1966

Oavgjort mot Mölndal i premiären
[2002-09-22] Kristianstad fick en rykande start i söndagens premiärmatch på bortaplan. Dock orkade laget inte hela vägen fram. Trots ledning med 1-4 inför tredje perioden lyckades Mölndal jobba sig in i matchen. Med två rena bjudningar från Kristianstads sida var saken klar. Matchen slutar 5-5 (0-2, 1-2, 4-1).

- Det är naturligtvis lite snöpligt med oavgjort resultat, suckar tränare Matti Pauna, den här segern borde vi kunnat bärga hem tycker jag. Nu fick de sitt 2-4 mål lite olyckligt och de resterande tre var ju egentligen rena skitmålen, men de räknas de också. Ska vi se till helheten var det helt rättvist att det blev kryss idag. Mölndal hade spelet men vi var i alla fall i de två första perioder oändligt mer effektiva än dem.

Vad tror du nu om onsdagens hemmamatch mot Tingsryd?

- Ja du, det blir naturligtvis tufft för oss. Tingsryd förlorade ju på hemmaplan idag, något som visar på hur bra t ex Mariestad är. Men det blir till att ta nya tag. Som jag ser det kommer förmodligen de tio första omgångarna bjuda på både det ena och det andra och alla lagen kommer med all sannolikhet att slå varandra huller om buller. Det blir antagligen inte förren senare som det kommer att kristalliseras ut större skilnader mellan de olika klubbarna.

Det blev hemmalaget Mölndal som kom att föra matchen men deras utpräglade 1-3-1-spel passade Kristianstad som en handske. Varje gång Mölndal forcerade framåt blottade man sig bakåt och Kristianstad kunde komfortabelt ta ledningen tidigt i matchen.

Trots att Mölndal pressade på hårdast redan i första perioden var det Kristianstad som drog det längsta strået. Med ledning 0-2 kunde Kristianstad gå till första periodpaus. En ledning som grundades på ett duktigt försvarande i egen zon. Betsikokos i KIK-kassen visade sig också rejält på styva linan. Mölndal visade också vid flera tillfällen att man hade ordentligt svårt för egna numerära överlägen. Både Kristianstads 0-2 och 0-3 kom till i spel med en egen man mindre på plan. Ett problem som också Kristianstad längre fram i matchen drabbades av.

Andra perioden blev om möjligt än mer framgångsrik för Kristianstad. Kontringarna avlöste varandra i hemmalagets offensiva press. Kristianstad vinner också skottstatistiken ordentligt trots att det på många sätt var det rappa och vasst spelande Mölndal som hade spelkommandot.

- Vi spelade riktigt bra i andra perioden, menar Matti Pauna, men tappade dessvärre det spelet i slutet av matchen.

Med en hastig påspädning på sin ledning till 0-3 såg det måhända segervisst ut för Kristianstad, men det var en ledning som inte särskilt rättvist visade på det spelmässiga. Dock blir andra perioden Kristianstads bästa med flera kontringsmöjligheter som med lite mer skärpa kunde avgjort matchen på ett övertygande sätt.

Mölndal fick dock till sist utdelning på sin press. Fredrik Haldner utnyttjade nämligen en slarvigt slagen KIK-puck i mittzon och blev med ens ensam med Kristianstads keeper, reducering till 1-3 var därmed ett faktum. Kristianstad kunde dessbättre dryga sju minuter senare öka på sin ledning ytterligare genom en vass kontring. Detta när Niklas Evertsson med en läcker passning hittade Johan Andersson vid offensiv blå. Snyggt marcherat var det, när Johan såg till att stänka in 1-4.

Med ledning 1-4 kan det tyckas att Kristianstad borde kunna behålla sin ledning. Men Mölndal var ännu inte beredda på att ge upp kampen. Nej, i stället pressade man i matchens tredje period ner Kristianstad än mer i egen zon och lyckades i tredje minuten få till ett reduceringsmål. Betsikokos i kassen verkade nu aningen pressad och inte alls lika skärpt som tidigare under matchen.

När hemmalaget sedan drog in ytterligare ett reduceringsmål rann det till ordentligt och inom loppet av 5 minuter hade man gått fram till 4-4. 3-4 var i princip rena bjudningen från Kristianstads sida.

Nu var goda råd dyra för gästande Kristianstad. Den defensiva attityden var tydlig i laget och sarj-ut-spelet verkade inte alls så effektivt som man kanske skulle önska sig.

Men skam den som ger sig. Med ca 9 minuter kvar av matchen lyckades Niklas Evertsson hitta nyförvärvet Andreas Arvidsson som med lysande skridskoåkning vräkte sig in i en tillkrånglad situation och lyckades göra sig fri med Mölndals målvakt och även tråckla in 4-5.

Den allenarådande försvarstaktiken ville sedan inte riktigt gå hem för Kristianstad och med bara en och en halv minut kvar av matchen reducerade hemmalaget igen. Den kvarvarande tiden innebar inte heller några ytterligare chanser för Kristianstad.

Som helhet kan man säga att Kristianstad lite snopet fick med sig en poäng. Trots att man i matchens två första perioder visade sig vara långt mer effektiva än hemmalaget. Hade man sedan kunnat ta tillvara flertalet av de riktigt vassa möjligheter man skapade i matchens andra period kunde segern tidigt stadfästs. Så blev nu inte fallet.

De båda lagen fick således dela poängen den här gången, något som kanske Kristianstad - så som matchen utvecklade sig - ska vara mest glad för.
Det blir utan tvekan flera lag i serien som kommer känna av Mölndals snabb, rappa och hårda spel. På det sättet är det alls ingen skam att bara få halva poängen med sig hem.

Bäst på plan i Kristianstad var för dagen Mikael Lindgren i sin nya roll som lagkapten. Mikael tillsammans med Sergij Vologsjanin var lagets giganter.

- Sergij gjorde en riktigt bra match idag, menar Pauna, med tanke på att han vilat ända sedan sin knäskada i våras var det en ypperlig prestation från hans sida.

Hemsidan hppas nu på en rejäl hemmafight i Kristianstads Ishall på onsdag. Tingsryd är definitivt inte intresserade av att förlora ytterligare en match. Det blir till att uppbåda all kraft inom de Wilda Kungarnas led. Vi håller tummarna!