget?

- Jag hoppas och tror att Jens, Daniel och Patrik är tillbaka men dessvärre får vi nog klara oss utan Rooth som fick en smäll över ena knäet ikväll. Det verkar som om ena ledbandet fått sig en rejäl kyss.