Sponsorer
WK Grafik
WK Song (mp3)

Bortaförlust mot Karlskrona i en väldigt jämn kamp
[2009-10-14] Det blev till sist uddamålsförlust i bortamatchen mot Karlskrona då hemmalaget efter en kompensationsutvisning kunde stänka in 4-3 med bara knappa minuten kvar att spela. Att Kristianstad under sista sekunderna fick spela i numerärt överläge hjälpte inte. Trots sex utespelare på isen och bara tre Karlskronaförsvarare i spel räckte inte tiden till för att kvittera innan slutsignalen. Matchen slutar 4-3 (1-1, 1-1, 2-1).

Matchen var synnerligen jämn och det blev tillfälligheter som kom att avgöra. De båda lagen följde varandra genom hela matchen. Så snart KHK tagit ledningen kunde Kristianstad kvittera. Avgörandet kom inte förrän i matchens sista minut. Att Kristianstad kunde sätta ordentlig press i sista halvminuten räckte inte.

Bäst för dagen var utan tvekan Jens Svensson.

- Det här var sannerligen en sur förlust att ta, suckade tränare Per Ljusteräng efter slutsignalen, för det första förlust i sig men trots att vi gör en riktigt bra prestation får än en gång Claesson spela huvudrollen i slutet av en matchen. Om han dömt på den nivån i början av matchen hade man väl kunnat ta att han försökte sätta en ribba men när det bara återstår knappt två minuter känns det extra surt. Men det är inget att gnälla om nu. Vi får tycka synd om oss själva en timme, sen är det bara att ladda igen.

Ser vi tillbaka hade Kristianstad ett par riktigt heta lägen under matchen som man utnyttjade allt för dåligt och de skott som blev till Karlskronas två sista mål borde kanske Jönsson egentligen ha motat.

- Det vi måste jobba mer på framöver är att försöka lyfta vårt spel någon oktav och utveckla det, menade Ljusteräng, vi kämpar ju precis som vi ska och jobbar helt rätt men flytet i det egna spelet vill inte riktigt hålla i sig. Stundtals spelar vi precis rätt och då gör vi det väldigt bra men jämnheten varierar tyvärr sett över hela matchen.

Kristianstad har nu mött alla lag i serien och mot de lag som ligger ovanför i tabellen har man förlorat samtliga. Bortafacit är alltjämt en nolla så här långt.

- Ja, vi måste börja plocka poäng även på bortaplan. Än är det naturligtvis bara en tredjedel spelat av höstsäsongen och det blir fler chanser men idag var vi väldigt nära poäng på bortaplan. Närmare än så här kan man bara inte komma.

Som helhet var matchen mycket jämn och spelet fördelades rättvist mellan de båda lagen. Kristianstad visade bra powerplay i inledningen men skotten var få och det blev i mitten av första perioden Karlskrona som kunde gå till ledning genom en lurig framåkning via "köksvägen". Jönsson var här helt bortkollrad. KHKs ledningsmål skapade viss oro i KIK-lägret och bara minuten senare var det mycket nära att hemmalget kunde spä på sin ledning ytterligare.

Kristianstad röriga försvar var dock synnerligen temporärt och i fjortonde spelminuten bjöd de på en glödhet möjlighet som dessvärre blev fruktlös. Utdelning blev det dock sedan Karlskrona dragit på sig en utvisning och Lindström i en effektiv genomåkning kunde sätta 1-1 mellan målvaktens benskydd.

Första perioden slutade oavgjort och sett efter spelbilden var det absolut rättvist.

I andra perioden öppnade Kristianstad starkt men en utvisning bromsade farten en aning. En livsfarlig målvaktseretur från Jönsson, i boxplay, var också väldigt nära att bli till ett mål för hemmalaget men fram till sjunde minuten var det ändå Kristianstad som stod för takten. Mikael Larsson bjöd på ett öppet friläge som rann ut i sanden och när Rooth kom ut från ur utvisningsbåset och blev helt fri kunde vi räkna in ytterligare en vass målvaktsräddning från KHK-kassen.

Strax innan mitten av perioden drabbades Kristianstad av en utvisning men klarade av den bra. Boxplay avlöstes därefter av spel fyra mot fyra och av någon anledning fann domare Claesson för gott att bänka även KIKs Lindström efter en fight runt KIKs målbur. Lustigt nog friade han Karlskronas snubbe som i allra högsta grad var delaktig i handgemänget.

I spel fyra mot tre kunde karlskrona ånyo ta ledningen.

- Även här tycker jag att Claesson hade en märklig bedömning, suckar Ljusteräng, och den blev ju dessutom direkt avgörande.

Efter Karlskronas ledningsmål böljade spelet friskt och båda lagen bjöd på heta lägen men det blev Kristianstad som kom till bäst. 15.45 hittade Jens Svensson, från sin position bakom mål, Johan Andersson som på ett direktskott rappade in 2-2. Jens fingertoppskänsla lyste med ett bländande sken.

Även andra perioden slutade oavgjort och det var egentligen inte direkt lustigt med tabke på att båda lagen bjöd på såväl likvärda misstag som positiva prestationer. Möjligtvis kan man hysa viss kritik för att Kristianstad inte tog vara på minst två ad de öppna lägen de vaskade fram.

I inledningen av tredje åkte Jens Svensson på en utvisning men Kristianstad verkade ordentligt heta och att Patrik Magnusson inte fick in sin chans, i numerärt underläge, var rent olustigt. Karlskrona slarvade i mittzon och Magnusson var påpassligt med på noterna och skaffade sig ett ypperligt läge till att ge Kristianstad ledningen i matchen, tyvärr utan resultat.

KHK vände sedan lite på spelbilden och bjöd på ett par, tre riktigt heta chanser men Kristianstad stod pall. Åtminstone för några minuter. 8.44 kom hemmalagets utdelning, något som förvisso hade hängt i luften ett tag.

KHKs ledningsmål tände däremot Kristianstad rejält och med lite offensiv press framtvingade laget ett numerärt överläge och den här gången lyckades Adrian Ekström efter grym kamp framför Karlskronas kasse lätta in 3-3.

Strax efter mitten av tredje perioden fick Sundström gå och sätta sig på botbänken efter en mycket konstig utvisning. Det luktade kompensation lång väg men domen stod fast. Hemmalaget kämpade nu för ett ledningsmål men Kristianstad kunde rida ut underläget på ett hyfsat sätt. Farten hos hemmalaget var dock konstant och med två gyllene lägen var de mycket nära 4-3. Kristianstads replik var dock inte långt borta när Jens Svensson hittade en glödhet öppning som dessvärre blev utan resultat. Det som sedan hände blev Kristianstads fall.

17.20 rasade KHKs Brasar samman i ett anfall och tvingades lika ut och bryta matchen. Kristianstad valde då att ta time out. Brasars skada var ett resultat av kamp om pucken men Claesson kände nog ändå att han kanske borde ha sett orsaken. 17.37 blåste han nämligen för en KIK-utvisning som tidigare under matchen inte ens varit nära på straffskalan.

Trots numerärt underläge lyckades Jens Svensson hitta Wikskal med en lysande passning och att han inte fick in trissan trots att han i full fart blev helt fri med Karlskronas målvakt är lite av en gåta.

Kampen böljade vidare och när när Karlskrona lyckades skapa lite tryck i KIKs zon kunde de också trycka in 4-3. Det där skottet borde nog jönsson ha tagit. Han hade öppet synfält och skottet var inte direkt hemligt när det kom.

Kristianstad brottade på efter målet och fick till bra press i offensiv zon. Karlskrona tvingades här dra på sig en utvisning. Kristianstad hade härmed 28 sekunder i numerärt överläge och planerna på att ta ut målvakten hägrade. Kampen efter nedsläpp var stenhård och med bara 13 sekunder kvar av matchen hittade Claesson ytterligare en Karlskronautvisning. Kristianstad spelade nu med sex utespelare mot Karlskronas tre men lyckades aldrig få till något skott mot mål och Karlskrona kunde med tiden på sin sida brotta sig till segern.

Skotten i matchen fördelade sig enligt följande: 46-32 (12-12, 17-13, 17-7).

Med facit i hand kan vi konstatera att Kristianstad än en gång faller på målsnöret efter en mycket gediget genomförd match. Kamviljan och moralen var på topp i sextio minuter. Den lilla skillnaden för dagen var att Kristianstad inte tillräckligt tog vara på sina frilägen i matchen. Spelmässigt var båda lagen mycket jämna och hade det inte varit för domslutssmolken i bägaren kunde kanske förlusten varit lite enklare att ta.

Förlusten till trots gäller det nu för Kristianstad att samla styrkorna för en ny bortamatch på söndag. Då är det Halmstad som står för värdskapet och att Kristianstad så sakteliga har närmat sig en bortaskalp borde i rättvisans namn till sist få sin förlösning. Hoppet är ju som bekant det sista som lämnar en sann supporter.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Tomas Bengtsson

» Tillbaka
SÖK

Copyright © 2001| 2002 Kristianstad Hockey | Om du har kommentarer eller frågor, vänd dig till KIKs kansli.
Telefonnummer: +46 (0)44-12 73 32. Faxnummer: +46(0)44-10 92 46 Det går även att skicka e-mail: till KIKs Kansli.