1966

Uddamålsseger mot gästande Kungälv
[2010-11-28] Kristianstad vann rättvist mot gästande Kungälv i söndagens hemmadrabbning. Matchen slutar 3-2 (1-0, 2-1, 0-1).

- Jag tycker att vi gör en riktigt bra match, konstaterar Kungälvs tränare Hasse Sjöström, med ruggigt högt tempo och bra spel. Samtidigt är Kristianstad en riktigt bra lag. Vi har tidigare hållt Nybro som serien bästa lag men vi måste nog omvärdera den tanken. Kristianstad har fyra femmor som producerar och är både starka och tunga. Men att förlora med ett mål är alls ingen skam, att åka till Kristianstad och förlora med 3-2 får vi nog betrakta som en god insats från vår sida.

- Kan vi behålla det här spelet, fortsätter Sjöström, bör vi absolut kunna knipa en plats i Allettan.

- Det blir alltid bra matcher mot Kungälv, menar KIKs tränare Per Ljusteräng, lagen spelar ganska likartat och idag var t ex första perioden ruggigt bra. Tyvärr lyser det igenom lite mot slutet att vi vunnit rätt många matcher på raken nu. I tredje perioden var udden i vårt spel på sätt och vis borta. Det blev lite för mycket finlir och leta en extra passning men tre poäng är tre poäng.

Det som är extra tydligt just nu är att Kristianstad stadigt utvecklar sin lägstanivå i rätt rikning.

- Vi har idag en betydligt bättre grund att stå på, menar Ljusteräng, tryggheten vila på en stadig grund. Vi har förbättrat oss successivt under säsongen och har därför bra koll även om vi inte spelar riktigt på topp.

Med dagens seger är Kristianstad fortfarande obesegrade på hemmaplan. En merit som har stor betydelse framöver.

- Att vi inte förlorat hemma sänder viktiga signaler till våra motståndare samtidigt som varje seger är en förberedelse för framtida insatser. Vi vill nu väldigt gärna vinna grundserien även om detta egentligen bara är av rent akademisk betydelse.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Att Kungälv ligger fyra i tabellen är ingen tillfällighet. Precis som Kristianstad bjuder de på riktigt stark skridskoåkning över tre perioder och skapar också flera riktigt vassa chanser. Sett över tre perioden var dock Kristianstad det lag som bättre tog vara på de möjligheter som bjöds. Även om Kristianstad faktiskt tappade lite av geisten i matchens avslutande tredjedel.

I både första och andra perioden kunde Kristianstad psykologiskt göra mål strax innan periodvilorna. 1-0 kom 18.12 då Jannik Karvinen avslutade perfekt efter ett riktigt snyggt klapp-klapp-spel med Jens Svensson och Johan Andersson. Johan hittade Jens i mittzon som tillsammans med Karvinen attackerade två mot en.

Det sena psykologiskt viktiga målet i andra perioden innebar 3-1 och även denna gång var Jens Svensson, Johan Andersson och Jannik Karvinen inblandade i tillblivelsen. För övrigt var den här formationen för dagen Kristianstads vassaste vapen framåt. Jannik fick dessutom två chanser till den där struten och till sist satte den i maskorna.

Dessförinnan hade gästerna chocköppnat genom att bara 47 sekunder in i andra perioden recucerat till 2-1. Ett mål som var helt enligt instruktionsboken. Alexander i KIKs kasse han absolut inte med den snabba sidledsförflyttningen som framspelningen till öppet mål innebar. Men Kristianstads replik komtämligen omgående när Patrik Magnusson kritade in 2-1 i numerärt överläge.

För övrigt blev kvällens andra period rejält sönderhackad av utvisningar. Bägge lagen drabbades av både tvåor och tior. Irritaionen var stundtals hög på isen och talade för en viss frustration. Munhuggandet spelare emellen var också en allestädes närvarande faktor.

- Flera av våra utvisningar är väl egentligen inget att säga om, menade Kungsls tränare men faktum är att vi totalt sett känner oss lite förfördelade när det gäller utdelningen av straffminuter. Men det är väl lite så det kan kännas som bortalag.

Fram till tredje perioden var det spelmässigt jämn mellan de båda lagen även om Kristianstad hade litet övertag om vi ser till effektiviteten. Det där ändrade sig ganska markant i slutakten.

Kungälv var fast beslutna att komma tillbaka i målprotoollet och kämpade friskt i inledningen av tredje perioden. Kristianstad hade måhända ett lite spelmässigt övertag men gästerna lurade i vassen. Effektivt kunde de också bryta ett KIK-anfall och kontringen gav utdelning när Andreas Carlsson gjorde sitt och Kungälvs andra mål i matchen.

Det här målet gav Kungälv ordentlig energi och faktum är att de vid mist ett par tillfällen var mycket nära en kvittering. Kristianstad hade svårt att upprätthålla samma effektivitet som från tidigare i matchen och detta försökte Kungälv ta vara på. Dessbättre höll sig resultatsiffrorna hela vägen till slut. Att Kungälv med bara 25 sekunder kvara att spela tog ut sin målvakt gav inget resultat åt vare sig ena eller andra hållet. Inte heller gjorde laget det lättare för sig när David Hofling lite onödigt gav sig på Victor Sunström med en crosschecking bakifrån i samband med att en avvakatande utvisning på honom själv skulle effektueras efter avblåsning. Den smällen kunde lika gärna tagit väldigt illa. Tursamt nog verkar det inte vara så denna gång.

Dagens match var från början till slut en tempostark match från två lag som spelar ett väldigt likartat spel. Tuffa tag och mycket fysiskt spel varvades med snabba åkningar och flera riktigt sköna kombinationer.

Att Kungälv inför seriestart var betraktade som ett lag "på nedre halvan" är idag ett minne blott. De har spelmässigt visat sig väl värdiga en plats övanför strecket. Med segrar mot såväl Nybro som Karlskrona finns det ingen som kan ifrågasätta deras kompetens idag.

I Kristianstad räckte det dock inte hela vägen. Där visade istället hemmalaget varför de, just nu, har bäst facit i serien.

Extra plus i kanten får Kristianstads förstaline med Svensson, Andersson och Karvinen. Likaså agerade burväktare Bengtsson med stor pondus.

Några bilder från matchen

Det var stundtals rejäla tag framför de båda målburarna.

Karvinen håller undan i offensiv zon, hårt uppvaktad av Kungälvsförsvaret.

Det var rejält irriterat i andra perioden. Just den här situationen renderade Både Kristianstad och Kungälv vars ett 10-minuters ABUSE-straff.

Kristianstads effektiva förstakedja. Jannik Karvinen, Johan Andersson och Jens Svensson. vid 3-1 fick samliga varsin poäng att lägga till årets CV.

Mer bilder. Foto: © Thorleif Olsson.

Så här kan man ju också spela ishockey. Behöver vi säga att det hela slutade med Christer Anderssons klubba i två delar och en styck Kungälvspelare i utvisningsbåset.

Christer Andersson som här visar prov på sina färdigheter.

Måljubel i Kristianstad ishall när Jannik Karvinen rakar in 1-0 pucken efter elegant förarbete av Jensa.

Nej, men en handske rakt upp i nyllet kanske inte känns helt fel?

Patrik Magnusson skottade in 2-1 pucken till allas stora glädje! Nåja, nästan allas.

Anton Lennartsson jagar puck!

Adrian Ekström som här var nära att skicka in 3-1.

Dansk dynamit i Jannik Karvinen som dribblar med Kungälvsbackar.

Adde i full fart framåt!

I slutet av andra perioden kom ett mycket viktigt 3-1 mål av J-linan. Jannik Karvinen tvåmålsskytt ikväll!

Jesper Wärvik inne och sliter!

"Sunken" fick sig en ful snyting och nu blev det fart både på och vid sidan av isen!

Adrenalin på hög nivå och rejäla gruff!

Erik Persson tog sig tillfälle att framföra de starkaste av synpunkter.

"Palmen" visar också vilka det är som bestämmer!

Den här brottningsmatchen vann Kristianstad IK över Kungälvs IK med 3-2. Kristianstad tar sin nionde raka seger och håller i sin grymt starka hemmasvit!