1966

Kamp från första till sista sekund när Kristianstad besegrade Nybro med 2-1
[2011-01-23] Söndagens hemmamatch slutade till sist med seger för Kristianstad, 2-1 (0-0, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0) och den synnerligen jämna kampen fick avgöras med straffar. Jannik Karvinen blev Kristianstads machhjälte då han petade in segermålet vid Kristianstads fjärde straffslag.

- Jag är nöjd med att vi får en poäng med oss med tanke på att vi först idag var någorlunda friska, summerade Torgny Bendelin, vi har haft ett tiotal influensasjuka spelare i truppen. Bakåt tycker jag att vi spelade stabilt men framåt saknar vi dessvärre en del krut idag.

- Egentligen tycker jag att vi borde haft tre poäng idag, menade Per Ljusteräng, vi är tillbaka i det som vi visat upp tidigare men dessvärre är det ju målen som räknas. Tyvär är vi lite klena när det är dags att nypa till. Men sett till hela matchen och det lilla övertag vi hade över alla perioder borde vi nog vunnit det här.

Nybros mål under ordinarie tid var en ren bjudning från Kristianstad där gästerna plötsligt blev två man ensamma med pucken i KIKs försvarszon.

Kristianstads mål under ordinarie tid var resultatet av tung press i offensiv zon. Mattias Pettersson vräkte iväg ett skott från blå och Flodqvist som stod effektivt skymmande framför Nybros målvakt kunde med en "backhandstyrning" peta in trissan.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Sett över hela matchen var det två lag som inte backade i närkamperna. Det tuffa och rappa spelet var genomgående på hög nivå från båda kombatanterna.

Första perioden startade riktigt jämn men efter en tidig Nybroutvisning kunde Kristianstad ta ett markant spelövertag dock utnyttjades det numerära överläget allt för illa trots att laget snurrade på riktigt bra. Avsluten var på tok för få. Ett faktum som blev detsamma under hela matchen, trots 6 numerära överlägen led inga av dessa till något i resultatprotokollet.

Med Kristianstads spelövertag i första perioden bjöds också på några riktigt heta möjligheter. 9.10 kom Rooth igenom som skjuten ur en kanonkula, skottet passerade dock övre högerkrysset. I femtonde spelminuter var det Wikskals tura att i perfekt läge få pucken lysande serverad men tappade skottet mitt i skäret.

Till saker hör också att Nybros målvakt Daniel Palmqvist storspelade från början till slut. Vidare måste man breömma Nybros mycket effektiva försvarsspel.

Med 0-0 efter första var det gästerna som öppnade bäst i andra perioden. Med en sen Kristianstadsutvisning från andra perioden kunde de starta i powerplay. Detta utnyttjades effektivt och redan efter 15 sekunder kunde de lätta in en helt ensamt liggande puck över en på magen liggande Bengtsson i Kristianstads målgård. Målet godkändes dock inte. Det var inte helt enkelt att förstå varför men av allt att dömma var det offside i målgården. Bengtsson låg nämligen neddragen ovanpå en motståndare innanför linjen. Pucken låg en dryg meter utanför målet helt fri i några olidligt långa sekunder, utan uppsikt, medan spelarna brottades strax intill.

Med väl avklarad egen utvisning jobbade Kristianstad sig till det där lilla spelövertaget igen. Innan fem minuter var spelade av perioden hade laget bjudit upp till tre riktigt glödheta lägen men den där Palmkvist var omutlig.

Strax innan mitten av matchen drog Kristianstad på sig en utvisning men lyckades reda ut situationen rätt bra. Nybro hade svårt att hitta den där riktigt vassa offensiven. Dock var de väldigt effektiva när det gäller att utnyttja Kristianstads enda riktigt fatala misstag i matchen.

Ett Kristianstadsanfall kombinerades med ett märkligt byte. Drällandes i mittzon tappade Kristianstad kontrollen och var plösligt helt överkörda av Nybros effektiva kontring. I ensamt majestät, 2 mot 0 var det inte helt lätt för Bengtsson i kassen att freda sig. Helt enligt skolboken tog Nybro ledningen med 0-1.

Målet gav gästerna en hel del energi och trots att Kristianstad jobbade hårt hade de svårt att ta vara på de egna möjligheterna. Nybro försvarad sig med den äran och kunde också gå till pausvila med ledning 0-1 i ryggen.

Redan 50 sekunder in i tredje perioden lyckade Kristianstad kvittera till 1-1. Efter en riktigt stark inledning pressade KIK hårt i offensiv zon. Mattias Pettersson fick till ett rejält slagskott från blå och Emil Flodqvist som stod grymt strategiskt placerad framför Nybros målvakt kunde lite retfullt enkelt styra in 1-1 mellan egna ben med ryggen mot målburen.

Trots utvisningar åt båda hållen blev det sedan inte några fler mål under ordinarie matchtid. Inte ens när Kristianstad mot slutet ytterligare spände sin egen insats några snäpp. Nybro var helt enkelt för bra defensivt och Palmqvists insats har vi ju redan berömt.

Inte heller förlängning och sudden death kunde skilja de båda lagen. Spelet böljade friskt men båda målvakterna var väl med på noterna, framför allt Nybros.

Det blev således straffar som fick avgöra. Och i det sammanhanget vet du ju redan hur det gick. Under "Game Winning Shot" satte Karvinen 2 straffar för Kristianstad och Maksim Matushkin satte en för Nybro. Honkonens stolpskott vid Nybros tredje straff kunde gjort utgången mer oviss.

Söndagens hemmamatch blev en både spännande och välspelad match. Bägge lagen gav allt och kämpade verkligen för full pott. De båda målvakternas insaster blev betydande för utgången. Kristianstad hade helt klart det bättre offensiva spelet medan Nybro bjöd på riktigt bra fösvar.

- Alexander håller rent framför buren på ett bra sätt, berömmer Ljusteräng, Jens Svensson gör en av sina bästa matcher den här säsongen och Mattias Pettersson är likaså riktigt på gång. Det är väl de spelare som för dagen stod ut i laget men jag vill verkligen påpeka att ingen föll ur idag. Alla spelade precis som vi tänker oss. Den här matchen vill jag betrakta som ett viktigt avstamp för nästa match.

- Vi har pratat om att höja oss och ta oss fram till det vi bjöd på innan jul och idag var det helt klart att vi är på väg tillbaka och befinner oss i en positiv utvecklingskurva.

Nu ser vi med spänning fram emot den "lilla seriefinal" som Kristianstad spelar borta på onsdag. Mot Vita Hästen blir det till att bekänna färg.