1966

Lite snöplig förlust efter straffar
[2009-01-11] Söndagens hemmamatch mot gästande Gislaved slutade oavgjort under ordinarie tid och det blev gästerna som till sist plockade bonuspoängen när det i slutändan, efter en mållös förlängning, blev avgörande på straffar.

Matchen slutar 2-3 (1-0, 0-0, 1-2, 0-0, 0-1).

- Vem hade anat det här slutet efter vår insats i första perioden, menar tränare Per Ljusteräng, och även om det är rejält surt att konstatera, är det vår oförmåga att förvalta våra chanser är boven i dramat.

- Vi har redan tidigt konsterat att vi måste jobba stenhårt genom den här serien om vi ska lyckas fullt ut. Idag ser vi ytterligare bevis för detta.

Kristianstad dominerade matchens inledande tredjedel men lyckades ändå inte ta sig längre fram i målprotokollet än till 1-0. Minst fyra, fem helt öppna lägen blev till uddlösa avslut. I ärlighetens namn ska vi inte heller glömma att Anton Hellsings ledningmål kom till via en styrning av en Gislavdesförsvarare.

Kristianstads dominans i första perioden blev extra tydlig när laget halvvägs in i perioden spelade boxplay. Gislaved spelades upp på läktaren efter noter. Kristianstad körde "ruta" i egen zon och kontrade sedan blixtsnabbt. Jens Svenssons stolpskott var definitvt värd ett bättre öde. Och slagsmålet som kom strax efter var direkt kopplat till Gislaveds frustration.

Kristianstads alla missade chanser blev dessvärre Gislaveds entrébiljett till matchen. Med bara ett ledningsmål och fruktansvärt dålig KIK-utdelning växte gästernas tuppkam och i slutet av andra perioden var det faktiskt GSK som bjöd på bäst inställning. Delvis också en följd av den bjudning Kristianstad stod för i samband med Gislveds kvittering i inledningen av andra perioden.

Thomas Paananen lyckades dock med ett rungande slagskott rätta upp resultatet i Kristianstads powerplay, halvvägs in i perioden men, som sagt, Gislaved pressade ordentligt hårt fram till anndra periodvilan. Så den tändning som vi förväntade oss efter Paananens mål blev inte särskilt lång.

Det som så här i efterhand blev spiken i kistan för Kristianstad var egentligen två betydelsefulla konsteranden. Dels den straff som Gislaved fick i tredje perioden men framför allt Kristianstads grymma oförmåga att utnyttja öppna situationer.

- Den där straffen var definitivt tagen ur luften, suckar Kristianstads tränarduo, domaren hävdade att den frispelade Gislavedsspelare fick en touch på handen, därav straff. Faktum var att han inte ens hade kontroll på pucken. Men det är ingen vits att älta det där nu. Vi skulle ha avgjort det här betydligt tidigare ikväll.

Tredje perioden blev en öppen historia rent spelmässigt och inget av lagen hade heller större utdelning i sina powerplay. Inte heller i förlängningen lyckades Kristianstad få till det trots tre, fyra riktigt vassa tillfällen.

Söndagens hemmamatch blev inte den postiva vändning som Kristianstad behövde. Nej, istället grinar missflytet laget i ansiktet. Precis på samma sätt som det gjort hela säsongen. Ser vi till spelet över tre perioden var Kristianstad snäppet bättre än gästande Gislaved. Men hockey går ju ut på att göra fler mål än sin moståndare och det är där Kristianstad har sitt största problem.

Serien är grymt tät, något vi snabbt kan konstatera om vi kikar på övriga matcher i omgången. De två viktiga poängen som Kristianstad tappade idag kan visa sig bli extremt viktiga vad det lider.

- Vi kan bara öva, öva och öva, menar Ljusteräng, men tyvärr såg det stundtals aningen krampaktigt ut idag. Vi hade verkligen behövt lite medvind. Nu blev det inte så. Det är bara att gnugga vidare.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Några bilder från matchen

Kristianstad bjöd i första perioden på ett rejält övertag med flera riktigt heta möjligheter till mål. Dessvärre hade laget svårt att överlista Spångberg i Gislaveds målbur.

I andra perioden spottade gästerna upp sig rejält och Kristianstad tappade långsamt det spelövertag laget skapat under första perioden.

Den omdiskuterade straffen i tredje perioden blev Gislaveds väg till 2-2-kvitteringen. Gislaveds Sebastian Hellman lurade Holst i KIK-kassen lite väl enkelt.