1966

Seg inledning starkt avslut
[2002-03-10] Det blev en avvaktand inledning i söndagens hemmamatch mot gästande Jonstorp. Kristianstad kunde efter en stark insats i sista perioden till sist säkra en poäng i drabbningen som slutade 5-5 (0-0, 3-4, 2-1).

- Vi ska vara förbannat glada att vi tar en poäng idag, menade tränare Martin Karlsson efter matchen, vi är ju inte i närheten av det spel vi haft i våra två senaste matcher. I vissa lägen ser det ut som om killarna har fått ström i klubborna och istället för att få utdelning blir det precis tvärtom.

Inledningen av matchen blev svag från båda lagen och tempot var långt ifrån det heta som publiken hade förväntat sig i en så här pass viktig match. Riktigt hett blev det inte förrän gästerna tog ledningen 14 sekunder in i andra perioden.

- Jag vill påstå att det nog var en del nervositet från båda lagen som gjorde att inledningen blev så pass lam, säger Martin, men även det enkla faktum att vi nu spelat tre matcher på fem dagar bidrar i stor utsträckning till att dra ner på orken.

Andra perioden blev tung för Kristianstad, framför allt på målvaktssidan. Tobias Ståhlgren i buren hade ingen höjdardag. Allt för lättvindigt släppte han ett par enkla mål i situationer som var i det närmaste harmlösa. Tobias fick också lämna plats för Tony Jonsson i matchens tredje period.

- Kanske skulle vi tagit ett målvaktsbyte redan inför andra perioden, konstaterar Martin, jag kunde se vissa tendenser redan tidigt i matchen, så på sätt och vis ångrar jag att vi inte gjorde det med en gång.

Det blev gästerna som i andra perioden drog ifrån i målprotokollet. Detta trots att Johan Wikberg storspelade och lyckades med konststycket att peta in Kristianstads två första mål. Men ledningen med 2-1 höll bara i knappa två minuter. Halvvägs in i perioden kvitterade Jonstorp när Csaba Prokec omarkerad kunde gå "köksvägen" in i mål.

2-2 blev sedan både 2-3 och 2-4 och det var gästerna som satte sina chanser, medan kristianstad hade problem med att få till det i sitt markeringsspel.

Kent Fordals reducering i periodens sista minut blev därför ett psykologiskt viktigt mål för Kristianstad. Med 3-4 på resultattavlan kunde så laget gå till vila.

Kristianstad startade tredje perioden Med Tony Jonsson i målburen och olyckligt nog tappade han gästerna första skott på mål. Det var en skarpt slagen "rödlinjepassning" som var upphovet till att Jonstorps Stefan Månsson plötsligt blev själv med Tony. 2.41 stod det på matchuret och nu var Kristianstad plötsligt i ordentligt underläge igen. Men repliken kom direkt. De målrusiga gästerna tappade för några sekunder skärpan framför eget mål och Johan Andersson kunde 2.57 raka in 4-5 påJonas Svenssons fiffiga sidledspassning.

Jonstorp drog nu på sig ett par utvisningar och Kristianstad fick möjligheten att spela i numerärt överläge. Men av detta blev intet.

- Nej, det där jag sagt om "ström i klubborna" gällde i stor utsträckning i powerplayspel, suckar Martin, det blev liksom inget av vårt spel.

13.34 klev i alla fall Joakim Andersson fram och visade var skåpet skulle stå. Han stoppade en högt slagen Jonstorpspuck i mittzon, lade den till rätta på isen och gled tryggt och säkert in över offensiv blå. Han makade till pucken och tog liksom sats ända ner ifrån tårna och drog iväg ett skott som hette duga. Jonstorps målvakt stod riktigt bra till och hade full koll på spelet, han gled också ut för att täcka vinklarna, men helt säkert hann han aldrig se pucken. Det gjorde inte heller någon i publikhavet, förrän den dinglade i nätmaskorna.

Med 5-5 på tavlan tändes det ett hopp. Jonstorp valde att ta timeout och Kristianstad samlade sig för att om möjligt nå ytterligare ett snäpp framåt.

Kampen var nu total och inget av de båda lagen ville ge upp frivilligt. Det blev mycket ge och ta i närkamperna och resultatet blev att både Jonstorp och Kristianstad drabbades av ett par utvisningar. Riktigt hett blev det när Kristianstad med mindre än två minuter kvar att spela hade två man i utvisningsbåset. Två enkla förseelser gjorde att både Wikberg och Lindgren tvingades gå och sätta sig.

Gästerna hade nu hela 39 sekunder på sig av spel med fem man mot Kristianstads tre och spänningen var naturligtvis olidlig.

- Jag måste säga att insatsen i numerärt underläge var exemplarisk från vår sida, säger Martin Karlsson, det var mycket starkt av oss att kunna hålla undan i det där läget

Jonstorp lyckades nu inte ta tillvara den här möjligheten och resultatet 5-5 stod sig fram till slutsignalen. Däremot blev den sista minuten både het och stundtals ordentligt irriterad. Jonstorp drabbades också av en utvisning i matchens slutsekunder.

Som helhet blev det ömsom vin och ömsom vatten i söndagens hemmamatch. Kristianstad plågas av ordentlig måltorka i eget powerplay och det snabba intelligenta spela man visat upp mot både Limhamn och Olofström infann sig aldrig. Jonstorp trummade på bra och för Kristianstads vidkommande ska vi bara tacka och bocka för att gästerna inte lyckades sätta alla sina möjligheter i matchens tredje period. Minst två brännheta stolpskott räknade Hemsidan till.

Trots allt är Kristianstad fortfarande obesegrat i kvalet. Ett faktum som ju faktiskt ger ett visst hopp. Så länge man inte förlorar är man ju i högsta grad med och slåss om de åtråvärda Div I-platserna.

Bäst i Kristianstad var Johan Wikberg, Joakim Andersson och Per Schlyter. De fick alla också stort beröm från lagledningen.

- Jag tycker att det känns betryggande att se hur vissa killar kan stiga fram så som de här gör när det gäller, avslutar Martin, och vårt spel i matchens sista två minuter var mycket bra.