1966

Gedigen 6-0-seger för Kristianstad
[2009-10-04] Kristianstad plockade tre nya friska poäng i söndagens hemmamatch mot gästande Kungälvs IK. Detta efter en synnerligen väl genomförd match. Slutsiffrorna stannade i underkant på 6-0 (1-0, 2-0, 3-0).

- Det var riktigt skönt det här, strålade en glad Per Ljusteräng efter slutsignalen, idag gör vi en grym arbetsinsats i tre perioder och bortsett från några små bjudningar i första perioden var spelet precis där vi vill att det ska vara. Detta var tveklöst vår absolut bästa insats så här långt på säsongen.

Mycket skridskoåkning och ett grymt tempo bjöds det på och trots att Kristianstad sett över hela matchen hade ett tydligt övertag dröjde det länge innan det direkta avgörandet kom. Med 1-0 efter en period fick publikhavet vänta ända tills halva matchen var spelad innan Kristianstad ytterligare kunde spä på sin ledning.

Extra trevligt för dagen var att Kristianstad nu verkar ha hittat en bra bit på vägen i sitt powerplay. För dagen var hälften av målskörden resultat av numerära överlägen. Förvisso var två av dessa i spel fem mot tre. Dagens powerplay gav åtminstone utdelning om än tempot stundtals var aningen för långsamt i numerärt överläge. Tempot över lag var annars rejält högt i matchen.

- Kungälv är ett bra lag med massor av hockey i sig och att det blev så pass rappt tempo idag är inte bara vår förtjänst. De bjöd upp till dans men idag var vi klart bättre än våra gäster, menade Per Ljusteräng.

- Tre fantatsiskt väl genomförda perioder, konstaterade asisterande tränare Daniel Granqvist.

Gästerna öppnade stenhårt i inledningen av matchen och under de 8-9 första minuterna visade de upp enorm vilja. Och trots att Kristianstad vid ett par tillfällen stod för heta bjudningar stod laget upp på ett bra sätt. 1-0 i spel fem mot tre blev första periodens enda mål men i mitten av matchen släppte proppen.

- Det var gott att den där proppen släppte, berättar Ljusteräng, vi hade så pass mycket chanser och spelade så väl att det hade varit förödande om vi inte fått någon utdelning för vårt slit. Det känns också förbaskat trevligt att kunna bjuda på ett så pass bra spel på hemmaplan. Nu visar vi vår publik hur vi vill att det ska se ut är vi är igång på isen. Förhoppningsvis uppskattade även hemmapubliken vad vi åstadkom.

Kristianstad visade upp ett både snabbt och fysiskt spel och framför allt skridskoåkningen var på topp i tre perioder. Bäst för dagen var utan tvekan Jens Svensson tillsammans med Erik Persson som båda två reste sig ett snäpp över mängden, likaså visade Lindström upp flera sköna genomåkningar - dessvärre fick han inte riktigt den utdelningen han förtjänade. Som extra grädde på moset hittar vi dessutom ingen som faller ur ramarna denna afton. Ett gediget lagarbete med fart och intensitet blev grunden till Kristianstads stabila övertag matchen igenom. 6-0 var inte på långa vägar orättfärdigt. Egentligen kunde det ha blivit betydligt fler mål om bara bråkdelen av Kristianstads alla extra chanser hamnat i nätmaskorna.

Kristianstads första mål kom till i powerplay där Kristianstad spelade fem mot tre. Klockan stod på 12.08 och Kristianstad hade öppnat powerplay på ett lite trevande sätt. Erik Persson stod för det rungande slagskottet. Dessförinnan hade Mikael Larsson missat ett friläge och laget hade också betat av ett eget numerärt underläge på ett stabilt sätt. Den kontring gästerna lite senare bjöd i numerärt underläge kunde Jönsson mota utan problem.

Mot slutet av första perioden fick också Kungälv möjligheten att spela fem mot tre men Kristianstads försvarsspel var av hög klass och några dirtekta farligheter blev det aldrig. Kristianstad fick med detta också starta andra perioden med två man på botbänken men gästerna mäktade inte med att ta fördel av detta.

I andra perioden täppte Kristianstad effektivt till de enkla bjudningar som hade smugit sig in i spelet under första perioden och kunde sedan resten av matchen behålla den skärpan.

Med bara ett måls övertag i inledningen av andra var det inte riktigt så säkert på tavlan som det stundtals såg ut på banan. Ett litet skitmål kunde lätt ha själpt KIK-lasset. Kungälv bjöd tidigt på ett par riktigt heta lägen liksom Kristianstad. Med puckarna studsande i målgården var det nog en och annan i publikhavet som satte kaffet i vrångstrupen.

Strax efter det att Kristianstad i mitten av andra perioden hade avtjänat ett tvåminutersstraff kunde Kourtidis öka på KIKs ledning till 2-0 med hjälp av ett våldsamt slagskott från offensiv blå. Ett av dagens tre backmål från blålinjen.

- Vi sprider ut våra målgörare över hela truppen, ler Ljusteräng, och visst var backarna på hugget idag men samtidigt handlar det om att forwards gör sina uppgifter framför målet på rätt sätt. Det krävs flera bitar i pusslet för att det ska bli lyckosamt som helhet.

Även 3-0 var ett backskott från blå där Johan Magnusson stod för krutladdningen. 3-0 följdes av ytterligare KIK-chanser men mer än så blev det inte innan andra perioden var till ända.

Precis som i andra perioden inledde Kristianstad den tredje i numerärt underläge. Men det egna försvarsspelet fungerade fullt ut och gästerna lyckades inte sätta den pressen de önskade. Istället var det Kristianstad som, väl fulltaliga visade upp bäst form.

Tidigt i tredje drog också Kungälv på sig två utvisningar på raken och Kristianstad fick än en gång chansen i 1.18 spela fem mot tre. Kristianstad pressade på och vid två tillfällen räddade Kungälvs Sebastian Johansson Erik Perssons slagskott med foten och då Johan Andersson till sist kunde lirka in 4-0 var den tuffe Johansson tvungen att linka ut i eget bås.

- Där ser vi vilket enormt engagemang Kungälv har i sitt lag, påpekar Per Ljusteräng, de har ett ungt lag som verkligen jobbaar trots underläget och just den typ av offervilja som Johansson visade upp är en viktig del i ett vinnande lag. Kungälv är utan tvekan bättre än vad tabellen för tillfället påstår.

När Jens Svensson minuten senare klev igenom till ett eget friläge och drogs ned fick Kristianstad en straff. Denna satte Tomas Andersson med ett klingade stolpljud som extra effekt och 5-0 var ett faktum.

Kristianstads sista mål för dagen kom redan 4.16 i tredje perioden och Seth Wikskal var den som effektivt styrde in ett rykande slagskott från offensiv blå. Även här spelade Kristianstad fem mot fyra.

Det här målet föranledde Kungälv att byta målvakt och frågan är om man inte skulle gjort det lite tidigare för några fler mpål i matchen blev det inte trots att Kristianstad hade flera riktigt vassa lägen att ytterligare spä på i målprotokollet.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Några bilder från matchen

Matchen bjöd på ett frejdigt tempo med mycket skridskoåkning från båda lagen. Kristianstad visade sig dock vara det mest effektiva laget för dagen.

Det var både tätt och spännande.

Snabba vändningar och stark checking.

Dagens domare satte ribban lågt vilket fick till följd att de båda lagen drabbades aningen hårt. I det sammamnhanget klarade sig Kristianstad något bättre än gästerna.