1966

Hett derby i Olofström
[2002-02-06] På sedvanligt manér hängde smockorna i luften när Kristianstad på onsdagskvällen gästade Olofström IK på deras hemarena. Till sist avgick dock Kristianstad med segern. 3-5 (3-2, 0-2, 0-1) blev slutresultatet i en tät match som hade derby stämplat över sig i 60 minuter. Smockorna ven och matchstaffen blev tre till antalet.

- Det som jag tycker att vi kan glädja oss åt idag, menar tränare Martin Karlsson, är det faktum att vi orkade komma tillbaka när vi tappade ledningen så raskt i första perioden. Dessutom på bortaplan. Det var mycket starkt gjort av killarna.
Just det här med att vi inte ger upp trots underläge utan krigar från alla håll och kanter ser jag som en fantastisk tillgång för oss.

Första perioden blev mycket tuff och det var Kristianstad som öppnade hetast. 0-1 efter bara 29 sekunder och 0-2 efter dryga 6 spelade minuter. Men sedan hände något för Kristianstad. Man tappade plötsligt i koncentration och lika fett som man inlett perioden, lika avslaget avslutade man den. Olofström tände dock till och kunde efter en ordentlig rusch ta sig till ledning 3-2 innan perioden var till ända. Upptakten blev Niklas Evertssons tre chanser att peta in 1-2. Tobias tog de två första men mäktade inte med den tredje. Kristianstad försvar verkade för stunden helt bortkollrat.

Matcharenan blev stundtals fövandlad till en boxningsring och utvisningar och matchstraff utdelades. Första riktigt elaka fighten blev den mellan Tomas Omdahl och Mikael Lingren. Bägge hetsporrarna tvingades efter den kampen att avbryta sitt spel.

- Jag tycker att grabbarna gör rätt i att inte backa när det blir den här typen av gruff på isen, menar Martin, det finns ingen anledning att gå undan och köra ner oss om våra motståndare är tuffa i närkamperna. Vi måste kunna stå upp för vårt spel och ta för oss även i sådana situationer.

Olofström drabbades också av ytterligare ett matchstraff. Detta i sista spelminuten i tredje perioden. Erik Back tacklade en Olofströmmare ordentligt och domaren visade därför ut honom för våldsam tackling. Men den drabbade hemmaspelaren verkade inte tycka att de där utvisningsminuterna var tillräckligt mycket straff, varför han valde att med sin klubba måtta ett "baseboll-slag" mot Eriks fagra nuna.

På sätt och vis ska nog Erik tacka sin lyckliga stjärna att klubban delvis träffade hjälmen på väg mot näsan. Hade slaget gått klockrent in vet man inte vad resultatet hade blivit.

- Den där förseelsen kommer att tas upp för behandling på högre ort. Förmodligen kommer Olofströmskillen att bli ordentligt avstängd, säger Martin Karlsson. Som helhet var det inget ojuste spel från något av lagen. Däremot blev det några ordentliga avbräck från detta lite då och då.

Andra perioden blev till en början Olofströms, men Kristianstad jobbade sig sakta men säkert mot ett kvitteringsmål. Och visst fick man till sist till det. 3-3 var ett faktum efter 14.10. Här var det än en gång Kent Fordal som med ett våldsamt kanonskott hittade maskorna bakom Olofströmskeepern. Likaså lyckades KIK än en gång ta ledningen i matchen när Joakim Andersson vräkte in 3-4 med bara en minut kvar av andra perioden.

Kristianstad hade nu ett hyfsat övertag spelmässigt och allt eftersom spelet fortgick i tredje perioden kunde Kristianstad visa kyla och lyckades också ytterligare spä på sin ledning till 3-5 genom fin insats av Johan Wikberg och Per Schlyter.

Tobias Ståhlgren gör ännu en kanonmatch i KIK-kassen. Likaså nyförvärvet Kent Fordal visade framfötterna genom att i det närmaste bomba in 2 mål för Kristianstad. Även Joakim Andersson blev tvåmålsskytt.

Kristianstad hade en ordentlig svacka i slutet av matchens första period, men lyckadesw jobba sig tillbaka i matchen. Och det som är mer tydligt nu, än tidigare under säsongen, är lagets offervilja. Man slåss för varje passning och viker inte ner sig i någon närkamp. Tufft hävdar laget sin rätt att behärska isen.

Dagens seger torde ses som en rättvis sådan. Kristianstad har trots sin seger vissa luckor i försvaret att täppa till, men ofta överlappades dessa brister av ett sjuhelvetes engagemang.

Det var krig i 60 minuter och Kristianstad stod slutligen som segarare. Men det kostar på att ligga på topp i ett lokalderby. Sergij Vologsjanin tvingades bryta i mitten på andra perioden.

- "Sigges" knä ser definitivt inte bra ut, menade elitansvarige Kjell Jacobsson efter matchen, vad som har hänt kan jag inte säga men att han kommer till spel på söndag verkar föga troligt.

Förutom Martins beröm åt hela truppen ville han särskilt nämna dagens förstafemma.

- Ja, förstformationen var ett klart utropstecken idag, de stod för merparten av våra mål och visade på enorm vilja i sitt spel.

I kvällens förstaformation jobbade och slet bl a Kent Fordal, Joachim Johansson, Erik Back, Joachim Andersson och Johan Wikberg. Johan tog för övrigt Mikael Lindgrens plats då han tvingades gå av för sitt matchstraff.

Att Kristianstad är på gång är det ingen tvekan om. Bäva månde Limhamn som kommer till Kristianstads Ishall nu på söndag.