1966

Uddamålsseger mot gästande Pantern
[2010-11-10] Det blev till sist seger för Kristiantad i onsdagens hemmamatch mot gästande Pantern. Matchen slutar 4-3 (2-0, 2-2, 0-1) men segern var definitvt inte självklar. Egentligen kan man säga att Kristianstad kom undan med blotta förskräckelsen.

- Jag är trots förlusten nöjd med vår insats, konstaterade Panterns tränare Göran Karlström, under matchens sista 40 minuter tycker jag att vi skapar mycket men det räckte inte ända fram. Sedan tycker jag att Kristianstad fick några väl billiga mål i första perioden och sett över hela matchen anser jag nog att utvisningarna drabbade oss på ett lite orättvist sätt. Vi förlorar egentligen på lite för många individuella misstag. Jämför vi vår fjärdeline med Kristianstad är det lätt att konstatera att det skiljer en hel del i erfarenhet och kvalitet. Det är bara att konstatera. Strax efter halva matchen valde vi att gå ner på tre femmor.

- Vi ska vara väldigt nöjda med en seger idag, menar Kristianstads Per Ljusteräng, matchen påminnde mycket om den vi spelade mot Mörrum. Vi hade 10 riktigt bra inledande minuter men sedan viker vi ner oss och blir allt för passiva i vårt spel. Vi försöker spela ett lite annolunda försvarsspel men blir stundtals stillastående och när inte alla spelar fullt ut med insidan bjuder vi på allt för enkla misstag. Det var många mystiska beslut idag. Nu klarade vi det med lite flyt men ska vi lyckas fullt ut krävs det verkligen att alla bidrar ordentligt i spelet och så var inte fallet idag.

Just bjudningarna har varit Kristianstads akilleshäl under hela säsongen, tillsammans med sitt egna powerplay.

- Vi har goda intentioner i vårt powerplay men är kanske lite för ivriga när vi får chansen, men vi jobbar hårt för att lyfta upp detta på ytan och hitta lösningar.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se.

Kristianstad inledde mötet bäst och hade (om än lite turligt) bäst utdelning i inlednigen av matchen men Pantern revancherade sig allteftersom matchen fortgick. Framför allt i andra perioden var gäster riktigt pigga medan Kristianstad stundtals hade svårt att hitta i positionerna.

Som mest hade Kristianstad 4-1 i ledning men Pantern utnyttjade effektivt ett powerplay där 4-2 slank in via en KIK-höft. Kristianstads tredje mål var förvisso inte mindre turligt då ett halvdant skott träffande en klubba vid sidan av mål och helt ändrade riktning.

Panterns första mål kom när Kristianstad ledde med 3-0 och var frukten av att inte ge upp framför offensiv kasse. Ett liknande kampmål gjorde Kristianstad när Viktor Sundström brottades starkt framför Panterns målbur och satte 4-1.

För Kristianstads del blev dagen fylld av aningen slarvigt spel. Åtminstone såg det så ut från sidan. Laget jobar för närvarande för att hitta ett lite vassare försvarsspel och det satte förmodligen en del myror i huvudet på killarna. Förhoppningen är att detta så småningom ska ändra på sig.

Förvisso klarade KIK av ett tungt numerärt underläge tre mot fem, i inledningen av tredje perioden, men kunde inte ta vara på den mottsatta möjligheten laget fick bara minuterna senare. Istället var det gästerna som gjorde tredje periodens enda godkända mål, detta efter dryga 13 minuters spel. 4-3 triggade Pantern ordentligt och deras offensiv blev både tung och chansrik med både stolp- och ribbskott som följd.

18.47 tog gästerna time out och plockade ut sin målvakt. Med enorm kraft pressades nu Kristianstad tillbaka i egen zon och hade våldsamma problem med att freda egen kasse.

19.20 var det Kristianstads tur att ta time out för att försöka bringa lite ordning i det egna spelet. Pantern fortsatte dock att pressa Kristianstad och den kontring hemmalaget lyckades få till mot öppet mål kom några tiondels sekunder för sent för att Johan Andersson mål skulle bli godkänt.

Faktum är att Kristianstad idag endast presterade 10 minuter med beröm godkänt, i övrigt var det aningen avvaktande i insatserna. Kristianstads tredjeline med Sundström, Wikskal och Petterson var de som hade bäst fart över tre perioder.

Med lite tur kunde Pantern lika gärna plockat poäng denna afton. Kristianstad bjöd verkligen på ytorna.

Extra litet plus ger vi för dagens målvaktsinsats som i slutet blev grymt viktig. De sista 4-5 minuterna i matchen blev lite "väl spännande" då gästerna trummade på för fullt.

Det blev trots allt vinst och det ska man förvisso glädjas över. Tur är inget man får - det får man jobba hårt för i hockeysammanhang. Denna dag trillade trissan KIKs väg trots att laget inte spelade direkt på topp.

I omgången besegrade Kalskrona Västervik på bortaplan med så pass många mål att Kristianstad nu får finna sig i att tack vare KHKs bättre målskillnad (+1) bli passerade i tabellen. Hade Johan Anderssons avslutande mål kommit några tiondels sekunder tidigare hade Kristianstad behållit sin förstaplats. Snacka om små marginaler. Jag kan inte minnas att Div 1F någonsin varit jämnare än under innevarande säsong.

Nu stundar två täta bortamatcher på raken. På fredag är det Västervik som står för värdskapet och på söndag Olofström. Fredagens match direktsänds för övrigt över Internet. För den utsändningen svarar www.LGSPORTS.se. Direktsändningen kostar 109 kronor. Direktlänk till betalmatchen publiceras på fredag.

Några bilder från matchen

Sedan två träningar tillbaka står Juha Riihijärvi som assisterande tränare i Panterns spelarbås.

Här har Linus Kjell precis prånglat in 2-0 till KIK. Ännu är det dock ingen som uppfattat situationen.

Anton Lennartsson jagar tungt i offensiv zon.