1966

Trög start och våldsam upphämtning
[2002-03-20] Kristianstad startade onsdagens hemmamatch mot gästande Olofström på riktigt darriga ben. Det blev därför Gästerna som tidigt tog kommandot.

Efter en och en halv period ledde Olofström med hela 2-6 och Kristianstad såg tidvis både slitna och okoncentrerade ut. Men Jonas Svenssons genomåkning dryga 15 minuter in i andra perioden blev den tändande gnista som Kristianstad behövde. Från 2-6 i underläge går laget till vinst 10-6 (2-3, 4-3, 4-0). Och till viss del hade man gästerna att tacka för den snabba upphämtningen. Olofström bjöd nämligen in hemmalaget genom att spela så fult att man stadigt i slutet av andra perioden hade minst en man i utvisningsbåset. En tvåminuters utvisning och en 5 minuters + matchstraff öppnade för Kristianstad som inom loppet av dryga två minuter kunde ta sig till ställningen 6-6. Brott lönar sig inte! Det fick i alla fall Olofström bittert erfara.

Att Kristianstad lyckas hämta upp sitt stora underläge var en stark bedrift, detta trots att man i nästan två perioder hade våldsamma problem med sitt spel. Mötet kommer att gå till historien som en grötig, ful och mycket konstig match. Kristianstads försvarsspel var i början av matchen rent katastrofalt.

- Jag vet inte vad det beror på, suckar tränare Martin Karlsson tungt, kanske är det nervositet. Kanske är det kraven vi har på oss. Det är i det närmaste omöjligt att analysera vår insats idag. Vi gav ju Olofström energi genom vårt passiva spel. Vi spelade stillastående, kasade runt, petade lite med klubborna och tittade på. Det var rent bedrövligt.

När gästerna efter nio minuters spel tog ledningen med 0-3 bytte Kristianstad målvakt. Det var tre till synes enkla mål som gjorde att Tobias Ståhlgren fick sätta sig på bänken. Tony Jonsson spelade sedan matchen ut.

Att sedan Jonstorp i omgången lyckades ta en poäng mot Helsingborg gör att fredagens möte på hemmaplan, mot Limhamn kräver poäng.

- Vi ska spela om det, säger Martin, vi behöver minst en poäng på de resterande två matcherna. Vi får se hur vi lyckas med det. Dagens drabbning blev tuff skademässigt. Både Jonas Svensson som fick en axel ur led och eventuellt Mikael lindgren som fick ta våldsamt med stryk idag är det just nu ordentliga frågetecken på. Även Johan Wikberg tvingades bryta, på grund av en otäck knäskada.

Med Kristianstads darriga inledning blev det tämligen enkelt för Olofström att kontra sig till en ledning i matchen. Kristianstads försvar var tidvis vidöppet och gästerna kunde snurra runt lite som de själva ville. Inte blev saken bättre av att Tobias i kassen verkade ha en dålig dag.

Med uppförsbacke 0-3 efter knappt 10 minuters spel såg det riktigt mörkt ut för Kristianstad. Men Andreas Larsson vill annorlunda. När matchuret visade 10.00 tråcklade han in en riktig läckerhet. Upphovet till reduceringsmålet var ett snabbt och oväntat uppspel från Kristianstad. Tvärt emot tidigare mönster i sina anfall, hittade Jonas Svensson och Johan Andersson en smart genväg över blå, som helt grundlurade Olofströmsförsvaret, och plötsligt vart Andreas helt frispelad och kunde bara inte missa.

Stärkta av sitt mål kunde nu Kristianstad öka en aning i tempot och Olofströmmarna, som inte riktigt hann med, drog på sig den ena utvisningen efter den andra. I slutminuten kunde så Kristianstad äntligen få till det och med bara 14 sekunder kvar av perioden - i powerplay - kunde Joakim Andersson på sitt nu lite klassiska manér kliva över blå och stänka in reducering till 2-3. Ett mycket strategiskt viktigt mål.

Dessvärre föll den strategin när Olofström öppnade andra perioden med en rivstart. 48 sekunder var allt man behövde för att öka på till 2-4. Men gissa om det målet blev diskuterat. Olofströms Oscar Räihä kom helt fri i en snabb kontring. Passningen satt som ett spett och ensam med Tony i KIK-kassen lyckades han snärta in pucken i mål. Domare Lindgren var långt nere i Olofströms zon och Tony hävdade att pucken aldrig passerat mållinjen innan avblåsning. Publikhavet hävdade att Räihä sparkat in "skottet". Oavsett hur det nu egentligen låg till med den saken dömde domaren mål.

Joachim Johansson kunde förvisso reducera till 3-4 efter några minuter, men målet dömdes bort eftersom buren av någon lustig anledning varit ur sitt läge.

Nu följde en period av onödigt slarvigt spel från Kristianstads sida. Olofström jobbade effektivt med ojustheten som vapen och drabbades av ett par utvisningar. Även Kristianstad hakade på i trenden och fick ett par minuter av botgöring.

Slarvet i hemmalaget nådde sin kulmen när Kristianstadsförsvaret i ett slappt uppspel tappar puckkontrollen i egen zon och det hårt forecheckande Olofström var naturligtvis inte sena att ta vara på det. 9.36 gör David Colleen 2-5 för Olofström.

Kristianstad fick sedan ett numerärt överläge att förvalta, men det blev Olofström som drog det längsta strået i den möjligheten. Direkt från utvisningsbåset, efter avklarat straff, kunde Örjan Åhlen, helt omarkerad bakom Kristianstads försvarslinje öka på till 2-6. Ett synnerligen snöpligt mål för hemmalaget.

Men när Jonas Svensson minuten senare kunde jobba sig till en reducering 3-6, tändes det ett litet hopp i Kristianstadslägret. Plötsligt fick man lite bättre fart på grillorna och gästerna tvingades att escalera i sina ojustheter för att hänga med. Detta medförde att Kristianstad nu fick möjlighet att spela resten av perioden i numerärt överläge.

Det var då Kent Fordal steg fram som den gigant på planen han kan vara. Två våldsamma slagskott resulterade i två mål. Och i absoluta slutsekunden kunde Håkan Hedin kvittera till 6-6 i gröten framför Olofströms målbur.

Kristianstad hade nu sett till att utjämna och när tredje perioden drog igång var det inte längre Olofström som hade kommandot. 1.50 fläkte Andreas Larsson in 7-6 (Olofström led fortfarande av sin femminutersutvisning från andra perioden). kristianstad tog därmed ledningen för första gången i matchen.
När så gästerna äntligen blivit fulltaliga igen kunde Joakim Andersson pricka in även 8-6.

Gästerna tog nu timeout för att om möjligt få stopp på Kristianstads framfart. Men det hjälpte föga. Nej, i stället drog man på sig ett par helt onödiga utvisningar, dels ett lagstraff och dels en 10-minuters missconduct, och Kristianstad kunde ganska enkelt hålla undan. Allt eftersom perioden sedan rullade på tröttnade gästerna ordentligt. Kent Fordal kunde i 12e minuten pricka in sitt tredje och Kristianstads nionde mål och Joachim Johansson fick avsluta målkavalkaden genom att peta in 10-6 på den "Salo-räddning" som OIKs mälvakt stod för när Ulf Petterssons skottade i 13e minuten.

I det här läget var matchen i princip avgjord. Kristianstad hade lyckats hämta upp sitt fyramålsunderläge till en fyramålsseger. En stark insats trots att laget inte åstadkom något större skönspel. Olofström orkade inte distansen ut och verkade mot slutet i stället satsa på att skada så många KIK-are som möjligt.

- Lite trist att Olofström ska lägga så mycket energi på att spela fult, tyckte Martin Karlsson efter matchen, men visst, det gav ju oss det utrymme som vi behövde. Vad som sedan är orsaken till att flera av våra spelare inte hittade riktigt rätt i dag står kanske att finna i det faktum att flera av dem helt enkelt inte har den grundfysiken och orken som krävs när det blir så här hård matchning. Det blir många matcher på kort tid och är man då inte tillräckligt grundtränad är det lätt att tappa sugen och vika ner sig i en motgång. Tydligast ser man det när det går riktigt bra för oss. Då kommer orken tillbaka och genast kan vi prestera bra framåt.

- Sedan måste vi naturligtvis konstatera att Olofström idag var klart decimerade i sitt manskap. de har tappat ett par spelare helt nyligen och vi var några fler i båset som kunde komma till spel i tredje perioden.

Nu blir det Fredagen som står i focus för Wild Kings. Tar man två poäng mot Limhamn innebär det nämligen att KIK är definitivt klara för Div I nästa säsong. Det lär utan tvekan bli ett tufft uppdrag. Limhamn visade i dagens omgång att man kan om man vill, deras seger mot Pantern kan komma att ligga Kristianstad ordentligt i fatet.

Hemsidan kan bara rekommendera ett besök i Kristianstads Ishall på fredag. Det blir en drabbning av guds nåde.