1966

Hemmaseger mot gästande Mörrum
[2009-09-27] Det blev till sist seger i Kristianstads hemmamatch mot gästande Mörrum. Slutsiffrorna fördelade sig enligt följande 5-4 (3-1, 1-3, 1-0). Men faktum är att Kristianstad stundtals såg aningen tagna ut av stundens allvar och det där riktigt vassa spelet bjöds det inte särskilt mycket av (Se Thorleif Olssons bilder från matchen).

- Vi vinner idag och tar tre poäng, menar tränare Per Ljusteräng, det var precis det vi ville sen kanske det inte såg ut riktigt som vi hade planerat innan matchen. Det är stark av oss att kunna resa oss i slutet och komma tillbaka efter Mörrums anstormning i andra perioden.

Kristianstad öppnade stark och även om 3-1 kom lite väl enkelt ledde laget betryggande. Möjligtvis släppte här Kristianstad lite på sin gard för i andra perioden var det bara Mörrum för hela slanten.

I slutet av matchen lyckades Kristianstad få till ett ledningsmål när Johan Andersson rappt stänkte in 5-4 efter starkt förarbete av Rooth och Sundström. Den här ledningen släppte sedan inte Kristianstad trots att Mörrum gjorde sina tappra försök att kvittera igen.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

1-0 kom tidigt i matchen och var nog egentligen ett självmål där Johan Magnussons skott från död vinkel gick via målvaktens benskydd och en Mörrumklubba och sedan på flippermaner via målvaktens benskydd och över mållinjen.

KIKs ledning reducerade gästerna tämligen omgående. I numerärt överläge kunde de snygg lura bort Jönnsson i kassen med hjälp av en blixtsnabb sidledsförflyttning och ett direktskott.

Kristianstyad hade bra kontroll på matchen men spelet var inte särskilt vägvinnande. Ett par öppna lägen föll platt till marken och de powerplay som bjöd blev sega tillställningar utan vare sig fart eller udd.

I femtonde spelminuten kunde Jesper Wärvik med en stark tjurrusning jobba in sig i gästernas slott och sprätta 2-1 i Mörrums nättak.

Micke Larsson var också mycket nära att spä på ytterligare i målskörden när han några minutert senare hade en malmsäker ribbträff. Perioden var utan tvekan Kristianstads och Pter Rooth säkrade 3-1 när han från mittzon gled in i offensiva zon och måttade ett skott mot mål. Turligt hann inte Mörrums målvakt med.

Med 3-1 i baken satsade nu gästerna allt på ett kort. Full fart framåt och chansa på allt. Taktiken gick hem ordentligt och Kristianstad som visat vissa krampaktiga tendenser i första slappnade nu av lite överdrivet och bjöd med detta in gästerna i matchen igen.

Med en riktigt tung inbrytning framför Kristianstads mål brottade de till sig 3-2. Kristianstad hade en svår period menskapade ocksåen del på kontringar en riktigt chans fick laget när Johan Magnusson spelades helt fri med en lång blålinjepassning. Dessvärre var avslutet lite lamt.

Ett vasst stolpskott från Mörrum blev nästa heta händelse och när Kristianstad drog på sig en utvisning strax innan mitten av perioden kunde Mörrum kvittera till 3-3.

Exakt två minuter efter Mörrums kvitteringsmål utnyttjade Kridstianstad en Mörrumsutvisning. Två gånger snurrade Johan Andersson målmedvetet in i slottet med trissan redo. Andra gången satt den som gjuten strax intill bortre stolpen. Skottet var oerhört välplacerat kanske beroende på att han fått skjuta in sig bara sekunderna innan.

Med bara två sekunder kvar av andra perioden som i mångt och mycket gick i gästernas tecken kund Kristianstadskillen Martin Nilsson med ett rungande slagskott kvittera ytterligare en gång för Mörrum.

I inledningen av tredje var det gästerna som tog kommandot. Två riktigt vassa chanser blev det medan Kristianstad stod i det närmaste stilla, men skam den som ger sig. Kristianstad redde ut anstormningen och i ett påföljande anfall jobbade laget som en man och Rooths förarbete blev öppningen för tvåmålskytt Johan Andersson. 5-4 blev med facit i handen slutresultatet men den böljande spelbilden som kom att prägla resten av tredje perioden blev grymt spännande för publiken.

Lagen bjöd på flera vassa möjligheter. Julius Bergqvist hade ett helt öppet friläge av straffkaraktär. Mörrum hade en rungande stolpträff men Hemmalaget orkade stå distansen ut. Mörrum drog på sig en utvisningar i slutet och detta blev till Kristianstads fördel.

- Vi visade upp en lite ängsligt och stndtals krampaktigt spel, menar Ljusteräng, det där har lite med vår unga trupp att göra. Vi har inte riktigt den rutin i laget som behövs för att stå stadiga när det blir nerver med i spelet. Men det kommer. Idag gjorde vi det vi bestämt oss för att göra, nämligen vinna och det är värt en hel del. Trots att vi inte spelar på topp gör vi fem mål och vinner och det ska vi ta med oss framöver.

Extra plus i kanten får idag Peter Rooth och Patrik Magnusson som körde dubbla skift på backsidan eftersom Johan Molldén var sjuk för dagen. Likaså visade Jens Svensson och Adrian Ekström och Johan Magnusson upp rutin. Julius Bergqvist såg också riktigt pigg ut.

- Ser vi på den här matchen känns det lite som om mys-pys-perioden i laget nu är över. Alla har fått visa upp sig och kanske är det lite mycket säkerhet om platserna. Jag och Granqvist behöver sätta oss ner och analysera lite. Vi har en del att fundera på. Men vi kommer att vara en bra bit på vägen i vårt tänk när vi möter Tingsryd borta nu på onsdag.

Och hur går det då?

- Jag har fullt förtroende för laget. Vi har goda förutsättningar att skaka de förmodade topplagen. I Nybro var vi väldigt nära och vi har tiden för oss.

Lite bilder från matchen

Mörrum har just gjort 1-1.

I andra perioden var det väldigt mycket Mörrum. Kristianstad sänkte garden och öppnade därmed för gästerna. Det hann bli 4-4 innan andra perioden var till ända.

Jens Svensson var en av dem som visade bäst rutin för dagen. Ett helt öppet friläge tappade han trots det bort.

Sundström står strategiskt framför Mörrums kasse men försvaret var väl samlat denna gång.