1966

Hemmaförlust mot Olofström
[2008-10-22] Det blev precis som vi trodde ett skållhett derby i Kristianstads Ishall där Kristianstad fick se sig besegrade med 2-6 (0-1, 0-3, 2-2). Det var kamp från början till slut och om Kristianstad bara hade lyckats få till det under de första 10 minuterna kanske resultatet sett lite annorlunda ut.

Ololfström hade god utdelning på sina chanser och vi kan med fog säga att deras två första mål var mer tur än skicklighet. Men som bekant räknas sådana mål också.

- Det som känns lite tradigt idag är att vi får jobba så enormt för våra mål, suckade tränare Nisse Nilsson efter slutsignalen, det där flytet var definitivt inte på vår sida idag. Positivt dock är att vi inte gav upp utan jobbade på till sista sekunden. Vi skapade ju massor men det där lilla sista ville inte riktigt vara med oss idag.

Ett tag såg det faktiskt ut som om Kristianstad skulle hämta upp 0-4 i inledningen av tredje perioden. Med två väldigt snabba mål och bud på mera kändes det som om Kristianstad definitivt hade mer intensitet än gästerna men en olycklig miss öppnade för en OIK-kontring och så hade gästerna plötslig tre mål upp. Närmare än så kom aldrig Kristianstad.

Matchen blev dock riktigt spännande och det fightades längs sarjen på ett sätt som verkligen tilltalade den månghövdade publiken.

Möjligtvis spelade Olofström aningen mer stabilt för dagen. De tog i vilket fall som helst god nytta av de lägen som bjöds. Kristianstads upphämtning i tung uppförsbacke kom av sig en aning.

Matchen startade annars bra för Kristianstad med ett intensivt hett spel i offensiv zon. Men avsluten lät vänta på sig. Olofström bidade sin tid och när Kristianstad halvvägs in i första perioden tvingades spela boxplay lyckades gästerna brotta in 0-1. Holst var på p+ucken ett par gånger men i den totala röran framför KIKs kasse gled till sist trissan över mållinjen.

Gästernas mål tände en låga som Kristianstad hade svårt att bemästra. Mot slutet av perioden var det Olofström som såg hetast ut. Medan Kristianstad stundtals hade svårt att ta sig ur egen zon.

Andra perioden öppnade Olofström med en hafsigt inslagen backhandpuck framför Kristianstads målbur. Trissan stod på högkant och hade knappt styrfart men Holst var skymd och missade helt att mota "skottet".

Olofströms tuppkam stod nu som aldrig förr och i en misslyckad KIK-framryckning kunde de bara sekunderna efter 0-2 ta sig in i Kristianstads zon och tämligen enkelt rappa in 0-3. Markeringsmissarna i KIK-försvaret var här allt för grova.

Nisse Nilsson valde då att byta målvakt.

- Egentligen berodde det där inte på att Holst gjort en dålig insats, förklarar assisterande tränare Leif Olsson, det var snarare ett försök att få till en rejäl förändring. Vi har så pass lite folk på bänken att det inte var läge för något annat. Tyvärr är vi hårt brandskattade av skador och det syns om inte så på våra träningar som tyvärr i dagsläget inte ger oss riktigt det tempo vi borde ha.

Målvaktsbytet hade inte den avsedda effekten direkt. Istället kunde gästerna i ett vasst anfall (i spel fem mot fyra) stänka in 0-4 redan efter knappa sju minuters spel i andra perioden. Ridå!

Trots gästernas totala grepp i målprotokollet gav inte Kristianstad upp utan kämpade stenhårt perioden ut men ingen av de framskapade chanserna gav utdelning. Istället drog laget på sig en onödig utvisning och tvingades därför jobba ännu hårdare för att hålla undan. Den Olofströmsutvisning som kom strax efter mitten gav inte heller någon utdelning.

I inledningen av tredje perioden gjorde Kristianstad ett rejält ryck. Under de två första spelminuterna var det i princip bara ett lag på banan. Chanserna radade upp sig och gästerna var hårt nertryckta i egen zon.

Det idoga kämpandet gav till slut också resultat. 4.23 kunde Adrian Ekström reducera till 1-4 genom en riktigt snygg framsopelning av Mikael Larsson. I numerärt överlägen kunde laget också knappa minuten senare reducera ytterligare tack vare intensivt arbete från Jens Svensson framför Olofströms målbur.

I det här läget kändes det faktiskt som om matchen höll på att vända men Philip Ödmarks konstiga bravad i sjunde minuten får på sätt och vis symbolisera Kristianstads oförmåga denna afton. När han agerade bakom mål för att hämta upp en "icingartad" puck i spel fem mot fyra fastnade han med klubban i ismaskinens sarjdörr. Hur han än slet och drog satt klubban ohjälpligt fast. Till sist lyckades han dock få loss sin klubba men det såg panikartat ut ett tag.

Utvisningen gav inte gheller något resultat för Kristianstad och när Oloftsröm kontrade in 2-5 var det i princip avgjort.

Trots det tuffa läget för Kristianstad valde laget ändå att kämpa in i det sista. Olofström kunde dock spela med ett stabilt lugn och lyckades också ytterligare öka på sin lening med bara 10 sekunder kvar att spela.

Efter slutsignalen var det så hätsk stämning på isen att Domare Lindgren tvingades köra ut Kristianstad innan de hann tacka Ologfström för matchen. Resultatet blev två misconductutvisningar för Kristianstad Både Ödmark och Molldén fick vardera 20 minuter för osportsligt uppträdande.

Onsdagens viktiga derby mot Olofström blev på olika sätt ytterligare en plump i Kristianstads protokoll. Att tappa tre poäng i en så pass viktig match är inget vi hade önskat direkt.

Två utropstecken hittade vi dock i drabbningen. Adrian Ekström jobbade förtjänstfullt tillsammans med Seth Wikskal. I övrigt var det egentligen ingen som vek ner sig även om vi vid minst fem, sex tillfällen i matchen gärna hade sett lite vassare avslut. Ett par öppna mål och flera heta lägen slumpades bort på ett olyckligt sätt. Tråkigt nog satt målen riktigt hårt inne denna afton.

Förhoppningsvis tar Kristianstad ytterligare ett steg framåt på söndag då det åter är dags för hemmamatch. Då är det Skövde som kommer på besök. Ett Skövde som stabilt visat att de är väl värda en plats ovaför strecket.

Det digitala matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

Några bilder från matchen

Kristianstad var absolut inte utan chanser i matchen. Här har Johan Andersson t ex en het möjlighet. Dessvärre satt KIKs målskytte riktigt hårt inne denna afton. I motsats till gästerna som genom hela matchen hade fru Fortuna på sin sida.

Precis som det ska vara i ett riktigt hett derby var det stundtals riktigt heta känslor i båda lagen. Det var ingen som backade när det vankades hangemäng.

Gästerna hade verkligen kontroll på marginalerna. Med 0-4 i ryggen kunde de också spela säkert medan Kristianstad fick inrikta sig på att jaga ifatt, större delen av matchen.