1966

Första hemmaförlusten sedan 25 november
[2010-02-14] Det blev lite av en besvikelsens afton i Kristianstads Ishall. Trots grymma kämpatag och en gedigen insats blev det förlust mot gästande Karlskrona. Den stundtals hyperjämna matchen slutade till sist 0-2 (0-1,0-0,0-1).

Det som denna gång blev avgörande för resultatet var Kristianstads oförmåga att få sina puckar in på motståndarnas mål. Skottstatistiken berättar en hel del om detta fenomen, 20-38 (5-13, 10-7, 5-18).

Inramningen var perfekt med 1.932 betalande åskådare och en grym stämning i hallen. Pressläktaren bågnade av journalister och fotografer som brottades om utrymmet. Radio Kristianstad bjöd med jämna mellanrum på rafflande livereferat. Lite smolk i bägaren blev dock det faktum att ingånskassorna dessvärre ville leva sitt eget liv denna eftermiddag. Redan långt innan publiken strömmade till verkade inte tekniken vilja vara på KIKs sida. Däremot fungerade livesändningen perfekt. ca 120 betalande följde drabbningen över nätet. Och visst var det en spännande figth. Bägge lagen bjöd på kampvilja och engagemang. Den här dagen var det dock gästerna som drog det längsta strået, inte helt oförtjänt om man säger så.

Kristianstad öppnade aningen svagt och även om laget spottade upp sig rejält i andra perioden räckte det inte ända fram. Ett eget misstag i egen son i första perioden ytnyttjades effektivt av Karlskrona med 0-1 som resultat. Gästerna andra mål kom i tredje perioden, även här ytnyttjade gästerna en situation som kom till av en tillfällighet.

- Att bli mållös på hemmaplan är något av det värsta jag vet, suckade tränare Ljusteräng efter matchen, fast än vi kämpade mycket väl idag och gjorde så gott vi kunde räckte vi inte till mot Karlskrona. Jag anser att det var rutinen som blev avgörande idag. De har ett lite äldre och mer rutinerat lag. Vi är lite yngre och har inte riktigt samma erfarenhet att falla tillbaka på. Ser vi sen till det skadeläge vi har får vi konstera att vi gjorde vårt bästa med de förutsättningar vi hade men Karlskorna var bättre än oss därför vann de. Det är bara att gratulera till en bra genomförd match från deras sida.

Med dagens förlust är nu playoff plötsligt väldigt långt borta. Även om allt kan hända och det återstår två omgångar har Kristianstad svårt att nå sitt mål på egen hand.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Under matchens första halvminut pressade Kristianstad stenhårt och Karlskrona tvinagdes försvara sig för fullt men några chanser blev det aldrig för KIK. Istället var det g'ästerna som så sakteliga vände på matchbilden och med facit i hand ägde de första perioden genom ett synnerligen enkelt och stabilt spel. Kristianstad var inte utan chanser men fem skott på mål i första tredjedelen är naturligtvis på tok för lite. KHK-försvaret var förvisso tätt och bjöd inga större ytor. Inte heller hjälpte det att Kristianstad ett tag hade flera minuter på sig i numerärt överläge, både fyra mot tre och fem mot fyra. Karlskronas tidiga mål i perioden stod sig. Molldéns rökare från mittzon hittade dessvärre inte in.

Första perioden fick också ett litet avbrott när domare Daniel Lindgren tvingades gå av banan för att knyta sina skridskor. Eller rättare sagt byta ett snöre som plötsligt gått av.

I andra perioden kom Kristianstad ut som ett nytt lag och bjöd upp till ett betydligt stabilare spel. Trots detta var chanserna lätträknade och spelet böljade fram och tillbaka. Bägge lagen visade stark vilja och ser vi över hela matchen var andra perioden den jämnaste av de tre. Detta visade sig också i målprotokollet, det blev inga mål i mittenperioden. Kristianstad hade förvisso ett rykande ribbskott som var väldigt nära att smita in.

Den jämna kampen från andra perioden fortsatte oförtrutet in i tredje. Bägge lagen kämpade hårt och fysiskt. fyra minuter in i perioden bjöd gästerna på en klockrent stolpskott efter att Jönsson lämnat ett farlig retur.

Karlskronas segermål kom i elfte spelminuten och var ett direkt resultat av en tilltrasslad situation där en KIKspelare oclyckligt fastnade med klubban i nätmaskorna utan möjlighet att mota Karlskronas skott.

- När vi satte fart i andra perioden tycker jag att Karlskrona såg aningen trötta ut, menade Ljusteräng, men samtidigt hade vi rejäla problem med att ta oss in framför deras kasse. Vårt powerplay fungerade inte heller så bra idag. Däremot tycker jag att boxplay var väl godkänt.

Jo, Kristianstads boxplay var för dagen myckets tabilt men det var de inte ensamma om. Även gästerna bjöd på ett tryggt boxplay.

Rent spelmässigt varv det för dagen KHK som hittade linjen. Med ett enklare och säkrare spel höll de Kristianstad stången på ett tydligt sätt. Kristianstad visade trots detta upp flera fina kombinationer men just framför offensiv kasse var inte inställning lika taggad som vi är vana vid.

Bäst betyg för dagen får Johan Moldén som visade upp ett stoiskt lugn. Även Jesper Wärvik var het tillsammans med Johannes Jönsson i kassen.

Ett tungt avbräck för dagen var Erik Perssons frånvaro samtidigt som Patrik Magnusson och Adrain Ekström tillsammans med Jens Svenson spelade sina första matcher efter skadeuppehåll.

- Det är naturligtvis lite besviket idag, avslutar Ljusteräng, men samtidigt är det bara att konstatera att idag var Karlskrona bättre än oss. Jag tycker att vi gjorde en riktigt bra insats idag, ingen viker ner sig, men Karlskrona ställer upp ett riktigt bra försvar och stundtals hade vi riktigt svårt att hitta vägar in framför mål. Precis som jag sagt tidigare blev rutinen avgörande. De spelar mer enkelt än oss och inledningsvis tror jag att vi var lite tagna av situationens allvar och det straffar sig naturligtvis.

- Det är två omgångar kvar att kriga om och ambitionen är att vi ska avsluta det här på bästa sätt. Även om drömmen om playoff är minst lika stark nu som tidigare är inte verkligheten lika givmild i sitt uttryck.

Närmast väntar onsdagens bortamatch mot Halmstad. En match som så här preliminärt förmodligen kommer att sändas live över nätet. Exakt besked om huruvuda det blir så, kommer först under måndagen.

Några bilder från matchen

Även om det var mycket vilja i martchen hade Kristianstad lite svårt att etablera sig framför KHKs kasse.

I första perioden tvingades domare Lindgren att lämna isen för att knyta sna skridskor, förlåt, fixa nya skridskosnören. Det tog en stund innan vi fattade varför matchen plöstligt avstannade.

Matchen bjöd på mycket kamphockey och i varje situation var det tight.