1966

Förlust i förlängningen
Tranås vände 2-0 underläge till 2-3

[2008-02-23] Ja, det blev precis som vi hade trott en våldsam kamp från första sista stund i lördagens hemmamatch mot gästande Tranås. Underhållningsvärdet var på topp och förutom lagens kampvilja bjöd två engagerade klackar på fantstisk stämning.

Dessvärre tappade Kristianstad den här matchen och faktum var att man föll på eget grepp. Med 2-0-ledning i andra perioden bjöd Kristianstad in Tranås i matchen genom att slarva rejält i mittzon, Tranås fick härmed rena straffslaget och kunde också reducera till 2-1.

Tranås kvitteringsmål kom sedan drygt 8 minuter in i tredje perioden då Kristianstad spelade i eget powerplay. Efter en våldsam kamp strax innanför offensiv blå tappade laget kontrollen över pucken och Tranås kunde än en gång agera "straffläggare" genom en helt frispelad Tobias Johwelin.

Förlängningen blev sedan gastkramansde och Kristianstad bjöd på åtminståne två, tre riktigt heta chanser men till sist var det gästerna som lyckades avgöra med sitt första "spelmål" för dagen.

Thomas Pannanen var en av Kristianstads vassaste för dagen. Men han var inte ensam om att göra en mycket gedigen insats.

Det direkt avgörande för dagen var Tranås goda förmåga att utnyttja två grova misstag i Kristianstads spel. Samtidigt som Kristianstad hade stora svårigheter att verkligen sätta de chanser laget radade upp. Janne Jokila hade minst två glödheta chanser i öppna frilägen men det ena träffade målvakten och det andra hamnade i insidan av ribban. Jonas Håkansson hade ett par heta lägen tillsammans med Thomas Paananen som vid ett flertal tillfällen var mycket nära extra poäng i målprotokollet.

- Tyvärr kunde vi inte knyta ihop säcken riktigt, menade tränare Risto Kukrinen efter matchen, på något sätt letar vi ofta efter den där sista passningen istället för att t ex skjuta. Nu blir det tufft att vända på det här. Det är naturligtvis inte omöjligt. Kan vi bara jobba mer effektivt för att hitta det där enkla spelet kan det gå vägen. Att plocka fram förmågan våga avgöra är ett nyckelord i sammanhanget.

Bäst för dagen var formationen med Mikael Larsson, Thomas Pannanen och Johan Andersson som bjöd på just det där enkla spelet. Dessvärre gick inte alla deras chanser hem.

- De många utvisningarna mot slutet blev tunga för oss, summerar Kurkinen, med så pass lite folk tog de en stor del av kraft att avverka.

Ja, i stredje perioden drabbades både Andreas Larsson och Thomas Paannaen av varsin 10 minutersutvisning och resterande spelare fick jobba hårt i att ersätta dessa herrar.

Du hittar matchprotokollet Här på stats.swehockey.se

Janne Jokila var vid ett par tillfällen mycket nära att öka på Kristianstads målskörd. Här är han på väg att via målvaktens axel träffa ribban på Tranås målbur. Några millimeter högre och trissan hade hängt i nätet.

Ett gyllene läge att avgöra hade Kristiansrtad i tredje perioden då laget fick en dryg minut av spel fem mot tre, men istället drog laget på sig en riktigt onödig utvisning och chansen gick om intet. Att offensivt ta en 8tvisning i det läget är aningen orutinerat. Men samtidigt får man kanske inse att i stridens hetta kan vad som helst hända. Man vill och vill och tar kanske i lite för mycket.

Som helhet kan vi glatt konstaterta att Kristianstad gjorde en av sina bästa matcher för våren. Viljan och inställningen var definitivt helt rätt. Stabilitet och säkerhet präglade machbilden och närkampsspelet var stundtals stenhårt. Även Tranås bjöd upp till ett taggat spel och bjöd då och då på flera avancerade framryckningar. Av de tre första perioderna var första mycket jämn. Den andra gick definitvt till Kristianstad och även om Kristianstad hade mycket god kontroll på tredje räckte det inte ända fram. Att göra mål när chanserna bjuds är en viktig ingrediens när man spelar hockey.

I förlängningen var det hugget som stucket. Kristianstad hade två avgörande chanser som dessvärre inte blev till något mål. Tranås satte sin chans och den föregicks av en tuff utvisning som Kristianstad tvingades beta av.

Att det går och komma tillbaka är utom all tvivel. Så himla mycket bättre var inte gästande Tranås idag, Kristianstad hade merparten av spelet om vi ser totalt på matchen. Att undvika grova misstag blior en avgörande strategisk uppgift på måndfag nöär det är dags för returmötet. Och på tisdag, för nog tror vi att Kristianstad kan ta hem match två i playoff 1.

Självfallet var Tranås glädje stor efter sudden death-målet i fjärde perioden.