1966

Retroaktiv utdelning vid onsdagens seger över Olofström
[2009-01-28] Kristianstad besegrade på onsdagen gästande Olofström på ett synnerligen övertygande sätt. Efter en spelad period ledde Kristianstad med hela 4-0. Olofströms motstånd var både stillastående och utan klara linjer samtidigt som Kristianstad denna gång fick den utdelning på sina chanser som vi saknat hela säsongen.

Matchen slutade helt rättvist 6 - 2 ( 4-0, 1-1, 1-1 ).

- Vi bjöd på en del misstag i första perioden men dessa överskuggades helt av den vilja, energi och engagemang vi visade idag, konstaterade tränare Per Ljusteräng efter matchen. Den där energin vill vi gärna behålla så nu knäpper vi händerna och hoppas att den ska gå att ta fram även på söndag. Och att vi fick göra sex mål känns riktigt härligt. Det blev lite av retroaktiv utdelning.

Med ledning 4-0 efter första tappade Kristianstad lite av skärpan i matchens andra period och gästerna lyckades komma en bit in i matchen. Även om skärpan framåt försvann en aning spelade Kristianstad ändå diciplinerat och stabilt. Ett vägvinnnande recept som i tredje perioden förfinades ytterligare.

- Efter andra perioden höjde vi rösterna i pausen, berättar Ljusteräng, det går inte att åka runt som yra höns och helt tappa tålamodet. Men det rättade till sig rejält i tredje perioden. Dagens seger säger oss också att vi inte är beroende av enskilda spelare. Idag var Kim ochh Johan sjuka. Vi fick starta på fem backar och när Granqvist drabbades av en lättare ljumskskada och tvingades bryta fick vi rulla runt på bara fyra backar.

Den stora skillnaden i Kristianstad denna afton var förmågan att ta vara på sina chanser. 2-0 av Johan Andersson var förvisso en delikatess men övriga mål i första perioden var tämligen enkla och visar på en viss brist i gästande Olofströms laguppställning. Ytterligare en skillnad var Kristianstads förmåga att hålla fart och energi i sina anfall. Stundtals agerade gästerna koner när Kristianstad snurrade på i offensiv zon. Vidare kan vi konstera att laget denna afton på ett mer distinkt sätt gick rakt på mål än vad vi sett tidigare under vårsäsongen.

Att hitta någon som skiljer sig över mängden är inte helt lätt. Holst gjorde bra ifrån sig i kassen. Likaså visade Seth Wikskal upp bra fart och blev också tvåmålsskytt. På det hela taget är den dominerande bedömningen att Kristianstad bjöd på en riktigt stabil laginsats där ingen egentligen vek ner sig.

Efter en riktigt vägvinnande första period spädde Kristianstad tidigt i andra perioden på sin ledning till 5-0 där Erik Persson vräkte iväg ett rejält slagskott från blå som likt en flipperkula letade sig in i nätmaskorna.

Knappa minuten senare petade gästerna in ett mål på Kristianstad som sedan dömdes bort då en OIK-spelare kört över Holst i skottögonblicket. Hela situationen var några sekunder helt förvirrad och utmynnade i vars en utvisning till de båda lagen.

50 sekunder senare var det dags igen. Kristianstad höjde armarna efter en fräck kontring där alla var övertygade om att trissan passerat mållinjen. Domaren var dock helt övertygad av det motsatta.

De båda bortdömda målen blev upprinnelse till ett betydligt tuffare spel från båda lagen. Utvisningarna duggade tätt och Kristianstad hade svårt att hitta energin från första perioden. I numerärt överläge kunde också Olofström reducera till 5-1, ett mål som hängt i luften ett bra tag.

- Olofström är verkligen duktiga i powerplay, menade Ljusteräng, där deras lite stillastående spel fungerar perfekt. Nu spelade vi trots en viss virrighet spelade vi stabilt bakåt och det gjorde att vi kunde hålla undan på ett bra sätt.

Ett tag spelade Kristianstda tre mot OIKs fem utespelare men gästerna hade inte riktigt den udden i sitt spel att de kunde ta vara på de chanser som dök upp.

Man kan säga att Kristianstads insats i andra perioden var betydligt sämre än vad vi hade förväntat oss men samtidigt var det ingen som gick bort sig och det diciplinerade uppförnadet gav det andrum laget behövde medan Ologfström jobbade stenhårt för att komma in i matchen igen.

Efter en dos förmaningar i andra paus kom Kristianstad ut till tredje perioden med ny stabilare inställning. Effektiv spelade laget på sin betydande utdelning. Olofström verkade inte heller ha förmågan att växla upp i tempo utan försökte istället använda fysiken för att nå sitt mål. Detta resulterade i ett par utvisningar i inledningen av perioden. Thomas Paananen fick sin näsa slagen i blod och frustrationen hos gästerna var tydlig. Något som gjorde att han trots tappra försök att fortsätta tvingades bryta. Holst drabbades också av en utvisning i samband med tät envig framför KIKs kasse.

I mitten av tredje lyckades Kristianstad skapa två riktigt heta lägen där både Hållström och Andersson missade sina chanser. Med ett visst spelövertag och en gedigen ledning kunde Kristianstad nu spela med ett stoiskt lugn. Detta lugn gav utdelning när Jens Svensson i 14 minuten avslappnat kunde lägga in 6-1 till Kristianstad.

I femtonde spelminuten rann sinnet över för Olofströms Andreas Svensson. Seth Wikskal kom fri och rappades hårt över armarna. En avvaktande utvisning blev resultatet, men när Wikskal nådde ner till sarjens rundel till höger om OIKs målvakt kom Svenssons eftersläng som golvade Seth totalt. De efterföljande scenerna är inte svåra att föreställa sig. Stämningen i hallen var synnerligen hetsk. Svensson fick 2 minuter för sin slashing och 5+misconduct för efterslängen och en man i publikhavet fick lämna arenan eftersom han kastat en kaffekopp efter Svensson när han gick till omklädningsrummet.

När tumultet redat ut sig var Olofström heta och i en snabb kontring fick de till en rykande het möjlighet till reducering. Holst var dock med på noterna men den efterföljande returen ramlade ut rakt framför en tom kasse. Med hjälp av en regelvidrig spark förpassade det anstormande olofström trissan in i mål men målet dömdes av förklarliga själ bort.

Isamband med en KIK-utvisnning i slutet av perioden kunde gästerna sedan, i spel fyra mot fyra, fixa till ett tröstmål.

Med dagens seger stärkte Kristianstad sina odds i tabellen, ett välbehövligt faktum. Med ens kikar naturligtvis supporterskaran framåt. Detta är dock inte fallet för Kristianstads tränarduo.

- Nej, vi har faktiskt lite mer fokus på hur det ser ut bakom oss i tabellen. Det blir en strid ända in i det sista och vi vägrar att förhäva oss och planera längre fram än till nästa match.

- Rent principiellt kan man säga att vi idag mot Olofström egentligen inte spelade mycket bättre än mot Helsingborg förra veckan. Så pass jämnt är det. Det som definitivt var förlösande idag var att vi äntligen kunde förvalta våra möjligheter på ett bra sätt. Det spelövertag vi hade idag har vi sett så många gånger under säsongen men aldrig har vi fått den utdelningen vi fick idag.

Kristianstads prestation hade alla ingredienserna som krävs för en seger, lite tur, enorm vilja, hög energi och innerligt engagemang. Det här ser vi gärna fler gånger.

- Det är ju så här det ska se ut i en hockeymatch, summerar Ljusteräng, hög energi och en gedigen laginsats. Det får gärna vara segrar varje gång också. Ska vi göra det, krävs det att vi gör det tillsammans och det gjorde vi idag. Samtidigt är det kul att det var så mycket känsla och passion på planen idag, ett djäkla driv helt enkelt.

Närmast stundar söndagens bortamatch mot Gislaved som i omgång 6, på övertid, besegrade Karlskrona på bortaplan. Spänningen är i det närmaste olidlig.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Lite bilder från matchen

Kristianstad tog tidigt ledningen i matchen. En perfekt start och glädjen lät inte vänta på sig.

Johan Andersson offrar sig ordentligt i offensiv zon. En gest som vi såg från flera av spelarna denna afton.

Sekunderna innan 2-0 till Kristianstad. Olofström hade grava problem att få till det i sitt eget spel och Kristianstad har stenkoll på läget.

Wikskal var pigg hela matchen här i ett öppet läge som OIKs målvakt till sist räddade.

Thomas Paananen är nere för räkning. Trots ett tappert försök att komma igen tvingades han sedan bryta matchen. Näsan hans fick fick ta en rejäl smäll. Förhoppningsvis är det inte allt för allvarligt.

5-0 och Kristianstad har punkterat matchen. Trots att Olofström spottade upp sig en aning i mittenperioden kom de aldrig igen. Kristianstad spelade med ett stabilt lugn och bevakade sin ledning väl.