1966

Kristianstad ökar avståndet i tabelltoppen efter grymt övertygande seger mot gästande Nybro
[2010-11-23] Att Kristianstad är serien bästa lag just nu går inte att ifrågasätta. Inte ens välspelande Nybro kunde på tisdagen rubbaa KIKs cirklar. Kristianstad vinner övertygande med 7-2 (1-0, 3-1, 3-1) efter en synnerligen väl genomförd insats.

- Idag var Kristianstad bättre än oss i allt, konstaterade Nybros tränare Torgny Bendelin efter matchen, de leder också välförtjänt serien och det är bara att lyfta på hatten och gratulera.

- Jag hade hoppats att vi skulle kunna bjuda upp lite bättre, fortsätter Bendelin, men idag var Kristianstad för bra för oss helt enkelt. Tittar vi i vår statistik har vi egentligen bra siffror både i powerplay och boxplay men idag fungerade detta inte alls.

Kristianstad som hela säsongen haft problem med sitt powerplay visade idag fram en helt annan effektivitet i numerärt överläge. 4 mål i powerplay och ett i boxplay säger en del om KIKs effektiva övertag i matchen.

- Ja, av någon anledning har vi spelat väldigt bra powerplay mot topplagen i serien, konstaterar en nöjd Per Ljusteräng, men det som imponerar mest just nu är vårt försvarsspel. Backarna agerar så stabilt och självsäkert och släpper inga onödiga ytor. Och med dagens seger är vi i princip garanterade spel i Allettan till våren, det enda som skulle kunna förhindra det är att vi förlorar samtliga kvarvarande matcher och det finner jag som osannolikt.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Intervju med Per Ljusteräng

Kristianstad tog redan tidigt komandot i tisdagesn föreställning och kunde redan 3.03 gå till 1-0. Detta när Jesper wärvik på offensiv blå snappade upp pucken i ett illa startat uppspel från Nybros sida. Han gjorde ett ryck och kom ensam med Jönsson i Nybrokassen och gjorde inga misstag.

Kristianstad fortsatte att effektivt brotta ner Nybro som dock försvarade sig på ett bra sätt. Strax efter 1-0-målet var det bara ett lag på banan och Kristianstad hade bud på ytterligare några strutar.

En Nybroutvisning öppnade ytterligare för Kristianstad men Nybro stängde den dörren mycket effektivt. Hemmalaget kom knappt in i gästernas zon, trots numerärt överläge.

Kristianstads övertygande inledning kom av sig en liten aning i starten av andra perioden. Under ett lite slarvigt uppspel från Kristianstads sida, i andra spelminuten kunde Nybro skapa en vass kontring och med trissan 1 krysset stod det plöstligt 1-1. Den efterföljande KIK-utvisningen kändes plötsligt väldigt oroväckande - till en början - men Jannik Karvinen ville annorlunda.

Efter 16 sekunder i numerärt underläge jobbade han till sig en kontring och på rent straffmanér kom han fri med Jönsson i motståndarburen. Han lurade ner keepern men lyckades inte riktigt tråckla in pucken vid högra stolpen.

Knappa minutern senare genomförde Karvinen en mer eller mindre identisk tjurrusning till kontring. Den här gången blev skottet mer distinkt och dinglade snyggt i nätmaskorna. Allt i samma byte och samma boxplay. Inte helt godkänt för gästernas powerplay med andra ord.

Nybro bjöd dock strax efter på en het farlighet som så när hade kunnat bli till ytterligare en kvittering men tursamt studsade pucken utanför Kristianstyad målbur.

5.28 drog gästewrna på sig en utvisning och det var här Kristianstads målsvit i matchen etablerades. I spel fem mot fyra kunde Jannik Karvinen än en gång öka på Kristianstyads siffror till 3-1.

13 seekunder senare var det dags för ännu en NYbroutvisning som även denna resulterade i ett Kristianstadmål (bara en sekunde innan utvisningen var till ända. Det där målet blev lite speciellt för i Kristianstads kraftfulla spel i Nybros zon aviserade Erik Persson flera gånger på rad att han ville skjuta ett rejält skott mot mål. Och när han till slut fick passningen satt 4-1 som på ett snöre bakom Jönsson. Då bytte Nybro målvakt.

Målvaktsbytet fick fraktiskt en viss effekt på Nybros spel. Resterande delen av andra perioden jobbade laget sig mer och mer in i matchen. De två sista minuterna låg spelet stadigt i Kristianstyads försvarszon men som så många gånger förut visade Kristianstad upp ett mycket stabilt försvars- och målvaktsspel.

De tre raska målen i andra perioden blev därför i princip helt avgörande för matchens utgång. Nybros uppförsbacke vid andra periodvilan var nu riktigt brant. När Kristianstad sedan gjorde först betade av en egen utvisning utan problem och sedan även 5-1 i numerärt överläge en bit in i tredje tappade gästerna av naturliga skäl lite luft. Med hjälp av en time out försökte Bendelin bringa reda i de egna leden men lyckades nå riktigt ända fram.

- Det blir lätt så när det inom en så pass kort period trillar in några baklängesmål, menar Per Ljusteräng, det är väldigt svårt att motivera sig till en ändring när det i princip redan känns avgjort. Men jag tycker ändå att Nybro kämpade på rätt bra i slutet.

Det blev nu rejäl kamp på banan och båda lagen bjöd på rejäla krafttag. Utvisningarna avlöste varandra men det var Kristianstad som visade upp bäst effektivitet. 16.59 rakade Jens Svensson in 6-1 till Kristianstad efter snyggt förarbete av Johan Andersson.

Nybro jobbade trots det betydande underläget på och med knappa 2 minuter kvar av matchen fick gästerna plötsligt rejäl fart i Kristianstads zon. Vi stod och undrade var detta snabba och precisa spel varit tidigare i matchen men hann inte riktigt fundera färdigt förrän det plötsligt stod 6-2.

19.52 lyfte Jesper wärvik in sitt andra och Kristianstads sjunde mål för dagen. De kvarvarande 8 sekunderna efterskänktes sedan.

Bäst i Kristianstad var definitivt Patrik Magnusson som bara blir bättre och bättre för varje match. Även Rooth och Persson i backlinjen visade upp grym stabilitet.

Till dessa extraordinära prestationer lägger vi gärna också Alexander Bengtsson med beröm utförda målvaktsuppdrag denna afton.

Även kedjeformationen med Eklund, C Andersson och Adrian Ekström ska ha en eloge för sin insats.

Med dagens seger räknar vi med att Allettanplatsen i princip är klar. Det ska mycket till för att tappa den på de resterande 7 matcherna.

Kristianstad krigade stenhårt i tre perioder och faktum är att Nybro hade våldsamt svårt att hitta det egna spelet. Kristianstad var kort sagt bättre i allt. En lite sekvens i lsutet av andra perioden och några minuter i slutet av tredje visade gästerna hur bra de kan spela men vad hjälpte det mot Kristianstads massiva övertag.