1966

Ett streck i räkningen för KIK
[2002-03-03] Söndagens hemmamatch mot gästande Helsingborg blev ett streck i räkningen för Kristianstads tränare Martin Karlsson. Slutresultatet 3-3 (1-0, 0-1, 2-2) var inte vad han förväntat sig av kvällen.

- Helsingborg verkar vara ett spöke för Kristianstad, säger han uppgivet, dessutom visar vi verkligen upp konsten i att inte göra mål.

Kristianstad skapade tidigt ett ordentligt spelövertag. Men av alla chanser var det bara en av möjligheterna som resulterade i ett mål. Detta när Per Schlyter jobbade sig in i offensiv zon, skar in framför mål och lockade Helsingborgskeepern att gå ut och möta för att skära av skottvinkeln. Mer Per lade istället en kall isare förbi målvakten och Ulf Pettersson kunde enkelt peta trissan i nätet. Skotten i perioden stannade på övertygande 13-4 och stundtals var det spel mot ett mål. Kristianstad visade ett självförtroende av stora mått, men några fler mål lyckades man inte få till.

- Jag kan tänka mig att det var alla missade chanser som gjorde att killarna kraftigt frustrerade slutade att jobba i andra perioden. På sätt och vis är det bedrövligt att vi inte kan ta vara på alla våra helt öppna lägen.

Ja, Kristianstads chanser var så många att publiken snabbt tappade räkningen. Stolpträffar och helt otroliga missar framför motståndarkassen radades upp allt eftersom matchen rullade på.

Helsingborg kunde därför komma tillbaka ordentligt i matchens andra period. Kristianstad spelade inte som ett lag och de möjligheter man skapade ledde aldrig till målpoäng. Nej, istället kunde gästerna Kvittera till 1-1 15 minuter in i andra, med en snabb kontring och ett hastigt skott.
Bara minuten innan hade domare Dahl dömt bort ett mål som gästerna tryckte in på tennismanér med för hög klubbföring. Vidare hade gästerna också lyckats placera ett par riktigt heta stolpträffar innan det till sist lossnade.

Att Helsingborg fick periodens enda mål var symptomatiskt för hur spelet gestaltade sig. Kristianstad spelade håglöst och verkade stundtals lätt förvirrade.

Tredje perioden blev matchens målrikaste och det blev Helsingborg som fick starta kanonaden. 10.02 drabbades gästerna av en utvisning och Kristianstad drog igång ett powerplay i offensiv zon. Men istället för att få till det framåt, tappade Kent Fordal en fumlig puck vid blålinjen, till råga på allt tappader han också sin klubba och Helsingborgs Mikael Gath kunde raskt skaffa sig ett en-mot-en-läge med Tobias Ståhlgren i KIK-kassen. I numerärt underläge tog så Helsingborg ledningen med 1-2.

Pressen på hemmalaget blev nu påtaglig och när Helsingborg 11.43 drog på sig ytterligare en utvisning fick Kristianstad det efterlängtade läget att kvittera igen. Kent Fordal fick här chansen att rätta till sitt misstag tidigare och dunkade in ett slagskott som resulterade i 2-2. Helsingborgarna hävdade dock att en KIK-spelare befann sig i målgården när skottet gick av. De fick dock inte medhåll av domaren.

Kristianstad hämtade nu upp sig på ett bra sätt och 2-2-målet gav lite råg i ryggen. Den där känslan blev extra påtaglig när Jonas Svensson 12.30 kunde raka in 3-2 till kristianstad tjusigt assisterad av Per Schlyter och Håkan Hedin.

Kristianstad hade nu bra flyt trots Helsingborgs kämpande. KIK höll undan bra och jobbade hårt för att komma tillbaka till första periodens effektiva och övertygande spel. Dessvärre blev det inte långvarigt. Detta beroende på gravt slarv i ett av sina egna uppspel. Krångligt, krångligt försökte Erik Back få till det men tappade istället helt bort pucken i eget slott och Helsingborgs Fredrik Möller var inte sen att blixtsnabbt sänka Kristianstad när han tråcklade in kvitteringen 3-3.

3-3 blev också slutresultatet i en match som Kristianstad på sätt och vis förlorade redan i första perioden. Med det fantastiska spel man presterade då, borde målprotokollet sett helt annorlunda ut redan i första periodpaus.

- Vi räddar en poäng, menar Martin Karlsson, men samtidigt ser jag det den där missade poängen som en förlust. Den här matchen skulle vi ha vunnit om killarna behållit koncentrationen. Målchanserna radade ju upp sig i en aldrig sinande ström. Det är nästan på tjänstefel att inte göra mål i sådana lägen. Jag hade helt kallt räknat med två poäng idag. Så visst känner jag ett litet missnöje.

Hade Kristianstad haft förmågan att upprätthålla sitt spel från första perioden hade segern suttit som en smäck. Detta mäktade man dessvärre inte med.