1966

Bortaseger över Helsingborg
[2007-11-02] Fredagens bortamatch mot Helsingborg slutade till sist med seger för Kristianstad, slutresultat 3-4 (1-1, 0-3, 2-0). Men matchen startade trevande från Kristianstads sida. Däremot lossnade det rejält när Kristianstad i andra perioden inom loppet av dryga två minuter gick från 1-1 till 1-4. I det läget trodde vi att Kristianstad skulle plocka hem det här med lätthet. Så blev det däremot inte.

Helsingborg hämtade upp resultatet i matchens avslutande period och när Kristianstrad med drygt en minut kvar att spela drabbades av en utvisning satsade Helsingborg allt på ett kort då de plockade ut sin målvakt och spelade sex mot fyra. Dessbättre, sett med gröna ögon, lyckades inte den chansningen och Kristianstad kunde stå distansen ut. Vi räknar häremd in tre friska poäng.

Matchprotokollet hittar du HÄR på stats.swehockey.se

- Det här blev en riktigt konstig match, konsterar tränare Risto Kurkinen, ena stunden är vi hårt tillbakapressade och andra stunden leder vi med 1-4. Men det är så det kan vara ibland. Däremot ska vi vara nöjda med de tre poängen. Nu ska det blir riktigt skönt för hela laget att få gå till vila i helgen.

Kristianstad öppnade mötet med att dra tidigt dra på sig en utvisning som genast resulterade i ett baklängesmål. Det dröjde dock inte länge förrän Dagens hetaste KIK-are Jens Hellström, assisterad av Johan Andersson kunde reducera till 1-1.

Kristianstad, som för närvarande har seriens bästa powerplaystatistik, fick två täta chanser till numerärt överläge i mitten av perioden men resultatet blev magert. Helsingborg vann skottstatistiken i första perioden.

Halvvägs in i andra perioden drog Kristianstad ånyo på sig individuella straff. Först öppnade Hellström med två minuter men han blev inte ensam på botbänken, 34 sekunder senare fick han sällskap av Jonas Håkansson.

Kristianstad fick brottas hårt för att försvara sig men samtidigt gav det starka försvarsspelet upphov till frustration i motståndarlaget som även de fick sätta en man i utvisningsbåset.

Den här situationen blev på något sätt en tändning för Kristianstad och Helsingbors utvisning öppnade för Kristianstads anfall. I spel fyra mot fyra kunde Kristianstad plötsligt ta ledningen och målkavalkaden fullbordades drygt två minuter senare när Kristianstad ledde med 1-4.

- Det här var verkligen klassiska kontringsmål allihopa, menar Kurkinen, och just då såg det riktigt bra ut framåt.

Några fler KIK-mål blev det aldrig i matchen men just då trodde vi med bestämdhet att Kristianstad skulle ta hem spelet med god marginal. Helsingborg ville annorlunda. Även denna period vann Helsingborg skottstatistiken.

Kanske slappnade Kristianstad av och räknade hem segerna lite för tidigt. Helsingborg däremot var definitivt inställda på att komma igen.

Två gånger överlistade Helsingborg - under tredje perioden - Peter Johansson i KIK-buren och när Kristianstad i slutminuterna drabbades av en utvisnning plockade Hemmalaget ut sin målvakt. En dryg minuts press blev, från KIKs synvinkel, dessbättre resultatlösa och segern säkrades därmed med ett uddamål.

- Helsingborg hade lite marginalerna på sin sida i inledningen av tredje perioden och kunde lite för lättvindigt fixa två snabba mål. Det här tände dem ordentligt och vi hade det ett tag mycket tufft. Men starkt nog klarade vi av att mota den värsta pressen och Peter i kassen spelade riktigt på topp.

- På sätt och visa hade vi lite tur smatidigt som Helsingborg fick till en rejäl press.

Det blev med andra ord med nöd och näppe vinst för Kristianstad. Att matcha laget så tätt som denna veckan har satt sina spår. Särskilt om vi betänker det faktum att truppen är mycket hårt decimerad av skador. Tredje periodens skottstatistik stannade på 18-4 och att det stundtals var spel mot eget mål säger sig självt.

- Efter den kommande helgvilan ska vi ta vara på det här 12 dagar långa uppehållet. Med riktigt bra träningar är målet att vi ska vi komma tillbaka med nya friska takter den 14 när vi möter Tingsryd på egen hemmaplan.

Bäst för dagen i Kristianstad, var tredjeformation med Ekengren, Hellström, Johan Andersson, Mikael Larsson och Erik Back. De spelade både kreativt och orkade hålla styrka genom hela matchen. Det här gänget banade också väg för truppen då de trycket in Kristianstads första och oerhört viktiga mål i matchen )Hellström samlade på sig hela tre poäng i den här matchen). Även Peter Johansson får högsta betyg för sin starka insats när Kristianstad stundtals i matchen blöev hårt tillbakapressade.

Övriga hedersomnämnanden får Janne Jokila (två mål) och Daniel Hållström (1 mål).

Det stundande speluppehållet kunde inte kommit lägligare. Kristianstad behöver verkligen slicka sina sår och ladda batterierna.